Címke: Gyom

gyom

Növényvédelmi előrejelzés / Növényvédelmi előrejelzés

Jelentős a kukoricamoly és a gyapottok bagolylepke kártétele

2019. augusztus 14.

A kukorica állományokban jelentős mértékű a kukoricamoly és a gyapottok bagolylepke fertőzés. Országrészenként nagyok ugyan az eltérések, de a jelentősebb termőterülettel rendelkező tájegységekben a legerősebb a kártétel.

Agrárhírek / Agrárközélet

Folyamatos kötelezettséggé vált a parlagfű irtása - jelentős büntetésre számíthat, aki elmulasztja

2019. július 3.

Az ingatlantulajdonosoknak eddig minden év július elsejéig kellett gondoskodniuk földjük parlagfű-mentesítéséről, az Országgyűlés azonban tavaly decemberben eltörölte ezt a határidőt. Az allergiát okozó veszélyes gyomnövény irtása így egész éves, folyamatos kötelezettséggé vált.

Szakcikkek / Gyomirtás

Medallon Premium - a tarlókezelés hatékony eszköze

2019. június 13.

A tarlókezelés kihagyhatatlan művelési elem. Ezzel az egyszerű, jól tervezhető gyomirtási beavatkozással tudunk a legtöbbet tenni azért, hogy a területeinken ne szaporodjon a gyommagkészlet, visszaszorítsuk az állományból nehezen irtható, gyakran már rezisztenciát mutató évelőket. Utána szebb, könnyebb és olcsóbb a következő évi gyomirtás.

Agrárhírek / Növényvédelem

Neurális hálózatok a gyomirtás szolgálatában

2019. április 27.

Az elsodródásmentes és gyomspecifikus eljárással minimalizálhatók a környezetre nehezedő káros hatások, csökkenthető a herbicidhasználat, ezáltal mérséklődik az élelmiszerláncba bejutó növényvédőszer-maradékok és metabolitok mennyisége.

Szakcikkek / Gyomirtás

Az Adengo helye a gyomirtási stratégiámban

2019. február 18.

Kelet-Baranyában végzem a munkámat, nagyon változatos vetésforgóban, mely a kukorica és a kalászosok mellett szóját, zöldborsót, napraforgót, cukorrépát, őszi káposztarepcét is tartalmaz. A termesztett növények közt van nehezen gyomirtható is.

Szakcikkek / Gyomirtás

A herbicid-rezisztens gyomnövények megjelenése és térhódítása Argentínában

2018. október 7.

Az argentin mezőgazdasági kutatást bemutató írásból kiderül, hogy a nagyarányú glifozát-használat és a no-till technológia alkalmazása miatt egyre nagyobb gondot okoznak a herbicid-rezisztens gyomnövények a dél-amerikai országban.

Szakcikkek / Gyomirtás

A gyomrezisztencia helyzete a világban

2018. szeptember 27.

A szerzők a párizsi gyomrezisztencia konferencián jártak, az ott látottakról, hallottakról számolnak be. Az előadások a rezisztens gyomfajokról, az általuk okozott károkról, a megelőzés lehetőségeiről szóltak és bemutatták a legújabb diagnosztikai módszereket.

Agrárhírek / Agrárközélet

Szeptember közepi parlagfű helyzetkép

2018. szeptember 20.

Vélhetően nem elsősorban humán okai vannak a parlagfű magyarországi térhódításának, hanem kedvező és az éghajlatváltozás miatt még inkább kedvezőbbé váló termőhelyi feltételek.

Agrárhírek / Növénytermesztés

Agrometeorológia: tartósan 10 fok felett a talajhőmérséklet

2018. április 9.

Az előttünk álló héten végig meleg időre számíthatunk, 20 fok körüli csúcsértékekkel. A vegetáció fejlődése így fölgyorsul, a legtöbb gyümölcsfa a héten virágba borul.

Szakcikkek / Gyomirtás

Súlyos termésveszteségek okozója a parlagi ecsetpázsit

2018. április 4.

A szántóföldi monitoring vizsgálatok eredménye arra utal, hogy a rezisztencia szintje szoros korrelációt mutat a populációsűrűséggel.