Címke: Kalászosok

kalászosok

PR cikk / PR cikk

Lépjen szintet a kalászvédelemben!

2024. május 3.

Intenzív technológiákban, vetőmag-termesztésben és kifejezetten erős fuzárium-fertőzési veszély (érzékeny, szálkás fajta, durum búza, kukorica elővetemény, szántás nélküli művelés, párás mikroklíma stb.) esetén fuzárium specifikus készítményeket kell alkalmaznunk.

PR cikk / PR cikk

Biztos tudással a jelen és a jövő kihívásaival szemben

2024. április 25.

Az éghajlatváltozás komoly hatással van a mezőgazdaságra. Az időjárási szélsőségek, mint például a hosszú, aszályos periódusok kihívást jelentenek a termelők számára. Az enyhe telek következményeképp már kora tavasszal megindul kalászos kultúráinkban a károsító kórokozók felszaporodása, mely a gombaölő szeres védekezés átgondolására készteti a termelőket.

Növényvédelmi előrejelzés / Növényvédelmi előrejelzés

Csapadékosabb körülményeknél nő a fuzáriumos fertőzési veszély – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. április 23.

A sárgarozsda tipikus és időnként atipikus tünetei olyan tájegységekben is megjelentek, ahol az állományok ettől a kórokozótól mentesek voltak.

Növényvédelmi előrejelzés / Növényvédelmi előrejelzés

Kevesebb a bogár a kalászosokon, de nem dőlhetünk hátra – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. április 16.

Áztató esőre most igencsak szükség lenne, mert időszerű a napraforgó és a kukorica vetése. Az őszi kalászosok közül az árpa kalászol, a búza pedig zászlósleveles fenológiai állapotban van, a szárnövekedés mindkét növénynél mérsékelt.

PR cikk / PR cikk

Mire figyeljünk a tavaszi kalászos gyomirtásnál?

2024. március 1.

A 2023. év ősze az ország nagyobb területén az átlagosnál több csapadékot hozott. A Dunántúl egyes területein 30%-kal több csapadék hullott az elmúlt évekhez képest, és mindössze az alföldi régió kisebb régióiban esett a sokévi átlaggal megegyező csapadék (forrás: www.met.hu). Ez az időjárás megnehezítette az őszi szántóföldi munkákat, sok helyen a tervezettnél kevesebb őszi búza vagy őszi árpa került elvetésre, és az őszi gyomirtások egy része is kényszerűen a tavaszra tolódik.

PR cikk / PR cikk

A KITE REVANS csomagja a kalászoskárosítók ellen!

2024. február 29.

A KITE Zrt. 2024-ben technológiai csomagajánlatban kínál gombaölő szert, rovarölő szert és biostimulátort a kalászosok védelmére. A csomagban található termékek egy komplex megoldást kínálnak a kalászos növények védelmére a tenyészidőszak fontos szakaszaiban. Nézzük meg részleteiben miként veszünk revansot a kalászoskárosítókon!

Növényvédelmi előrejelzés / Növényvédelmi előrejelzés

Még ne erőltessük a talajmunkát! – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. február 21.

Február utolsó dekádjában folytatódott az ilyenkor megszokottól több fokkal melegebb időjárás. Éjszakánként ugyan fagypont körüliek a hőértékek, de nappal jellemzően 10-15 °C a levegő hőmérséklete.

Szakcikkek / Növényvédelem

Kalászosok élettani problémái

2024. február 5.

A nagyon sok helyszínen teljesen vizes, átázott, levegőtlen talajok nem kedvezőek az őszi vetésű kalászosok számára.

Növényvédelmi előrejelzés / Növényvédelmi előrejelzés

Poros talajba kerülnek az őszi kalászosok – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2023. október 10.

Október első dekádjában folytatódott az évszaknál kissé melegebb, de száraz időjárás, melyet a dekád végén egy hidegfront szakított meg, némi csapadékkal. A talaj nedvességtartalma alig változott, így az őszi kalászosok poros talajba kerülnek, emiatt vontatott kelés várható.