2019. június 9.
A fuzáriumos betegségeken kívül egyéb gombás betegségeit is ismerjük a kukoricának. A cikkben ezek közül mutatjuk be a legjelentősebbeket, megemlítve még néhány Magyarországon is előforduló érdekesebb kórokozót.
2019. június 8.
A kukorica a legnagyobb területen termesztett, egyben legfontosabb takarmánynövényünk, bár az elmúlt években változást mutat a felhasználás szerkezete. Az élelmiszeripari hasznosítása fokozatosan nő, jelenleg mintegy 2,7 millió tonna, ezzel ellentétben takarmányként egyre kevesebbet (2,3 millió tonna) használunk fel. A hazai piacra szánt kukoricánál a deoxinivalenol (DON), és az aflatoxin mennyiségét kell tanúsítvánnyal igazolni, míg az exportra szánt tételeknél akár 4-5 féle toxinra is kérhetnek vizsgálatot.
A mikotoxinokról általában Az elmúlt évek időjárási viszonyainak következtében évről évre egyre inkább nő a takarmánynövények mikotoxin-szennyezettsége, amely főként a növekedési, illetve a betakarítási fázist érinti (Hussein és Brasel, 2001). A penészgombák között előfordulnak olyanok, melyek toxinjaikkal már a szántóföldön szennyezik a növényeket…
Lapszám:
2018. június
Év:
2018
Hónap:
június
Az FM adatai szerint 2017-ben a gazdák közel azonos területen vetettek kukoricát, azonban az előzetes adatok szerint az idei év kukoricatermése 25-30%-kal marad el a tavalyitól. A hektáronkénti termésmennyiség 2-8 tonna között változik térségenként, országosan 6,0-6,5 t közötti átlaggal számolhatunk. Enne, az előző évihez képest jelentős…
Lapszám:
2017. december - Extra 72.
Év:
2017
Hónap:
december
2016. szeptember 28.
Napjainkban egyre nagyobb szerepet kapnak az egészséges életmódot támogató és azt fenntartó módszerek.
2015. szeptember 20.
Új szenzor technológia a gabonafélék mikotoxin szennyezettségének kimutatásában, agrár-élelmiszer ágazati pályázat, és további más témák.
2015. augusztus 6.
A gabonaféléknél az egyik lehetséges élelmiszerlánc-biztonsági kockázatot jelentő szennyezés a - gombák által kiválasztott - mikotoxin.