11℃ 7℃
október 28. Simon, Szimonetta, Szimóna, Júdás, Tádé

Címke: Tokaj

Tokaj

Szakcikkek / Szőlő-Bor

A vulkánok íze a poharunkban: tűzben született borok titka

2025. október 23.

A vulkanikus talajból születő borok a föld energiáját hordozzák – mélyek, tüzesek és utánozhatatlanul magyarok.

Program

Helyszín:

Tokaj/ Tokaji Kulturális Központ
Tokaj, Kossuth Tér

Szakcikkek / Szőlő-Bor

Pincészet, Bisztró, Juharos Furmint..Látogatóban Szarka Dénes borásznál

2023. június 4.

A gyöngyöző bor iránt egyre nagyobb a kereslet, erre az igényre válaszul készítette el a Pincészet 2018-ban gyöngyöző borát, a Mádzoo Furmint-Hárslevelűt, 2020-ban pedig a palackos erjesztésű pezsgőt.

Szakcikkek / Szőlő-Bor

Amivel az egri érsek misézik

2022. október 6.

Péter Ákos borásszal Egerben, jó pár méterrel a földfelszín alatt találkoztam.

Szakcikkek / Szőlő-Bor

Furmint, Fülöp, Füleky és Acetánia, vagyis kiruccanás Bodrogkeresztúrra 

2022. március 6.

Alig pár hónapja jártam Bodrogkeresztúron, most mégis ismét ide vezetett az utam, a Tokaj-Hegyalja egyik csodás kis településére. Visszatérésem oka roppant egyszerű volt: a legutóbbi látogatás ráébresztett, hogy mennyi- de mennyi minden van itt, amit még látnom kell. Ezúttal két határozott úticélom is volt: az egyik a Füleky pincészet, a másik pedig az Acetánia, az ecetmúzeum.

Szakcikkek / Szőlő-Bor

Tokaji sanzon

2021. november 22.

Rácz Erika borásszal, a SanzonTokaj tulajdonosával beszélgettünk.

Videó

A szőlősorok biodiverzitásának növelése - Vetési tippek Tokajról

2021. június 14.

Számos előnye van a többkomponensű magkeverékek használatának a szőlőültetvények sorközeiben. A megfelelően összeállított növénykombinációk javítják a talaj szerkezetét, emelik annak humusztartalmát, jelentősen csökkentik az eróziót. Megfelelő alkalmazásukkal nem konkurálnak a szőlővel, a párolgást ugyanakkor minimálisra csökkentik, így a nedvességet végeredményben megőrzik a nap melegének kitett, meredek területeken is. Mindezek mellett a keverékek nagymértékben hozzájárulnak a terület biodiverzitásának védelméhez és fokozásához is. Ezen előnyök kiaknázásához viszont az első és legfontosabb lépés a helyes vetéstechnológia megválasztása és alkalmazása.