2022. május 17.
A MATE együttműködési megállapodást kötött hét középiskolával, a diákok tudatos pályaválasztása és továbbtanulásuk elősegítése érdekében.
2022. május 6.
Az agrárerdészeti rendszerek egy régi koncepció újraéledései, melyekben adott kultúrterületen belül fásszárú és lágyszárú növényeket együttesen termesztenek.
2022. április 20.
720 millió forintból valósult meg energetikai korszerűsítés a MATE szarvasi, ceglédi és gödöllői kutatóhelyein.
2022. április 11.
A cél, hogy a legmodernebb dróntechnológiákat a lehető leghatékonyabban integrálni tudják a mezőgazdaságba.
2022. április 4.
Egyes gyümölcsfafajoknál már februárban elkezdődtek a metszési munkák, de a java még hátravan a kerti tevékenységeknek. A Kertészettudományi Intézet Gyümölcstermesztési Kutató Központ két munkatársát, Dr. Kovács Szilviát és Kalmár Klementinát kérdeztük a gyümölcsöskertekben elvégzendő legfontosabb feladatokról.
2022. március 4.
Ha ezen a nyáron a hazai dombokon meghalljuk a speciális ciripelő zenét, érdemes lesz megindulni a hang forrása felé, hátha közelről is szemügyre vehetjük az óriás énekeskabócát.
2022. március 3.
Évek óta komoly fejtörést okoz a kerttulajdonosoknak a dióburok-fúrólégy károsítása. A fák egészségét veszélyeztető rovar megjelenése nem csupán a diótermelő gazdák számára bosszantó, hiszen az általuk okozott károk miatt egyre kevesebb a minőségi csonthéjas termés, mely a kiskereskedelmi árképzésre is kihat. Az invazív fajról és az ellene történő hatékony fellépési lehetőségekről Dr. Keresztes Balázst és Dr. Szabó Árpádot, a MATE Növényvédelmi Intézetének kutatóit kérdeztük.
2022. február 9.
A Róna Zsigmond Alapítvány minden évben kiválaszt egy fiatal kutató meteorológust, akinek munkásságát elismeréssel jutalmazza. A 2021-ben végzett tudományos tevékenységével Somfalvi-Tóth Katalin, a MATE Növénytermesztési-tudományok Intézetének munkatársa érdemelte ki a rangos Róna Zsigmond-díjat. Az év fiatal meteorológusát hivatásáról és az Egyetemen zajló kutatásokról kérdeztük.
2022. január 16.
A projektben elért eredmények hozzájárulnak az élelmiszerlánc fumonizin terheltségének felméréséhez, és az esetleges humán egészségi kockázat tudományosan megalapozott értékeléséhez.