Hogyan védekezhetünk a káposztát rágó hernyók ellen?

Hogyan védekezhetünk a káposztát rágó hernyók ellen?

Agrofórum Online

Kertben termesztett káposztámat hernyók rágják. Mit tehetnék ellenük?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

Sajnos a káposztának több kártevője is van, melyek hernyóinak táplálkozása által a káposzta leveleinek lyukacsosodása tapasztalható, most ezek közül a leggyakrabban előforduló fajokat említeném meg. A káposztalepke hernyói kezdetben a leveleken csak hámozgatnak, később viszont nagyobb kiterjedésű szabálytalan alakú foltokat rágnak a leveleken. Tömeges felszaporodásuk esetében akár a növény összes levelét is lerághatják, azoknak csak torzsáját és vastagabb ereit hagyják hátra maguk után. Általában a nyár közepén, illetve végén kell számítani jelentősebb felszaporodásukra. A védekezést érdemes mihamarabb elvégezni, eredményesek ugyanis kémiailag a fiatal, tojásból kelő lárvák ellen lehetünk.

A káposztamoly fiatal lárvái kezdetben a leveleken csak aknát készítenek, majd pedig azt hámozgatják, később pedig teljesen át is rágják a leveleket. Évente 3-4 nemzedéke is van, ezáltal akár az egész tenyészidőszakban lehet számítani jelenlétére, viszont jelentőségük főként a középkorai és késői fajták esetében van. A leveleken táplálkozó hernyók jól gyéríthetők kontakt hatóanyagú készítményekkel is, mint pl. lamdba-cihalotrin vagy a deltametrin.

A káposzta-bagolylepke hernyója eleinte ugyancsak hámozgat, de idővel az egész levéllemezt megeheti, így csak a levél erei maradnak meg a növényből. A növény szárát is megrághatja, valamint őszi nemzedékére jellemző, hogy a fejbe egyaránt képes belerágni. A káposzta fejébe való berágása által a termés ürülékével is szennyezett lesz, valamint a fejek bűzös rothadása is megindul. Jelentős kártételt főként a második, augusztustól szeptemberig rajzó nemzedéke okoz, kisebb egyedszámban nappal, míg nagyobb részük főként éjszaka táplálkozik. Szaporodásuknak a meleg és párás időjárás kedvez. A védekezés időzítéséhez feromoncsapdák is rendelkezésre állnak, melyek segítségünkre lehetnek abban, hogy a permetezést a kelő lárvák ellen tudjuk elvégezni. Emellett más tápnövényeinek felszámolásával, vagyis a gyomok irtásával egyaránt akadályozható felszaporodásuk.   

Szüret után fontos a lombvédelem

2019. július 24. 08:25

Az elmúlt időszakot a viszonylag nyugodt, fronthatástól mentes időjárás jellemezte. Záporok, zivatarok csak az ország kisebb térségeiben zavarták meg a nyárra jellemző 30 C feletti nappali hőmérsékletet. A tartósan száraz időben alig van éjszakai harmatképződés, emiatt az időjárás most elsősorban a kártevőknek alakul kedvezően.

Mit lehet tenni a káposztaféléken megtelepedő apró rovarok ellen?

2023. június 10. 04:39

Mit lehet tenni a káposztaféléken megtelepedő fehér, apró rovarok ellen? Mik lehetnek ezek egyáltalán?

Zöldségfélék kénigénye és kéntrágyázása

2019. április 24. 04:37

A kénhiányban szenvedő növény fejletlenebb, mivel gátolt a sejtosztódása és a fehérje szintézise. A ként a növények főleg szulfát formában veszik fel a talajból, de a levegő kéndioxid-tartalmát is képesek hasznosítani. Magában ként trágya formájában nem szoktunk adni, más tápelemek kísérőanyagaként visszük a tápoldatba (talajba).

Káposztafélék palántanevelése

2020. február 7. 06:38

A kevesebb, mint 1000 hektár hajtató felületről több év átlagában 18-20 ezer tonna káposztafélét takarítanak be.