Címke: Kén

kén

Szakcikkek / Szőlő-Bor

A kén-dioxid szerepe a borászati technológiában, különös tekintettel a kombinált alkalmazásra

A piaci árutermelés kereteiben történő borászati tevékenység során nem kerülhetők meg a termék minőségét meghatározó ismérvek.

Szakcikkek / Zöldség

A kén nélkülözhetetlen tápanyaga a zöldségféléknek

2019. augusztus 26.

A kénről sokan nem tudják, hogy Nightinale, Beckenbach és társai már a 40-es években, Amerikában, több vonatkozásban tisztázták az élettani szerepét. Tévesen a kén „felfedezését” is, a múltszázad második felére datálják, amikor Európában a 80-as évek végén, a 90-es évek elején a kénhiány jelenségét dán, német és holland kutatók a keresztesvirágúakon, gyümölcsfákon és más olajos növények termesztése során tömegesen tapasztalták.

Szakcikkek / Tápanyag-utánpótlás

Zöldségfélék kénigénye és kéntrágyázása

2019. április 24.

A kénhiányban szenvedő növény fejletlenebb, mivel gátolt a sejtosztódása és a fehérje szintézise. A ként a növények főleg szulfát formában veszik fel a talajból, de a levegő kéndioxid-tartalmát is képesek hasznosítani. Magában ként trágya formájában nem szoktunk adni, más tápelemek kísérőanyagaként visszük a tápoldatba (talajba).

Szakcikkek / Tápanyag-utánpótlás

Nitrogén fejtrágyát a búzának és árpának… de mennyit?

2019. március 1.

Tavasszal az egyik legelső és legfontosabb szántóföldi munka a gabonák első fejtrágyázása, amit minél előbb célszerű elvégezni, amint az időjárás és a hatályos rendelkezések megengedik, valamint rá lehet menni a talajra jelentős taposási kár nélkül.

Szakcikkek / Tápanyag-utánpótlás

Olajos növények tápanyag-utánpótlása

2018. február 26.

A kéntrágyázás fontosságát jelzi az a tény, hogy a növények által a vegetációs időszakban a talajból felvett kén mennyisége alig marad el a foszforétól.

Szakcikkek / Zöldség

A kén - fontos növényi tápanyag a zöldségtermesztésben is

2017. november 24.

A zöldségtermesztők a ként leginkább növényvédő szerként ismerik, növénytáplálási vonatkozásaival kevésbé vannak tisztában.

Agrárhírek / Zöldség-Gyümölcs

Kén mint tápanyag

2015. december 10.

Zöldségtermesztő körökben a ként elsősorban, mint növényvédő szert ismerik, növénytáplálási jelentőségével kevesebbet foglalkoznak.