Címke: Pók

pók

Agrárhírek / Agrárközélet

Így fogd meg a pókokat – és ments meg egy hasznos életet!

2024. június 8.

A pókok, bár nem mindig látjuk őket szépnek, nagyon hasznos rovarok mind az ökoszisztéma, mind az emberek mindennapi élete szempontjából.

Blog / Ház, táj

A kertünkbe épített fakupac lakói

2023. november 24.

Megépítettük a fakupacot a kertben, mint természetes élőhelyet az ott élő megannyi állat és növény számára. Milyen állatokat várhatunk albérlőknek? Mivel fognak táplálkozni ezek a fajok? Segítenek nekünk az egészséges kerti élet fenntartásában?

Szakcikkek / Zöldítő

Jelentősen csökkent a pókállomány a mezőgazdasági területeken

2023. április 20.

A hasznos pókok mezőgazdasági területeken tapasztalható jelentős visszaszorulására hívják fel a figyelmet az ELKH Agrártudományi Kutatóközpont (ATK) és Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) kutatói legújabb vizsgálatuk alapján.

Szakcikkek / Ökológiai gazdálkodás

Pókok szerepe és jelentősége a biológiai növényvédelem területén, különös tekintettel a gyümölcsültetvényekre

2019. szeptember 13.

A legtöbb „bioágens” – hasznos ragadozó – specialista, vagy legalábbis szűk gazdakörrel/zsákmánykörrel rendelkezik, ami gazdasági szempontból támadható felület. Az utóbbi évtizedekben kezdtek részletesebben foglalkozni a polifág predátorokkal (széles zsákmánykörrel rendelkező ragadozók), így a pókokkal is. Jelen cikk a pókok jelentőségéről, és a velük kapcsolatos eredményekről ad tájékoztatást.

Agrárhírek / Növényvédelem

A tökbogarak ellen pókokkal is lehet védekezni

2018. március 13.

A kutatások kimutatták, hogy egy biológiai termesztési rendszerben a természetes ellenségeknek fontos kártételcsökkentő hatásuk van, és ennek jelentősége a hőmérséklet emelkedésével fokozódhat.

Szakcikkek / Növényvédelem

Pókok (Araneae) szerepe és jelentősége a biológiai növényvédelem területén, különös tekintettel a gyümölcsültetvényekre

2017. február 10.

Biológiai növényvédelemmel már régóta foglalkozik az ember, illetve régóta foglalkoztatja annak minél hatékonyabb, minél szélesebb körben történő alkalmazhatósága.