4℃ -6℃
február 21. Eleonóra, Zelmira, Péter
Házikert

A csodálatos ginzeng, amit akár meg is termelhetünk!

Agrofórum Online

A ginzeng a Kínai Medicína szerint is, de az európai orvoslás szerint is egy olyan növény, mely rendkívüli roboráló hatással bír. Lábadozó betegek, gyenge stressztűrő emberek és szellemi-fizikai fáradtságban lévők nagy csodaszereként tartják számon. Nézzük sorra mi igaz ebből, és hogy vajon tudunk-e otthon mi is ginzenget nevelni!

A ginzengnek négy ismert faja van:

  • ázsiai ginzeng (Panax ginseng),
  • szibériai ginzeng (Eleuthero ginseng),
  • koreai ginzeng (vörös ginzeng),
  • amerikai ginzeng (Panax quinquefolius).

Ebből az ázsiai ginzeng és a szibériai ginzeng a legismertebb hazánkban.

Gyógyhatását a benne található kátrány, C-vitamin, alkaloidok, foszfor, kén, csersavak és rendkívül szerteágazó makro- és mikroelemek sokasága adja.

Milyen igénye van a ginzengnek?

A ginzeng elsősorban az árnyékos helyet igényli, ahol a talaj jó vízelvezető, mert a pangó vizet egyáltalán nem kedveli. Mivel elég vaskos, lédús gyökérrendszere van, így hamar tönkremennek a gyökerek, ha a talaj nem megfelelően tud átszellőzni. Mivel a taposást sem tűri, így olyan helyre tegyük, ahol zavartalanul fejlődhet, mert az idős tövek, pontosabban a gyökereik lesznek majd az értéket adó “drogok”.

(Drogoknak nevezzük a gyógynövények hasznos részeit, ami lehet pl. a gyökér, levél, virág, virágos hajtás stb.)

A ginzeng esetében például ideális lehet egy emeltágyásba való ültetés, mert ott könnyebben lehet figyelni ezekre az igényekre. Hasonlóan a fénygyökérhez, amiről hamarosan szintén írok majd, mert a fénygyökér is egy rendkívül hasznos gyógynövény, mely itthon is megtermelhető.

Ha magról vetjük a ginzenget, akkor mindenképpen meleg helyen tegyük és ősszel, nagyjából 6 cm mélyre. A gyökérről való szaporításánál elég a tavaszi ültetés, akkor 8 cm mélyre kell a gyökérdarabokat lefektetni. A ginzeng elég érzékeny növény, a sikerhez oda kell figyelni még pár apróságra.

A hagyományos kínai orvoslásban is előszeretettel alkalmazzák a ginzenget (fotó: https://pixabay.com/photos/chinese-medicine-898567/)

A ginzeng a talaj pH-értékére is kényes: lehetőség szerint kerüljük a savanyú talajokat az ültetésnél, mert az enyhén lúgosban (5,6-6,0 pH tartományban) érzi jól magát. A semlegeshez közelítő talaj is jó lehet neki.

A nyári forróságot viszont nem kedveli, annak ellenére, hogy a sikeres csírázáshoz kicsit melegebb helyre van szükség. Mivel lassú növekedésű növény, így a helyét legalább 5-10 évre kell kitalálni, mert ennyi idő kell ahhoz, hogy értékelhető legyen gyógynövény szempontból.

A magok csírázása meleg helyen, előáztatva is hosszú, úgy 12-15 hónap. Ha a magok hűvösben vannak, akkor akár 18 hónap is lehet a csírázás. Emellett a magok rafináltak: előhűtött magokat (stratifikált) érdemes használni, melyet utána előáztatunk kézmeleg vízben bő egy napot, és utána ültetjük csak el. A hűtési idő, ha házilag kísérleteznénk vele, akkor kb. 6 hónapot vesz igénybe. Ehhez a sima hűtőszekrény zöldségtárolójában kerítsünk neki egy kis helyet, tegyük mohás közegbe, hogy ne tudjon kiszáradni.

A magvetést is pont ezért szokták őszre időzíteni, mert így ha kint vetnénk el, akkor a hideghatást is megkapják a magok, csak sokkal lassabb lesz a csírázás, mintha előhűtjük és utána meleg helyen vetjük el.

Hogy kinek melyik verzió lesz a sikeresebb, az nagyban függ a talaj pH-jától és a magok minőségétől is. A palánta minden esetben ezért praktikusabb, viszont ilyenkor minden ősszel védeni kell a töveket lehullott lombmulccsal vagy más talajtakarással, hogy ne tudjon kifagyni, de mégis megkapja a szükséges téli hideget is.

A ginzeng egy türelemjáték

A ginzeng mint jól látjuk, egy igazi türelemjáték kertészeknek, de az biztos, hogy megéri kísérletezni vele. Értékes hatóanyagú gyógynövényként ne mondjunk le róla még emiatt a lassú megnevelése miatt se!

5 növény, melyek nem lakásba valók: a szabadban lesznek igazán szépek

2025. február 20. 11:10

Nem kell azonnal elkeseredni, amikor a vásárolt növényük otthon elhalványodik. Vannak olyan fajok, amik nem érzik jól magukat a lakásban.

A püspöksüveg ideális talajtakaró és dekoratív árnyéktűrő

2025. február 20. 08:10

Noha finomnak tűnik, a püspöksüveg meglehetősen ellenálló, és szárazságtűrő is, miután megfelelően meggyökeresedett.

Mi a baja a szobanövényemnek? Pár dolog, amit garantáltan nem szeretnek!

2025. február 19. 05:40

Ritkán adok tanácsot általánosságban, de az elmúlt években hozzám fordulók kérdései és problémái alapján, már van egy képem arról, melyek a leggyakoribb hibák a szobanövények nevelése során.

Csattanó maszlag: egy lenyűgöző és mérgező gyomnövény

2025. február 18. 07:10

Az impozáns csattanó maszlag egy rendkívül invazív, mérgező gyomnövény, amely jelentős kihívást jelent a mezőgazdaságban.

Miért nem keltek ki a saját gyűjtésből származó paprikamagok?

2023. március 25. 11:37

Miért nem keltek ki a saját gyűjtésből származó paprikamagok? Én hibázhattam valamiben, vagy a magokkal lehetett a gond?

Mikor kezdjem el, és milyen sorrendben végezzem a zöldségek magvetését?

2023. február 1. 04:38

Mikor kezdjem el kertem számára a zöldségek magvetését palántaneveléshez, milyen sorrendben? Ebben tudnának segíteni?

Mekkora veteményes kell egy négytagú családnak?

2023. április 12. 05:36

Bár ma már a termesztés sem kimondottan olcsó, de azért mégis megfizethetőbb, mint a zöldségfélék megvásárlása a piacon vagy az élelmiszerüzletben. De vajon mekkora veteményes lehet szükséges egy család számára?

Miért penészednek be a kikelt apró paradicsomok?

2024. február 29. 04:38

Kérem szépen gyors segítségüket, mert penészednek a frissen kikelt, apró paradicsomok. Mi lehet a probléma?