Mit rontottam el, hogy a karalábé kemény, fás lett belül?

Agrofórum Online

Nem volt sikeres a karalábé esetén a termesztési próbálkozásom. Mit rontottam el, mitől lett a karalábé kemény, fás belül?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

A káposztafélékhez tartozó karalábé (Brassica oleracea convar. acephala var. Gongyloides) egy rövid nevelési idejű növény, mielőtt termesztésébe fogna, érdemes utánanézni, hogy milyen nevelési körülményeket igényel.

A karalábé alacsony hőmérsékleti igényű növény, magok csírázása már 5 °C felett megindul, és növekedési hőmérsékleti minimuma 10 °C, míg optimuma 16-20 °C között van. Ez a termesztési korlátait is megmagyarázza. Mivel enyhe, hűvös, temperált körülményeket igényel, és nem kedveli a forró, 30 °C feletti nyári hőséget, ez az igénye behatárolja termesztési lehetőségeit.

Nem véletlen, hogy üzletekben tavaszi hajtatásban nevelt karalábéval találkozhatunk. Szabadföldön a megnevelt palántákat a fagyok elmúltával szokták kiültetni áprilisban. Nyár végén is kiültethető, és termeszthető karalábé még a fagyok előtt. Szabadföldi termesztése a nyári meleg hónapokat kikerüli. Termesztési célnál fontos a megfelelő fajta kiválasztása, vannak rövid és hosszú tenyészidejű fajták, termesztésének sikeréhez helyes fajtaválasztás is párosul.

Fás karalábé
Fás karalábé

A karalábé kifejezetten tápanyagigényes növény, tápanyaggal feltöltött, jól előkészített talajban fejlődik dinamikusan. Emelt mennyiséget kíván nitrogénből és káliumból.

Vízigénye magas és folyamatos, és mivel gyökerei sekély elhelyezkedésűek, hamar kiszárad a gyökereket tartalmazó felső talajréteg, folyamatos, rendszeres öntözést kell számára biztosítani.

A karalábé megvastagodott szára a gumó, amit étkezésre felhasználunk. A fiatal, zsenge karalábé sejtjei vékony falúak, nedvdúsak és rugalmasak – ez biztosítja a karalábé könnyen harapható, roppanó állagát, mellette édeskés ízét.

A fás karalábé belseje kemény és egyenetlen
A fás karalábé belseje kemény és egyenetlen

Ahogy azonban a növény öregedik, túl sokáig marad a földben, a sejtfalak megvastagodnak, megkeményednek, a sejtfalakba lignin rakódik le, íze is megváltozik.

A karalábé fásodását előidéző okok:

  • A fajta növekedési igényénél hosszabb ideig a földben marad, ott tartják;
  • vízhiányos körülmények között termesztik;
  • vízellátása változó, rendszertelenül öntözik;
  • hektikus, erősen kilengő hőmérséklet-változás, túlzottan magas nyári hőmérséklet;
  • bizonyos fajták hajlamosak a fásodásra.

Fásodás megelőzésének lehetséges módjai:

  • Rendszeres öntözés biztosítása vízhiányos időszakokban.
  • Rövid tenyészidejű fajta választása, mely lehetővé teszi a hűvösebb időszak alatti sikeres termesztést.
  • A karalábét időben történő felszedése a fajtára jellemző mérete elérése után, ne maradjon hosszabb ideig a földben!

Kiemelt kép: Pixabay

Fagyvédelem a házikertben I.

2024. március 12. 05:40

Az éghajlatváltozásnak köszönhetően az elmúlt négy évben különösen szélsőséges tavaszi időjárással kellett számolnunk, amelynek köszönhetően a gyümölcsösökben és a házikertekben is jelentős kár keletkezett. A legnagyobb pusztítást a fagy okozza, amivel szemben igencsak korlátozottak az eszközeink, viszont amink van, azt érdemes bevetni.

Mi okozza nagyméretű, világos foltok kialakulását a paprikán?

2023. szeptember 3. 10:39

Segítségüket kérem a paprikabogyókon megjelent világos színű, nagyméretű foltokkal kapcsolatban! Eddig ilyen jelenséget nem tapasztaltam. Mi okozza a képeken látható tünetet a paprikán?

A növénytermesztők fajtaválasztását segítik – Kísérletek nemzetközi összefogásban

2023. május 29. 09:26

Az európai növénytermesztés és fajtaminősítés hatékonyságát segítő Horizon 2020-InnoVar projekt legfrissebb tudományos eredményeit mutatták be a kutatók a Debreceni Egyetem Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság Nyíregyházi Kutatóintézetében.

Így készüljünk fel az idei veteményezésre!

2023. január 25. 05:37

Gyakran esnek a hobbikertészek abba a hibába, hogy a zöldségfajtát szidják, ha valami nem úgy sikerül, hogy az rossz fajta, a másik bezzeg meg jó fajta. De nem feltétlen a fajtával van a gond, hanem másban keresendő a megoldás.