Agrárközélet
Agrárközélet

Így fogd meg a pókokat – és ments meg egy hasznos életet!

Így fogd meg a pókokat – és ments meg egy hasznos életet!

Agrofórum Online

Gondoljunk csak az ételeink felett köröző pimasz legyekre vagy a viszketegséget és kialvatlanságot okozó, nyári éjszakákon támadó szúnyogokra. A pókok olyan, számunkra is hasznos ragadozók, amelyek barátainkként segítenek nekünk úgy, hogy ezeknek a kellemetlen rovaroknak a populációit szabályozzák, azaz megritkítják a házunkban és a kertünkben. Ennek megfelelően kell hát velük bánni.

A Facebook Reels-videói között előkelő helyre került az a minianimáció, amely arra tanítja a gyerekeket (de valójában a felnőtteket is), hogy hogyan bánjanak az otthonukban lakó, nemkívánatos pókokkal. Mert nem az a helyes út, ha lecsapjuk vagy a vécébe dobjuk őket.

A helyes metódus az, ha egy kisebb poharat vagy befőttesüveget óvatosan rájuk borítunk (értelemszerűen vigyázva arra, hogy ne törjük/tépjük le a lábaikat). Majd egy képeslapot/ papírlapot a pohár alá csúsztatunk, és így felemelve a poharat a kisebb-nagyobb pókokat kitelepíthetjük a teraszra, az utcára vagy a kertbe.

Az animáció nagyon kedves képi világgal mutatja meg, hogy a pókok mennyire megriadnak az emberi interakciótól. Ha viszont megkíméljük az életüket, hálásak a barátságos bánásmódért. És ez még csak nem is kerül semmibe, csak egy kétperces mentési „hadműveletbe”.

A pókok így tovább élhetnek és nyugodtan végezhetik a „munkájukat”. Mi pedig nem ölünk meg hasznos rovarokat, hanem legfeljebb kitessékeljük a lakásból őket, ha nem kívánunk egy fedél alatt élni velük. Ekkor azonban biztosan szükségünk lesz az elektromos szúnyogriasztóra és a légycsapóra.

A szóban forgó videó „A barátok különböző méretűek” címmel itt nézhető meg.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Növényvédelmi szakmérnöki képzés a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Georgikon Campusán

2024. június 12. 16:40

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Növényvédelmi Intézete posztgraduális képzés keretében lehetőséget nyújt agrárszakemberek számára növényvédelmi szakmérnöki szakon.

Kiderült, miért kerülik a gazdálkodók a digitális megoldásokat

2024. június 7. 07:10

A német termelők 79%-a nagy lehetőséget lát a digitális megoldásokban. Ám a technológiák ára, a képzés hiánya, a bürokrácia elbizonytalanítja őket.

Hamarosan indul a regisztráció az idei Nyári diákmunka programra

2024. június 5. 10:10

A 16–25 év közötti, nappali tagozaton tanuló, munkaviszonyban éppen nem álló, vállalkozási jogviszonnyal sem rendelkező fiatalok június 17-től regisztrálhatnak.

Szerdától: NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow

2024. június 5. 07:10

Az ország legnagyobb szántóföldi kiállításán a fenntartható, illetve a klímaváltozáshoz alkalmazkodó gazdálkodási módszerek, eszközök bemutatására helyezik a hangsúlyt.

Pókok szerepe és jelentősége a biológiai növényvédelem területén, különös tekintettel a gyümölcsültetvényekre

2019. szeptember 13. 04:38

A legtöbb „bioágens” – hasznos ragadozó – specialista, vagy legalábbis szűk gazdakörrel/zsákmánykörrel rendelkezik, ami gazdasági szempontból támadható felület. Az utóbbi évtizedekben kezdtek részletesebben foglalkozni a polifág predátorokkal (széles zsákmánykörrel rendelkező ragadozók), így a pókokkal is. Jelen cikk a pókok jelentőségéről, és a velük kapcsolatos eredményekről ad tájékoztatást.

A tökbogarak ellen pókokkal is lehet védekezni

2018. március 13. 08:33

A kutatások kimutatták, hogy egy biológiai termesztési rendszerben a természetes ellenségeknek fontos kártételcsökkentő hatásuk van, és ennek jelentősége a hőmérséklet emelkedésével fokozódhat.

A kertünkbe épített fakupac lakói

2023. november 24. 05:40

Megépítettük a fakupacot a kertben, mint természetes élőhelyet az ott élő megannyi állat és növény számára. Milyen állatokat várhatunk albérlőknek? Mivel fognak táplálkozni ezek a fajok? Segítenek nekünk az egészséges kerti élet fenntartásában?

Jelentősen csökkent a pókállomány a mezőgazdasági területeken

2023. április 20. 13:34

A hasznos pókok mezőgazdasági területeken tapasztalható jelentős visszaszorulására hívják fel a figyelmet az ELKH Agrártudományi Kutatóközpont (ATK) és Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) kutatói legújabb vizsgálatuk alapján.