Címke: Káposztarepce

káposztarepce

Növényvédelmi előrejelzés / Növényvédelmi előrejelzés

Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés: a száraz idő gátolja a fuzáriumos csőpenész fertőzés terjedését

2023. szeptember 5.

Szeptember első hetének időjárása már a nyár végi-kora őszi időszakot jelzi. Az erősen elgyomosodott táblákon nehézkes a megfelelő minőségű vetőágy készítése.

Agrárhírek / Agrárgazdaság

Itt vannak az objektív fajtakísérleti eredmények!

2023. szeptember 5.

Véget ért a Gabonatermesztők Országos Szövetsége, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országos őszi búza és őszi káposztarepce posztregisztrációs fajtakísérlete. Az objektív felmérés eredményeit 2023-ban is összefoglaló kiadványokban tették közzé az érdeklődők számára a szervezők.

Növényvédelmi előrejelzés / Növényvédelmi előrejelzés

Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés: mezei pocok veszélyezteti az elvetendő repcét és kalászosokat

2023. augusztus 30.

Az előző héten forró, csapadéktól túlnyomórészt mentes időjárás uralkodott az országban. A nappali maximum hőmérséklet általában 30 Celsius-fok felett tartózkodott, éjszaka pedig nem csökkent a hőmérséklet 20 fok alá.

PR cikk / PR cikk

Napraforgó, repce, és szója tápanyag-utánpótlása Yara termékekkel

2023. január 30.

A vetésszerkezetben bekövetkező változások egyértelmű nyertesei az olajos növények lettek. Ezen növények vetésterülete gyakorlatilag közelít a kukoricáéhoz.

Szakcikkek / Növénytermesztés

Az elsők között, a káposztarepce

2022. április 3.

A nagy termés alapvető feltétele, hogy a vetésforgóban a lehető legkevesebbszer szerepeljen a repce, mivel a gyakori vetéssel megnő a betegségek, rovarkárok előfordulása.

Szakcikkek / Határszemle

Növénytermesztési tapasztalatok 2021-ben: élettani eredetű tünetek őszi káposztarepcében 8. rész

2022. január 10.

Utolsó részéhez érkeztünk sorozatunk őszi káposztarepcével foglalkozó szakaszának, amelyben az előző évi szezonban tapasztalt, élettani jellegű tüneteket igyekszem bemutatni. Ahogyan azt én láttam!

Videó

Repcearatás a kavicsbányák szomszédságában

2020. szeptember 24.

Repcét arattunk Igriciben néhány magvas gondolattal. Sokan gondolkodnak azon, hogy felhagynak a repcetermesztéssel, a Kiss testvéreknél is a legnagyobb költsége egyértelműen ennek az olajos növénynek van. Eközben nagy probléma lesz a növényvédő szerek kivonása, de az sem megnyugtató, hogy tavasszal nagyjából 10 milliméter eső hullott.

Szakcikkek / Tápanyag-utánpótlás

A jó repcetermés alapja az átgondolt tápanyagellátás

2020. július 1.

A repce a harmadik legjelentősebb olajnövény (az őszi káposztarepce magja 40-50 % olajat tartalmaz), és a második legfontosabb fehérjenövény a világon (repcedara fehérjetartalma kb. 38-40 %).

Szakcikkek / Növénytermesztés

A víz a legfontosabb tápanyag

2020. május 4.

A növénytermesztés bármely részével – termeléssel, szaktanácsadással – foglalkozók már hetek óta aggodalommal nyitják meg a meteorológiai honlapokat esőfelhők kutatása reményében. A májusi eső valóban aranyat fog érni, mert a gabonák, repcék esetében a szárazság miatt komoly termésveszteségek következhetnek be, az elvetett tavaszi növények pedig a porban várják a kelesztő égi áldást.