Címke: Mezei pocok

mezei pocok

PR cikk / PR cikk

Ennyit változott a repce növényvédelme három évtized alatt

2024. február 22.

Az őszi káposztarepce a napraforgóhoz hasonlóan meglehetősen nagymértékben igényli a hatékony növényvédelmet. Eltérően a többi szántóföldi növénykultúrától, a repce esetében nem a gyomirtás, hanem döntően az állati károsítók elleni védelem a felelős a kezelések számának és a növényvédelmi költségek döntő hányadáért.

Növényvédelmi előrejelzés / Növényvédelmi előrejelzés

Még ne erőltessük a talajmunkát! – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. február 21.

Február utolsó dekádjában folytatódott az ilyenkor megszokottól több fokkal melegebb időjárás. Éjszakánként ugyan fagypont körüliek a hőértékek, de nappal jellemzően 10-15 °C a levegő hőmérséklete.

Növényvédelmi előrejelzés / Növényvédelmi előrejelzés

Tovább nőttek a mezei pockok által fertőzött területek – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. február 14.

Február első dekádjában minden eddigi nappali és éjszakai melegrekordot megdöntött az időjárás. Ennek hatására az ősszel vetett kalászos és káposztarepce vetések fejlődése is megkezdődött.

Szakcikkek / Növényvédelem

Még egyszer, de nem utoljára a mezei pocokról

2024. február 12.

Nem árt már végre némi tiszta vizet is önteni a pohárba és kicsit elmagyarázni, hogy miként alakult ki ez a jelenlegi pocokhelyzet, pontosan milyen is a jelenlegi helyzet, és mi várható.

Szakcikkek / Növényvédelem

Lassan javul a hazai pocokhelyzet

2024. január 24.

A mezei rágcsálók amióta világ a világ mindig is problémát jelentettek a mezőgazdaságban élő, dolgozó embereknek. Kártételük rendkívül sokrétű. A betárolt termények elfogyasztásával, és kinn a szántóföldön is hatalmas károkat képesek előidézni.

Agrárhírek / Életmód

Boldog új évet, Kedves Olvasóink!

2024. január 1.

Trendfordulót él a mezőgazdaság a szakértők szerint, akik kihívásokkal teli esztendőnek jósolják 2024-et. De ezzel ma még ne törődjünk, optimistán kívánunk mindenkinek boldog új évet – az utóbbi hónapokban született legolvasottabb cikkeinkkel. BÚÉK!

Szakcikkek / Növényvédelem

Pocokinvázió: jövőre nagy valószínűséggel érkezik az újabb csapás

2023. december 5.

Példátlan mértékű pusztítást végeztek idén a mezei pockok a magyar földeken, és úgy néz ki, hogy jövőre ennek megismétlődésétől kell tartanunk.

PR cikk / PR cikk

Több kén = több termés!

2023. december 4.

Talaj- és növényvizsgálatok százai mutatják, hogy súlyosan kénhiányossá vált a termelésünk. A sok csapadék a mély rétegekbe mosta a ként, és a terméssel is nagy mennyiséget vontunk ki a talajból. Mivel a növényeinknek több tíz kilogrammnyi kénre van szükségük, ezért, ha többet akarunk termelni, akkor nagy mennyiségben (nem 1-2 kg/ha) kell a ként pótolni.

Szaktanácsadás

Hogyan védekezhetünk a gyümölcsösben a mezei pocok ellen?

2023. november 27.

Van egy házikerti gyümölcsösöm külterületen, közel 50 fával, ősszel vettem észre, hogy tele van apró lyukakkal a földje, mezei pocokra gyanakszom. Hogyan védekezhetek ellene, vagy vállalkozóval végeztessem el az irtási munkát?