Címke: Fűszerpaprika

fűszerpaprika

Agrárhírek / Növénytermesztés

A tavalyinál magasabb hozamot értek el a paradicsom és a fűszerpaprika termelők

2019. november 28.

A napraforgó betakarítása novemberre befejeződött, a vetésterület 100 százalékát learatták, összesen 561,7 ezer hektárról 1,7 millió tonna napraforgót takarítottak be.

Szakcikkek / Zöldség

Fűszerpaprika-termesztés és -kutatás Tunéziában

2019. június 10.

Európában és Afrikában sokfelé évszázadok óta kedvelt fűszer a paprika, de bármelyik országról legyen is szó, mindenütt jövevény a faj, hiszen az amerikai kontinens fölfedezése után került át az Atlanti-óceán keleti partjára, majd terjedt el a Földközi-tenger medencéjében, annak északi és déli partvidékén egyaránt.

Agrárhírek / Agrártámogatások

Új támogatási lehetőség a szárítmány-előállítóknak

2019. május 29.

Azok a szárítmány-előállító vállalkozások jogosultak támogatásra, amelyek – egyéb feltétel mellett – igazolják a szárítmány-előállítás céljára felhasznált tüzelőanyag mennyiségét.

Agrárhírek / Agrárközélet

A fűszerpaprika-termelők ismét igényelhetik a csekély összegű támogatást

2019. május 3.

A támogatás összegét a kérelmező rendelkezésére álló szabad mezőgazdasági csekély összegű (de minimis) keret figyelembevételével határozza meg a Kincstár.

Agrárhírek / Zöldség-Gyümölcs

500 millió forint feletti támogatást kap a fűszerpaprika ágazat

2019. március 13.

A fűszerpaprika vetésterülete visszaszorulóban van, a termesztők jövedelmezősége pedig kritikus szintre csökkent, éppen ezért az Agrárminisztérium számos forrásból nyújt támogatást az ágazatnak.

Szakcikkek / Zöldség

A történelmi szegedi fűszerpaprika-tájkörzet kialakulása és megszűnése

2018. november 29.

Az írás áttekintést nyújt a szegedi fűszerpaprika-tájkörzet kialakulásáról, majd lassú ellehetetlenüléséről. Egy gondolatkísérletet nyomon követve megtudhatjuk, hogy az uniós földrajzi eredetvédelem adta lehetőségek kihasználhatók lennének egy esetleges határon átnyúló „térelméleti újraegyesítésre”.

Agrárhírek / Agrárközélet

Fűszerpaprika- és kukoricanapot tartanak Ópusztaszeren

2018. október 11.

A kukorica és a fűszerpaprika feldolgozásának hagyományos, a tájegységre jellemző módszereivel ismerkedhetnek meg azok, akik szombaton ellátogatnak az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba.

Agrárhírek / Pályázatok

Május 1-től igényelhető a fűszerpaprika-termelők de minimis támogatása

2018. április 18.

Vissza nem térítendő mezőgazdasági csekély összegű támogatást igényelhető a minőségi fűszerpaprika termelése céljából vásárolt fémzárolt vetőmag költségeinek részbeni kompenzálására.

Agrárhírek / Zöldség-Gyümölcs

Egyre kevesebb helyen termelnek fűszerpaprikát

2017. október 18.

A jövőben az eredetvédelemmel rendelkező szegedi és a kalocsai fűszerpaprikára kell támaszkodni, ez lendítheti fel az ágazatot.

Növényvédelmi előrejelzés / Növényvédelmi előrejelzés

Növényvédelmi előrejelzés: Kedvező időjárásban lehet betakarítani

2017. október 4.

Az ősz eddigi szakaszára nagyon nem panaszkodhatunk, hiszen a forró és aszályos nyár után meghozta a csapadékot, de az esős napok csak rövid időre állították meg a betakarítást.