Rendképzés nagy hatékonysággal és kiemelkedő takarmánytisztasággal: ELHO

Rendképzés nagy hatékonysággal és kiemelkedő takarmánytisztasággal: ELHO

Agrofórum Online
Fizetett tartalom

A közel hat évtizede, 1967-ben alapított finn ELHO a szálastakarmány-betakarító gépek specialistája. Magyarországon is egyre népszerűbbek a termékei, a közelmúltban az egyik rendképzőjüket lestük meg munka közben Kelet-Magyarországon.

A V-TWIN 950 Super az ELHO legújabb fejlesztésű rendképzője. A 3,5 tonna önsúlyú gép rendkívüli minőségben és tisztaságban kezeli a takarmányt. A hidromotorral meghajtott forgókosarak rúdjain elhelyezett ujjak ugyanis forgó-haladó mozgásuk közben folyamatosan és ismétlődően feldobják a terményt, így terelik a gép középvonala felé.

A feldobó mozgatásnak köszönhetően a terményben maradó fizikai szennyeződések (kő, föld, trágya, fémdarabok) mennyisége minimálisra csökken.

Az Agrofórum a tisztabereki Berek-Farm Kft.-nél nézte meg az egyik V-TWIN 950 Super rendképző munkáját, amelyet a kelet-magyarországi gazdálkodók a zsámbéki Gravetti Kft.-től vásároltak.

A Berek-Farm Kft. évtizedek óta foglalkozik tejhasznú szarvasmarhák tenyésztésével, és ennek kiszolgálására növénytermesztést is folytatnak. Takarmánynövényként silókukoricát, olaszperjét, a növendékek számára pedig – másodvetésben – BMR cirkot termesztenek.

Az ELHO V-TWIN 950 Super kosaras rendképző beszerzésével az volt a céljuk, hogy egységes szárazanyag-tartalommal tudják betakarítani a takarmányt a mintegy 200 ha-os területükről.

A gép előnyei közé tartozik, hogy a munkaszélesség széles tartományban (4,5–9,5 méter között) változtatható, a vonóerőigénye ugyanakkor alacsony, 100–120 LE elég neki. Bemutató videónkon egy 130 LE-s John Deere 6130R traktor húzza. A rendek szélessége 130–220 cm között állítható be.

A tisztaberekiek elmondása szerint a rendképző akár napi 70 ha betakarítására is alkalmas, és mivel korábban átlagosan 30–35 ha-ra voltak képesek, az ELHO gépe által nemcsak a takarmányhigiénia, de a hatékonyság is jelentősen nőtt.

További részletek a videóban!

Hivatalos márkakereskedő: Gravetti Kft., Zsámbék

Telefon: +3620 224-4242

E-mail: info@gravetti.hu

Honlap: www.gravetti.hu

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Lehet napraforgót termeszteni talajművelés nélkül?

2020. november 6. 08:31

Szeptember végén egy Somogy megyei no-till napraforgótáblában így kezdte meg a munkát Berend Ferenc kombájnja. A kukoricával és a kalászosokkal ellentétben az olajos növény termesztésében nem kedvezőek a 2020-as gyakorlati tapasztalatok a talajművelést szinte teljesen elhagyó technológiával. Vityapusztán a termésátlag ezúttal alig érte el a hektáronkénti 3 tonnát, aminek okát a három éve min-till és no-till rendszerben termelő gazdálkodó még keresi. Ez az eredmény ugyanis most először alulmaradt a művelt területekkel szemben.

Hajtatott paprikatermesztés az Árpád-Agrár Zrt. üvegházában

05:47

Hajtatott paprikatermesztés az Árpád-Agrár Zrt. üvegházában

2019. március 11. 08:36

Néhány nap, és megkezdődik a paprika szedése az Árpád-Agrár Zrt. szegvári kertészetének 2,5 hektáros üvegházában. A január 10-én ültetett növények a 8., 9. héttől adnak érett zöldséget, amelyek az áruházláncok polcain várják majd a fogyasztókat.

Vetés és sorközművelés a legmagasabb szinten: Väderstad-újdonságok Mezőfalván

2024. június 17. 13:40

Hetedik alkalommal rendezték meg a NAK Szántóföldi Napokat és AgrárgépShow-t, amelynek a Fejér vármegyei Mezőfalva adott otthont június elején. A svéd Väderstad magyarországi képviselete gazdag ízelítővel szolgált gépkínálatából a bemutatón.

"A repce olyan mint a szép szerető" - Kiváló tapasztalatok az UMBERTO KWS repcével! (Putnok)

04:03

"A repce olyan mint a szép szerető" - Kiváló tapasztalatok az UMBERTO KWS repcével! (Putnok)

2019. július 18. 10:56

A Putnoki székhelyű Gömörmag Kft. őszi búza, őszi árpa, őszi káposztarepce, napraforgó, kukorica és szója termesztésével foglalkozik, ami mellett lucernából és fűfélékből takarmányt, illetve vetőmagot is előállítanak. Repcével évtizedek óta foglalkoznak, ami során az alkalmazott technológia nagyon sokat változott.

A talajtakarás előnyei szőlőben

5:27

A talajtakarás előnyei szőlőben

2024. január 3. 14:10

A szőlőültetvényekben jelenleg is általános az intenzív talajbolygatás, főleg ami a szőlő sorközeit érinti. Ezzel szemben megoldást jelentő alternatíva lehet a növénytakarásos kezelés. A sorközvetés folytán azonban a talajt átszövő gyökérzet vízkonkurenciaként jelenhet meg a szőlő számára, és azokban az esetekben, amikor ez kerülendő, például telepítés esetén, megoldást jelenthet a szalmatakarás. A sötétbarna, humuszban gazdagabb talaj felmelegedésre, ezáltal a párologtatásra való hajlama sokkal kifejezettebb, így jelentős mennyiségű vizet veszíthet, így szalmatakarással csökkenthetjük a vízveszteség mértékét. A kellően vastag, elhalt növényi maradványnak, jelen esetben szalmatakarásnak köszönhetően a gyomok csírázásához szükséges fényviszonyok sem alakulnak ki, és így nem szükséges a kapálás sem. Hogyha intenzív kapálás, és szervesanyag-beforgatás zajlik egy talaj esetében, a szervesanyagot lebontó korhadéklakó szervezetek felszaporodnak a mikrobiális közösségen belül.

Oda kell figyelni az árukukorica két kártevőjére: a kukoricamolyra és a gyapottok-bagolylepkére

2022. július 8. 16:02

Két kártevőre különösen oda kell figyelnie az árukukoricát termelő gazdálkodóknak: a kukoricamolyra és a gyapottok-bagolylepkére. Az enyhe télnek köszönhetően mindkét károsítónál számítani kell a jelentős kártételre. Ennek megelőzése azonban az FMC Coragen készítményével és ARC rovarmonitoring rendszerének segítségével egyáltalán nem lehetetlen feladat. A kulcs a kukoricamoly és a gyapottok-bagolylepke elleni védekezésben az időzítés.

HEKTÁR: Aszály a vizek országában - Öntözésről, vízmegtartó gazdálkodásról, vízrendezésről

2022. október 6. 17:36

A HEKTÁR podcast negyedik adásában ezúttal az öntözésről, a vízmegtartásról, az aszályról és a vízgazdálkodásról beszélgetünk 2 órán keresztül - méghozzá 2 stúdióvendégünkkel, és 12 interjúalanyunkkal.