Címke: Káposzta

káposzta

Blog / Termőföldtől az asztalig

Tejfölös derelye szalonnás káposztával töltve

2019. november 16.

Nagymamám konyhájában találkoztam először ezzel a különleges, ám annál egyszerűbb szláv eredetű étellel.

Agrárhírek / Zöldség-Gyümölcs

Spárgát is vethet az ősz első hónapjában - szeptemberi kerti munkák

2019. augusztus 13.

Szeptember az a hónap, amikor a zöldségeskertekből a legtöbb zöldségnövény betárolásra kerül, a gyümölcsösben pedig a nyári metszési munkálatok lezárásáról szól ez az időszak.

Növényvédelmi előrejelzés / Növényvédelmi előrejelzés

Szüret után fontos a lombvédelem

2019. július 24.

Az elmúlt időszakot a viszonylag nyugodt, fronthatástól mentes időjárás jellemezte. Záporok, zivatarok csak az ország kisebb térségeiben zavarták meg a nyárra jellemző 30 C feletti nappali hőmérsékletet. A tartósan száraz időben alig van éjszakai harmatképződés, emiatt az időjárás most elsősorban a kártevőknek alakul kedvezően.

Agrárhírek / Zöldség-Gyümölcs

Több lehet a hajtatott paradicsom és az uborka idén

2019. június 1.

A mennyiségi növekedés hatására a termelői árak és a fogyasztói árak is apadnak, jelentős árcsökkenésre azonban a "lecsószezonig" még várni kell, az június végén, július elején várható.

Szakcikkek / Tápanyag-utánpótlás

Zöldségfélék kénigénye és kéntrágyázása

2019. április 24.

A kénhiányban szenvedő növény fejletlenebb, mivel gátolt a sejtosztódása és a fehérje szintézise. A ként a növények főleg szulfát formában veszik fel a talajból, de a levegő kéndioxid-tartalmát is képesek hasznosítani. Magában ként trágya formájában nem szoktunk adni, más tápelemek kísérőanyagaként visszük a tápoldatba (talajba).

Blog / Termőföldtől az asztalig

Ha péntek, akkor halas recept: Sült ponty káposztával

2019. április 19.

A MA-HAL a Nagyböjtben minden pénteken megoszt egy különleges, de könnyen elkészíthető halas receptet, ami kizárólag hazai halat használ alapanyagként.

Szakcikkek / Növényvédelem

A keresztesvirágúak földibolhái

2019. március 29.

A káposztaféléket már az ókori rómaiak is ismerték és nagyra értékelték, orvosságként tisztelték és a szegények orvosának titulálták. Jelentőségét nem véletlenül ismerték el, a hazánkban is évszázadok óta termesztett káposztafélék élettani szempontból számos előnyös tulajdonságokat hordoznak, magas a vitamin- (B1, B2, K1 és C), az ásványianyag- és a rosttartalmuk, így kedvelt élelmiszernövények.

Szakcikkek / Zöldség

Fejeskáposzta-palánták integrált szemléletű táplálása

2019. március 24.

A fejes káposzta egyike azoknak a zöldségféléknek, mely étkezésünkben szinte heti sűrűséggel jelen van.

Agrárhírek / Zöldség-Gyümölcs

Csökken a káposztatermelés

2018. október 8.

A fejes- és a vöröskáposzta magyarországi külkereskedelmi egyenlege negatív volt 2017-ben: az import 3,5 ezer tonnát ért el, míg a külpiacokra 2,5 ezer tonna került.

Növényvédelmi előrejelzés / Növényvédelmi előrejelzés

Nagyon sok a káposztalepke, fertőz a szürkerothadás

2018. augusztus 16.

Az őszi szedésre és téli tárolásra termesztett káposztafélék környezetében nagyon sok káposztalepke figyelhető meg.