Címke: Trágyázás

trágyázás

Szakcikkek / Növénytermesztés

Ilyen hatással vannak a különböző trágyázási módok a talajra

2023. november 16.

A rangos PLOS ONE folyóiratban közölték magyar kutatók egy több mint 60 éves trágyázási tartamkísérletben végzett mikrobiológiai vizsgálataik eredményeit. A kutatás célja a trágyázás hosszú távú hatásának felmérése a talaj-mikrobióta funkcionális diverzitására.

Szakcikkek / Tápanyag-utánpótlás

Szervestrágya-kijuttatás: juh- és kecsketrágya

2023. október 11.

A szénával és gabonával táplált juhok és kecskék trágyája sokkal erősebb, mint a legelő állatoké. Az a legjobb, ha közvetlenül felhasználás előtt komposztáljuk, vagy ősszel trágyázzuk vele a területet.

PR cikk / PR cikk

Szabadföldi étkezési paprika tápanyag-mérleg szerinti trágyázása, III.

2023. október 10.

A trágyakijuttatás módja, a helytelen tápanyag- és vízellátásra visszavezethető és egyéb technológiai hibákból adódófejlődési rendellenességek, „hibaleltár”.

Szakcikkek / Tápanyag-utánpótlás

Szervestrágya-kijuttatás: szarvasmarhatrágya

2023. október 10.

Az istállótrágya, mint a szarvasmarhatrágya is valamennyi szerves anyag közül a legteljesebb értékű trágyaanyag. Hatása a talajra és a termelt növényekre egyaránt kiterjed, ennek következtében a talajszerkezet javul, a termésmennyiség pedig fokozódik.

PR cikk / PR cikk

Szabadföldi étkezési paprika tápanyag-mérleg szerinti trágyázása, II. – Tápanyagszámítás és -megosztás

2023. október 7.

Az étkezési paprika különösen igényes zöldségnövénynek számít vízellátás és tápanyag-adagolás szempontjából. Gyorsan és „érzékenyen” reagál a vízhiányra, és a tápelemek túladagolására is, ami jelentős termésveszteséget, minőségromlást eredményezhet.

Szakcikkek / Zöldség

A káposztafélék tápanyagmérleg alapján számított környezetkímélő trágyázása, II. – Tápanyag-visszapótlás – trágyázás

2023. október 3.

A tápanyag-visszapótlását a káposztafélék (fajták) tápanyagigényének megfelelően mennyiség és minőség (összetétel) szerint, az időzítés és kijuttatás módja, valamint a talajba munkálás szempontjai alapján kell tervezni és végrehajtani.

Szakcikkek / Zöldség

A káposztafélék tápanyagmérleg alapján számított környezetkímélő trágyázása, I. – Talaj- és tápanyagigény

2023. október 2.

Magyarországon a káposztafélék termőterülete az elmúlt tíz évben jelentősen visszaesett, megközelítőleg csak 2500–3000 ha-on termesztenek fejes káposztát, kelkáposztát, karalábét, brokkolit, karfiolt, kelbimbót és kínai kelt. A szabadföldi termesztésen kívül jelentős a fóliával takart terület, ahol a fejes káposzta mellett karalábét és kínai kelt hajtatnak.

Szakcikkek / Tápanyag-utánpótlás

Hogyan trágyázzuk ősszel a rózsát, hogy gyönyörű virágokat hozzon?

2023. szeptember 21.

A rózsáknak három fő makrotápanyagra van szükségük – nitrogénre (N) a lombozat növekedéséhez, foszforra (P) a gyökérnövekedéshez és káliumra (K) a virágképzéshez –, valamint különböző mikrotápanyagokra, köztük vasra, kalciumra és magnéziumra.

Szakcikkek / Házikert

A vizelet mint műtrágya: működőképes módszer?

2023. augusztus 15.

A kereskedelemben kapható műtrágyák fő összetevőit, a nitrogént, a foszfort és a káliumot, valamint a mikrotápanyagokat az emberi szervezet is „megtermeli”. Valójában az emberek már jóval a modern szintetikus műtrágyák feltalálása előtt is használták a vizeletet „trágyázószerként”.