Címke: őszi kalászosok

őszi kalászosok

Szakcikkek / Növényvédelem

Figyeljünk a fuzáriózisra!

2024. május 26.

A kalászfuzáriózis is csak egy a különféle gombás eredetű fertőzések közül, amelyek a gabonáink termését veszélyeztetik.

Szakcikkek / Növényvédelem

Kalászos helyzetkép tél közepén

2024. január 22.

Az idei téli időjárás meglehetősen változatosra „sikerült”. Voltak az eddigi téli hónapokban nem egyszer melegrekordok is, de pl. január második hetében durva fagyok is próbára tették a kint telelő kultúrákat és a rajtuk élő kórokozókat egyaránt.

Szakcikkek / Növényvédelem

Kártevők az őszi kalászosokban

2023. november 15.

Kalászos gabonáinkat nem olyan kultúraként tartjuk számon, amelyeknek sok ősszel károsító kártevője lenne. Azonban ez nem jelenti azt, hogy ne találhatnánk kártételre bennük, vagy hogy ne lennének olyan kártevőik, amelyek figyelmet érdemelnek.

Agrárhírek / Növénytermesztés

Hamarosan kezdődik az őszi kalászos vetési szezon

2023. augusztus 8.

Az őszi árpák esetén a korábbi termésbecslésekhez képest akár több tonnás vetőmag-átlagtermés elmaradás is tapasztalható.

Szakcikkek / Növényvédelem

Hogy vonultak a télbe az őszi kalászosok?

2022. december 15.

Az őszi árpa állományaiban 2022 őszén felszaporodott kórokozók ellen több helyütt védekeztek a gazdálkodók. A védekezéseket nagymértékben hátráltatta az árpatáblák talajának állapota is.

Szakcikkek / Határszemle

Rovarkártétel és gombabetegségek az őszi kalászosokban

2022. október 20.

A növényvédelem területén jelenleg az őszi kalászos állományok vírusokkal történő fertőződésének megakadályozását, a vektorszervezetek, a levéltetvek és a kabócák elleni állománypermetezés fontosságát kell kiemelni.

Szakcikkek / Határszemle

Növénytermesztési tapasztalatok 2021-ben: rovarkártevők az őszi kalászosokban - 3. rész

2021. november 30.

A szántóföldi növénytermesztés elmúlt szezonjára történő visszatekintés harmadik része következik, a kalászosok rovarkártevőivel kapcsolatban tapasztaltak összegzése. Ahogyan azt én láttam.

Szakcikkek / Határszemle

Növénytermesztési tapasztalatok 2021-ben: gyomosodás az őszi kalászosokban – 2. rész

2021. november 22.

Az elmúlt szezonban a gyomnövények okozta gondok mellett szinte eltörpültek a rovarkártevők által okozott problémák.

Szakcikkek / Növényvédelem

Mi várható az eső után?

2021. április 18.

Az április közepére – szerencsére – megérkezett országos mértékű esőzés eléggé radikálisan megváltoztatta többek között a kalászos gabonák növénykórtani helyzetére vonatkozó kilátásokat. Eddig az elmúlt két évhez hasonlóan a télvégi erőteljes kórokozó populációk a száraz, szeles időjárás hatására többé – kevésbé feltisztultak az erős, bár a korábbi évek szintjét el nem érő kórokozó nyomás alól. Ez még annak fényében is igaz, hogy az idei tavasz már eddig sem volt olyan szélsőségesen száraz, mint az elmúlt 2 évben tapasztaltak és a kalászosok lombozatának feltisztulása sem volt teljes mértékű. Sok helyütt ha visszafogottabb mértékben is, de folytatódott egyes kórokozók szaporodása.