Zöldség-Gyümölcs

Elősegítik a jalapeno és csípős fűszerpaprika magyarországi termesztését

B.W.A. Kft.

Közel 150 termelő volt kíváncsi a B.W.A. Kft. szakmai rendezvényére 2024. február 22-én, Hajóson. Az idei évtől Peppertech EDU néven futó fórum tartalmában szakmaibbá vált.

A hagyományosan fűszerpaprika-termesztésről ismert körzet egyik központjává vált városban, Hajóson működik 32 éve a B.W.A. Kft., mely holland anyavállalati hátterével nem csak a környék egyik legbiztosabb munkáltatója, de a jalapeno- és csípős fűszerpaprika-termesztés mozgatórugója is, valamint a felvásárlásban is jeleskedik.

A jelenleg évi közel 4 millió kg felvásárolt paprikamennyiség is szép számnak tűnik, de a tervek szerint ezt a jövőben tovább szeretnék növelni.  Ennek okán kívánják szélesíteni a termelő bázisukat és fejlesztéseikkel szakmai segítséget is nyújtani a már meglévő és leendő termelőiknek.

A 2022-ben elindított Peppertech nevű szolgáltatás rendszerükkel egy olyan kiterjedt infóbázist kívánnak a termelők rendelkezésére bocsájtani, mely a paprikatermesztés technológiai elemeit járja körül. Neves kutató- és felsőoktatási intézetekkel állnak kapcsolatban, és reményeik szerint a talajvizsgálattól egészen a betakarításig tudnak segítő kezet nyújtani a termelőknek, akik azután a megtermelt terményt be is szállíthatják hozzájuk.

A peppertech.hu oldalon már elérhetők a meglévő információk, és a látogatók csatlakozhatnak is egy termelői közösséghez. A termelői közösség már meglévő tagjainak biztosított fórumot évek óta a B.W.A. Kft. kora tavaszi szakmai rendezvénye.

Nem volt ez másképp most sem, csupán tartalmilag fejlődött tovább a rendezvény. A Peppertech EDU az angol education szóból származik, tehát már nevében is az egymástól tanulásra, az eszmecserére buzdít. A termesztés technológiával kapcsolatos szakmai előadások meghallgatása mellett a rendezvény megfelelő fórumot kívánt biztosítani a már meglévő és leendő partnereknek a kapcsolatépítésre.

Idén nem csupán a paprika termesztésével kapcsolatos információkat hallhatták a termelők, hanem a szektoron kívüli, de a munkájukat támogató információk is elhangzottak az előadásokon. Az öntözés és a növényvédelem mellett, az agrártámogatási rendszer, valamint a vidékfejlesztési pályázatok és a paprikatermesztésben használt precíziós megoldások is a közönség elé kerültek.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Az ördögé lett az egész éves munka, elrothad a földeken a termés, nem éri meg betakarítani

2025. november 10. 09:10

Hiába született nagy hozam és kiváló minőség az idei évben, a burgonyatermesztőknek nem érdemes betakarítaniuk a gumókat az alacsony felvásárlási ár miatt Németországban. Egyre többet küszködnek az uniós gazdák.

Kivit szüretelni tudni kell!

2025. november 4. 07:10

Nem mindegy, mikor vágjuk le a kivit: a helyes érettségmérés és a gondos szüret a minőség és a jövedelmezőség kulcsa.

Rászólhatok a járókelőkre, ha az utcán álló fámról csipegetik a gyümölcsöt? A válasz kiábrándító

2025. október 28. 13:10

Kié a gyümölcs, ha közterületen lévő fán termett? A kérdésre adott válasz sokkal meglepőbb, mint azt bárki is gondolná.

Hosszú kórházi kezelés után fogott agrárvállalkozásba egy férfi, és megtalálta magának az aranytojást tojó tyúkot

2025. október 28. 09:10

Háborús sebesültként került kórházba egy ukrán férfi, aki hosszú felépülést követően az agráriumban kötött ki. Igencsak jövedelmező vállalkozásba fogott.

Hihetetlen változatosságot mutató zöldségfajunk: a paprika

2020. március 21. 13:35

A paprika a Solanaceae (Burgonyafélék) családba tartozik, világszerte mintegy 20 faját termesztik, ebből azonban csak 5 számít igazán elterjedtnek. Egyes típusait (fajait) nem friss zöldségként, hanem elsősorban (vagy kizárólagosan) fűszerként, fűszerező anyagként használják fel. Csípősségét a benne lévő kapszaicin nevű vegyület okozza.

Érdemes helyrevetéssel termeszteni a fűszerpaprikát?

2024. január 1. 04:36

Ugyan még tél van, de készülök a tavaszi magvetésre, palántanevelésre. Érdemes-e helyrevetéssel nevelni a fűszerpaprikát? Melyik a jobb: a palántázásos vagy a helyrevetési módszer? Csak kertbe, saját fogyasztásra, szükségletre tervezem a termesztését.

A történelmi szegedi fűszerpaprika-tájkörzet kialakulása és megszűnése

2018. november 29. 09:36

Az írás áttekintést nyújt a szegedi fűszerpaprika-tájkörzet kialakulásáról, majd lassú ellehetetlenüléséről. Egy gondolatkísérletet nyomon követve megtudhatjuk, hogy az uniós földrajzi eredetvédelem adta lehetőségek kihasználhatók lennének egy esetleges határon átnyúló „térelméleti újraegyesítésre”.

Miért dőlnek ki a magról vetett fűszerpaprikák?

T. László kérdése: Magról vetett fűszerpaprikát termelek 2 hektáron, kelés után foltokban sorra dőlnek ki a paprikák. Minden nap öntözöm, tehát vízhiány nem lehet, én arra gondolok, hogy valami elrágja a paprikák tövét, de nem találok semmit.