Növénytermesztés
Fizetett tartalom
Növénytermesztés
Fizetett tartalom

Napraforgó, repce, és szója tápanyag-utánpótlása Yara termékekkel

Napraforgó, repce, és szója tápanyag-utánpótlása Yara termékekkel

YARA

A vetésszerkezetben bekövetkező változások egyértelmű nyertesei az olajos növények lettek. Ezen növények vetésterülete gyakorlatilag közelít a kukoricáéhoz. Ennek megfelelően egyre fontosabb az általuk elért árbevétel, illetve nyereség. Egyre fontosabb a pontos, tervezett, hatékony technológia alkalmazása. Ez, valamint az általában bekövetkező „fiskális” szemlélet együttesen arra késztet mindenkit, hogy tervszerűen készüljön, végezze az ehhez szükséges termékek beszerzését, felhasználását. Nézzük egyes növényenként, hogy milyen javaslataink vannak.

Őszi káposztarepce:

A fejtrágyázás elvégzésére a palettánkról a YaraBela Sulfan terméket ajánljuk mindenki figyelmébe. A YaraBela Sulfan minden egyes szemcséje a repce igényéhez ideális 4:1-es N:S aránnyal rendelkezik. Nem savanyító hatású ammónium-szulfát forma, hanem kénes ammónium-nitrát. A szemcse átlag átmérője 3,8 mm, és az 1,6 mm-nél kisebb átmérő megengedett maximuma 1 %. Minden tulajdonsága kiemeli a mezőnyből, minden repcetermesztőnek bátran ajánlom. A korai kezelés esetén fokozott hatást érünk el, mert ilyenkor a kén természetes feltáródása még gátolt. Átlagosan 250-300 kg/ha mennyiségben javasolt kiadni.

A másik technológiai eszköz a lombtrágyázás. Az első alkalommal mindenképpen a növényspecifikus termékünket, a YaraVita Brassitrel 3 l/ha dózisát célszerű alkalmazni. A kalciumot, magnéziumot, bórt, mangánt és nitrogént tartalmazó termék mind a tápelemek arányában, mind azok mennyiségében kiemelkedik a mezőnyből. Későbbi kezelésekre egyrészt a bór önálló pótlásást célszerű figyelembe venni, YaraVita Bortrac (2l/ha), illetve a kén lombon keresztüli kiegészítését, YaraVita Thiotrac (5l/ha) alkalmazásával.

Napraforgó:

Egyre nagyobb területen, egyre többet és természetesen egyre jobban! Alaptrágyázásnál egyrészt arra kell figyelni, hogy egy relatíve alacsony N-igényű növényről van szó, másrészt a talajban lévő tápanyagok hasznosításában is igen jó. A napraforgó a kiegyenlített NPK ellátást igen jól meghálája, a kevesebb nitrogén mellet inkább foszfort és káliumot adjunk ki. Átlagos körülmények között célravezető a YaraMila 10-24-24 kijuttatása, vetéssel egymenetben, lehetőleg 150-180 kg/ha mennyiségben. Ez a termék az 58% NPK mellett ként, bórt, vasat, cinket és mangánt is tartalmaz. Gyengébb nitrogénszolgáltató-talajokon akár a YaraMila 14-14-21, akár a YaraMila 16-27-7 használata a javaslatunk. Természetesen a későbbiekben szükséges a nitrogénkiegészítés, részben a komplex N-tartalmától, részben a talaj típusától függően.

A fejtrágyázásra javasolt kénes nitrogént (YaraBela Sulfan), vagy a vetés előtt közvetlenül, de inkább a kultivátorozással egymenetben alkalmazzuk, figyelembe véve, hogy a teljes nitrogénigénye a növénynek 60-80 kg/ha.

YaraVita Brassitrel Pro

A napraforgó lombtrágyázása nagyon pontosan meghatározható az alkalmazott termékek típusa, és a kijuttatás időpontja szemszögéből. A YaraVita Brassitrel Pro 3 l/ha dózisban a 8-10 levélpár idején optimális. Ezt egy bóros kiegészítéssel tehetjük teljessé, amelyet virágzás előtt ideális kiadni, (YaraVita Bortrac 2 l/ha). A két termék alkalmazásával 10-15 % terméstöbbletet is realizálhatunk.

Szója:

A szója makroelem igényénél első helyen a kálium jelenik meg, de a foszfor is tud terméslimitáló lenni, természetesen jóval kisebb mennyiség szükséges. Nitrogénből az elején kevesebb kell, majd ez később növekszik. Ezeket figyelembe véve alaptrágyázásra a YaraMila 8-20-28 és YaraMila 10-13-25 a két leginkább javasolt komplex műtrágya. Későbbiekben szükséges a nitrogénkiegészítés, a YaraBela Sulfan150-200 kg/ha mennyiségben; mind a N- mind a S-igényt fedezi. A fejtrágyázás lehetőség szerint az intenzív vegetatív fejlődés idején történjen. A szója lombtrágyázása két terméken alapul, az egyik a YaraVita Brassitrel Pro, amelyet a virágzás előtt adjunk ki (3 l/ha), majd a virágzást követően a magas molibdénigény miatt 0,25 l/ha YaraVita Molytrac is legyen része a technológiának. A bóros kezelés már igazából standard technológia kell, hogy legyen minden olajos-, és fehérjenövény esetében.

Röviden ezek voltak a főbb javaslatok, a komplexek pontos összetételéről, ajánlott dózisairól, a lombtrágyák keverhetőségeiről, további készítményekről, bármelyik termék beszerezhetőségéről szükséges információkhoz keresse fel a Yara honlapját, vagy keresse szaktanácsadóinkat.

Gyuris Kálmán
+36 30 383 9341

Megérkezett az 1. vírusrezisztens hibrid árpa – az SY Zoomba, valamint egy örök gyémánt, az SY Moovy a Syngenta 2024-es portfóliójába

2024. július 22. 11:40

Ezeknek az újdonságoknak köszönhetően többé már nem kell félniük a gazdáknak a korai vetéstől és a vírusnyomástól!

A vetőmagkezelés pozitív hatással lehet a kalászosok fejlődésére

2024. július 20. 12:10

A fejlődés korai szakaszában a növényeknek olyan segítségre van szükségük, amelyek hatékonyan hozzájárulnak a növény fejlődéséhez és a termés minőségének javításához.

Ősziárpa-fajtáinkba kódoltuk a sikeres szezont

2024. július 19. 10:10

A korai vethetőséget, a stressztűrést és a vírusrezisztenciát tartja a SAATEN-UNION a sikeres árpatermesztés feltételének.

Az új repcegeneráció minden eddiginél stabilabban áll a lábán

2024. július 16. 10:40

Ismerkedjen meg a RAPOOL teljes repcekínálatával, valamint a legújabb hibriddel, mely ennek a generációnak a képviselője.

A szójababtermelést is fenyegeti a koronavírus

2020. március 24. 11:31

A koronavírus terjedése miatt a brazil mezőgazdaság egyik fellegvárának számító Mato Grosso tartomány Rondonópolis városában a helyi vezetés bezáratott minden nem a létfontosságú ellátáshoz kapcsolódó szolgáltató és ipari egységet.

Egy éves vámmentességet kaphat a szójabab

2020. február 20. 05:38

A szójabab piacán sokan bíztak benne, hogy az egy hónapja aláírt kereskedelmi megállapodás hatására megindulhatnak a szállítmányok az Egyesült Államokból Kínába, de a koronavírus átrendezte a helyzetet.

A gabonapiacok meredek emelkedéssel zárták a hetet

2023. június 17. 07:49

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt.

Továbbra is mínuszban a gabonapiacok

2020. február 22. 13:17

Még mindig a koronavírus fogja vissza az árak emelkedését, egyre kevesebben bíznak abban, hogy a közeljövőben megélénkülhet a kereslet a gabonák iránt.