Házikert

A csodálatos ginzeng, amit akár meg is termelhetünk!

Agrofórum Online

A ginzeng a Kínai Medicína szerint is, de az európai orvoslás szerint is egy olyan növény, mely rendkívüli roboráló hatással bír. Lábadozó betegek, gyenge stressztűrő emberek és szellemi-fizikai fáradtságban lévők nagy csodaszereként tartják számon. Nézzük sorra mi igaz ebből, és hogy vajon tudunk-e otthon mi is ginzenget nevelni!

A ginzengnek négy ismert faja van:

  • ázsiai ginzeng (Panax ginseng),
  • szibériai ginzeng (Eleuthero ginseng),
  • koreai ginzeng (vörös ginzeng),
  • amerikai ginzeng (Panax quinquefolius).

Ebből az ázsiai ginzeng és a szibériai ginzeng a legismertebb hazánkban.

Gyógyhatását a benne található kátrány, C-vitamin, alkaloidok, foszfor, kén, csersavak és rendkívül szerteágazó makro- és mikroelemek sokasága adja.

Milyen igénye van a ginzengnek?

A ginzeng elsősorban az árnyékos helyet igényli, ahol a talaj jó vízelvezető, mert a pangó vizet egyáltalán nem kedveli. Mivel elég vaskos, lédús gyökérrendszere van, így hamar tönkremennek a gyökerek, ha a talaj nem megfelelően tud átszellőzni. Mivel a taposást sem tűri, így olyan helyre tegyük, ahol zavartalanul fejlődhet, mert az idős tövek, pontosabban a gyökereik lesznek majd az értéket adó “drogok”.

(Drogoknak nevezzük a gyógynövények hasznos részeit, ami lehet pl. a gyökér, levél, virág, virágos hajtás stb.)

A ginzeng esetében például ideális lehet egy emeltágyásba való ültetés, mert ott könnyebben lehet figyelni ezekre az igényekre. Hasonlóan a fénygyökérhez, amiről hamarosan szintén írok majd, mert a fénygyökér is egy rendkívül hasznos gyógynövény, mely itthon is megtermelhető.

Ha magról vetjük a ginzenget, akkor mindenképpen meleg helyen tegyük és ősszel, nagyjából 6 cm mélyre. A gyökérről való szaporításánál elég a tavaszi ültetés, akkor 8 cm mélyre kell a gyökérdarabokat lefektetni. A ginzeng elég érzékeny növény, a sikerhez oda kell figyelni még pár apróságra.

A hagyományos kínai orvoslásban is előszeretettel alkalmazzák a ginzenget (fotó: https://pixabay.com/photos/chinese-medicine-898567/)

A ginzeng a talaj pH-értékére is kényes: lehetőség szerint kerüljük a savanyú talajokat az ültetésnél, mert az enyhén lúgosban (5,6-6,0 pH tartományban) érzi jól magát. A semlegeshez közelítő talaj is jó lehet neki.

A nyári forróságot viszont nem kedveli, annak ellenére, hogy a sikeres csírázáshoz kicsit melegebb helyre van szükség. Mivel lassú növekedésű növény, így a helyét legalább 5-10 évre kell kitalálni, mert ennyi idő kell ahhoz, hogy értékelhető legyen gyógynövény szempontból.

A magok csírázása meleg helyen, előáztatva is hosszú, úgy 12-15 hónap. Ha a magok hűvösben vannak, akkor akár 18 hónap is lehet a csírázás. Emellett a magok rafináltak: előhűtött magokat (stratifikált) érdemes használni, melyet utána előáztatunk kézmeleg vízben bő egy napot, és utána ültetjük csak el. A hűtési idő, ha házilag kísérleteznénk vele, akkor kb. 6 hónapot vesz igénybe. Ehhez a sima hűtőszekrény zöldségtárolójában kerítsünk neki egy kis helyet, tegyük mohás közegbe, hogy ne tudjon kiszáradni.

A magvetést is pont ezért szokták őszre időzíteni, mert így ha kint vetnénk el, akkor a hideghatást is megkapják a magok, csak sokkal lassabb lesz a csírázás, mintha előhűtjük és utána meleg helyen vetjük el.

Hogy kinek melyik verzió lesz a sikeresebb, az nagyban függ a talaj pH-jától és a magok minőségétől is. A palánta minden esetben ezért praktikusabb, viszont ilyenkor minden ősszel védeni kell a töveket lehullott lombmulccsal vagy más talajtakarással, hogy ne tudjon kifagyni, de mégis megkapja a szükséges téli hideget is.

A ginzeng egy türelemjáték

A ginzeng mint jól látjuk, egy igazi türelemjáték kertészeknek, de az biztos, hogy megéri kísérletezni vele. Értékes hatóanyagú gyógynövényként ne mondjunk le róla még emiatt a lassú megnevelése miatt se!

Így locsoljuk ősszel a kaktuszt – ha életben akarjuk tartani

2025. október 17. 08:10

Ősszel a kaktuszok vízigénye drasztikusan megváltozik. A túlöntözés ilyenkor halálos hiba lehet – mutatjuk, hogyan kerülhetjük el.

Mi legyen a lombbal? - 5 érv a komposztálás mellett

2025. október 17. 05:40

Szakcikkünkben 5 nyomós érvet sorakoztatunk fel, hogy miért érdemes az őszi leveleket a komposztálóba tenni.

Túlburjánzott ecetfa? Így fékezzük meg!

2025. október 16. 11:10

Az ecetfa díszes, de agresszív növény. A metszés nemcsak esztétikai, hanem védekezési kérdés is. Nézzük, mikor és mivel érdemes hozzálátni!

A sünbarát kert növényei

2025. október 16. 05:40

Nagyon fontos, hogy segítsük a környezetünkben élő hasznos rovar-, kétéltű-, madár- és emlősfajokat, hogy hosszú távon egészséges kertet gondozhassunk!

Most tervezze meg álmai kertjét!

2024. november 12. 14:40

Tippek a kerttervezéshez, az ültetéshez és hogy milyen, eredetileg nem erre a célra szolgáló, hétköznapi tárgyakba ültethetünk még növényeket.

Idén is palántákat adományozott az agráregyetem

2023. május 28. 06:34

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem 15.000 paradicsom-, paprika-, tök- és uborkapalántát nevelt karitatív célra az idei esztendőben.

Így készül a zöldségpalánta - tápkockázó vetőgéppel

2021. február 19. 11:55

Amíg a hidrokultúrás technológia számára előállított uborkapalántát kézzel, addig például a talajos paprikát, a zellert, a salátát, a dinnyeféléket, minimális mennyiségben a talajos paradicsomot és talajos uborkát vagy a jelentős tételben készülő káposztafélék magját egy speciális tápkockázó vetőgéppel vetik el az Árpád-Agrár Zrt. szegvári telephelyén. De hogyan is működik a szinte teljesen automata rendszer? Ezt is eláruljuk!

Hogyan készítsük fel a palántákat a kiültetésre?

2023. április 28. 10:36

Szeretném megtudni, hogy hogyan készítsük fel a palántákat a kiültetésre?