2023. november 17.
Sajnos éghajlatunk a friss zöldségfélék fogyasztását csak 6 hónapon keresztül teszi lehetővé, a téli, kora tavaszi, késő őszi hónapokban kénytelenek vagyunk tartósított vagy tárolt zöldségféléket fogyasztani, amelyek táplálkozási értéke nem azonos a tavaszi vagy a nyári, napfényben gazdag időben nevelt és szedett friss zöldségfélék beltartalmi értékével.
2023. november 14.
A vöröshagyma a világon az egyik legfontosabb ízesítő növény, jelenleg 3 millió hektáron termesztik, közel kétszer akkora felületen, mint 15 évvel ezelőtt. Az évi 50-60 millió tonna közel felét Kína állítja elő, de jelentős termesztő még az évi 1-2 millió tonna termésével India, az USA és több arab ország is (Egyiptom, Irán, Líbia).
2023. június 2.
A zöldségtermesztésben a trágyázás hatékonysága jelentős mértékben javítható a megfelelő időben és elosztásban adott tápanyagokkal.
2023. május 22.
A növénytermesztésben a tápanyag-utánpótlásnak négy eleme van, de szokás úgy is mondani, hogy négy alappillérre épül.
2023. május 8.
Az uborka intenzív termesztése során kulcskérdés a megfelelő mennyiségű és minőségű öntözővíz!
2023. március 7.
A kalászosok és a repce első (és talán legfontosabb) fejtrágyázása a legtöbb helyen már megtörtént, ami azonban csak az első lépés a siker felé vezető úton.
2023. február 25.
A magas termés eléréséhez nagyon fontos a tavaszi fejtrágyázás és annak megfelelő megtervezése.
2023. február 16.
A magas műtrágyaárak és az ásványi nitrogén-műtrágyázás fokozódó korlátozásai mellett, a mezőgazdaságban egyre nő az érdeklődés a nitrogén, mint terméshozamot nagyban meghatározó tápanyag alternatív ellátási forrásai iránt.
2023. január 17.
Jól ismert hazai növénytermesztési lapunkban nemrég egy írás jelent meg a foszforról, amelyben a szerző az alacsony talaj-foszforszintet a hazai termőföldek egyik termés-limitáló tényezőjének nevezte. A zöldségfélék esetében nem végeztünk felmérést, nincsenek külön pontos ismereteink a szántóföldi zöldségfélékkel hasznosított területek foszforellátottságáról, ha nem is limitáló tényező, de valószínű a tápanyagellátás egyik gyenge, vagy éppen a leggyengébb láncszeme.