Címke: Gyümölcsfák

gyümölcsfák

Szaktanácsadás

Vannak új készítmények a gyümölcsfák moníliás betegsége ellen?

2024. február 22.

Hamarosan itt a monília okozta járványos időszak. Vannak-e esetleg új készítmények, amik eredménnyel használhatók házikertekben is a meggyfák, kajszibarack- és őszibarackfák virágzásakor moníliás betegség ellen?

Szaktanácsadás

Hogyan kezeljük a gyümölcsfák metszése során kialakuló sebeket?

2024. február 19.

Közeledik a tavasz, hamarosan szeretném megkezdeni a gyümölcsfák metszését a kertemben. Hogyan kezeljem a fák metszése során kialakuló sebeket?

Szakcikkek / Gyümölcs

A téli hónapok hideghatása a gyümölcsfáinkra 

2024. február 13.

Az utóbbi évek megfigyelései alapján kijelenthetjük, hogy egyre jobban csökken a téli fagyos napok száma. Idén februárban a melegrekord is megdőlt (Szeged, 20,2 ℃).

Agrárhírek / Zöldség-Gyümölcs

A metszés és oltás technikáját lehet elsajátítani a MATE új felnőttképzésén

2024. január 18.

A MATE Kertészettudományi Intézete felnőttképzési program keretében idén is meghirdeti országos tavaszi gyümölcsmetszési tanfolyamát. Emellett 2024 áprilisában új képzést is indít, ahol a gyümölcsfák oltásának és átoltásának technikáját lehet elsajátítani Budapesten, Cegléden, Érden, Fertődön és Keszthelyen.

Növényvédelmi előrejelzés / Növényvédelmi előrejelzés

Az almamoly folyamatosan repül – kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2023. augusztus 16.

Augusztus közepére ismét visszatért a forró nyári időjárás. A légköri frontok most elkerülik a Kárpát-medencét, legfeljebb egy-egy helyi zápor, zivatar alakul ki. A nappali hőmérséklet ismét 30 °C körüli, éjszakánkén 12-20 fokra hűl a levegő. Igen erős a hajnali harmatképződés, mert a talajpárolgás jelentős. Az időszak betegségeknek és kártevőknek egyaránt kedvező.

Szakcikkek / Házikert

Hogyan védjük növényeinket a korai kihajtástól?

2023. január 17.

Hogyan védjük meg növényeinket a mostani enyhe időben a korai kihajtástól, hogy a későbbi fagyoknál ne fagyjanak vissza?

Szaktanácsadás

Milyen lepke látható novemberben a tujákon?

2022. december 8.

Pár hete novemberben a tujákon több esetben egy számomra új, eddig nem észlelt lepkét láttam. Meg tudják mondani a képem alapján, hogy mi a neve, kártevő-e, és veszélyezteti-e a tujákat?

Szaktanácsadás

Milyen növényeket ültessünk, ha a madaraknak segítenénk?

2022. november 26.

Szeretném a véleményüket kikérni abban, hogy milyen növényeket ültessek a kertbe, ha a madaraknak szeretnék kedvezni velük?

Szaktanácsadás

Mire ügyeljünk az almafák tápanyag-utánpótlása során?

2022. november 10.

Kérem tájékoztatásukat arról, hogy mire kell ügyelni az almafák tápanyag-utánpótlása során?