2020. október 14.
Nemrégiben látott napvilágot annak a kutatásnak az eredménye, amely a mikroszkopikus gombák toxinjainak a talajéletre gyakorolt hatását vizsgálta. A vizsgálat során kiderült, hogy bizonyos mikrotoxinokkal szennyezett kukorica hatására az ún. ugróvillások – amelyeknek fontos szerepük van a növények növekedésében és a humuszképzésben – szaporulata jelentősen lecsökkent, ennek pedig negatív következményei lehetnek a növénytermesztésre nézve.
2020. szeptember 25.
A Phylazonit gondozásában megjelent Varga Sándor – A talajtermékenység mikrobiológiai alapjai és lehetőségei című szakkönyve.
2020. május 21.
A humusz a talaj egy sajátos és igen fontos alkotórésze. A humuszvegyületek talajspecifikusak, miszerint 85-90%-ban csak a talajban fordulnak elő. Tulajdonképpen a talajba jutott szerves anyagok azon része, ami már átesett a humifikáció folyamatán. Ehhez a folyamathoz viszont elengedhetetlen a talajlakó mikroorganizmusok tevékenysége.
2019. október 9.
A szántóföldön termesztett növénykultúrák betakarított termése a teljes növényi biomassza kevesebb, mint 50%-a. A fennmaradó nagyobb rész melléktermék, melynek jelentősebb része nem kerül vissza a talajba. A gabonafélék, ipari és takarmánynövények gyökér és szármaradványa átlagosan a 8-10 tonnát is elérheti hektáronként.
Termőterülete ennek megfelelően világszinten évről évre növekszik, bár hazánkban idén csökkent: 2018-ban 76.700 ha, 2019-ben pedig 59.600 ha (1. ábra). 1. ábra A szója vetés- és betakarított területe Magyarországon Termesztése során az egyik legfontosabb technológiai elem a magok vagy a talaj Bradyrhizobium japonicum baktériummal történő oltása,…
Lapszám:
2019. október
Év:
2019
Hónap:
október
A termőtalaj, mint az olaj, jelentősen fogyóban van. Az elmúlt 40 évben a mezőgazdasági területek harmadát kellett kivonni a művelésből, mert annyira tönkrementek. Egyre több megdöbbentő kutatási eredmény születik, amelyek azt igazolják, hogy a termőtalaj, amelyből elfogyasztott élelmiszereink származnak, az utolsó éveit éli. Eközben a Föld népessége egyre…
Lapszám:
2019. augusztus
Év:
2019
Hónap:
augusztus
A talajok mikrobiológiai egyensúlya negatív irányba billent, fokozatosan csökken a talajban élő hasznos mikrobák, baktériumok és gombák száma, vagyis a talajélet már közel sem optimális. Kedvezőtlenné válhatnak a feltételek a növénytermesztés számára. Szerencsére egyre több termelő tér át az egészséges talajéletet és a fenntartható fejlődést szolgáló…
Lapszám:
2019. július
Év:
2019
Hónap:
július
A talajok mikrobiológiai egyensúlya negatív irányba billent, fokozatosan csökken a talajban élő hasznos mikrobák, baktériumok és gombák száma, vagyis a talajélet már közel sem optimális. Kedvezőtlenné válhatnak a feltételek a növénytermesztés számára. Szerencsére egyre több termelő tér át az egészséges talajéletet és a fenntartható fejlődést szolgáló…
Lapszám:
2019. július
Év:
2019
Hónap:
július
Ezek részben a talajmikrobák táplálékai lesznek életfolyamataik során, részben a humuszanyagok alapját képezik. A bomlástermékekből a biotikus, illetve abiotikus folyamatok eredményeként a talajra nézve jellegzetes, nagy molekulájú vegyületek, a humuszvegyületek jönnek létre. A humusz a talaj egy sajátos és igen fontos alkotórésze. A humuszvegyületek…
Lapszám:
2019. június
Év:
2019
Hónap:
június