8℃ 3℃
december 11. Árpád, Árpádina, Damazusz
Ház, táj blog

A járvány idején kevésbé keresett a növényi alapú húshelyettesítő

Agrofórum Online

A Beyond Meat részvényeit a semleges kategóriából eladásra ajánlja a Goldman Sachs, miután a cég által kínált élelmiszer forgalma jelentősen csökkent a koronavírus-járvány miatt.

Továbbá a növényi alapú ételgyártó célárát is csökkentette a Goldman, a korábbi 129 dollárról, 39 dollárra – hívta fel a figyelmet az Equilor Befektetési Zrt. Az árfolyam 7 százalékos csökkenéssel reagált a hírre pénteken, a kurzus 66,1 dollárra zuhant. Egy pár napos idén márciusi időszakot leszámítva még nem járt ilyen alacsonyan a cég árfolyama. A Beyond Meat papírjaival tavaly május óta kereskednek a tőzsdén.

A cég elsődleges terméke hamburgerekbe való húspogácsát helyettesítő, növényi alapú pogácsa. Növényi alapú kolbászt, marhahús és csirkehús helyettesítőket is készítenek. A termékek elsősorban sárgaborsó alapú fehérjéből készülnek és tavaly még rendkívüli népszerűségnek örvendetek a vegán fogyasztók körében. A koronavírus miatti felvásárlási lázban már inkább a valódi hústermékeket keresik a vevők és a vegán ételek háttérbe szorultak. Ugyanez egyes adatok szerint igaz a gluténmentes ételekre is. Sokan nem egészségügyi okokból, hanem divatból vásároltak, azonban a járvány miatt ezek a szokások is megváltoztak. Részben ez okozta az elmúlt napokban a búza iránti érdeklődés fokozódását.

A Beyond Meatben egyébként Leonardo di Caprio, színész és Bill Gates, Microsoft-alapító is tulajdonos. Korábban az Egyesült Államok legnagyobb húsfeldolgozó cége is érdekelt volt a Beyond Meatben, de már kiszálltak és elkezdték saját húshelyettesítő termékük kidolgozását.

A társaság a 2018-as pénzügyi évében 87,9 millió dolláros árbevétel mellett egy részvényre jutó 4,75 dolláros veszteséget termelt. Ezt a tavalyi pénzügyi évben 29 dollárcentes veszteségre javították úgy, hogy 298 millió dollárt tett ki a bevétel. A 2020-as pénzügyi évre már 504 millió dollár bevételt és részvényenként 29 dollárcent nyereséget kalkuláltak, de a koronavírus miatt veszélybe kerülhetnek ezek a tervek. Korábban 2022-re tervezték az egymilliárd dolláros éves árbevétel elérést és akkorra már 1,23 dolláros egy részvényre jutó profittal számoltak.

Vigyázzunk a tűzifacsalókkal!

2025. december 11. 05:40

Tűzifa vásárlás előtt erősen javasolt, hogy minden esetben ellenőrizzük a hirdetésben vagy a hirdető weboldalán feltüntetett adatokat.

Segít a Nébih Maradék nélkül adagkalkulátora – tervezzük meg tudatosan az ünnepi menüt!

2025. december 6. 05:40

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Maradék nélkül program és a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége adagkalkulátorral segíti a karácsonyi menütervezést.

November 30-ig szavazhatunk a 2026-os Év Fájára!

2025. november 29. 05:40

Az Országos Erdészeti Egyesület és az Év Fája Kuratórium kezdeményezésére és szervezésében már tizenkettedik alkalommal kerül sor az online nyílt szavazásra.

Mi a különbség a mikrozöld és a csíra között?

2025. november 22. 05:40

A csíráztatás és a mikrozöldek nevelése fenntartható és egészséges alternatívát jelent a lecsökkent zöldség- és gyümölcsválaszték idején.

Védekezni csak együtt lehet – Az afrikai sertéspestis elleni küzdelem alapja a szabályok betartása

2025. december 2. 10:10

Az afrikai sertéspestis (ASP) napjaink egyik legnagyobb állategészségügyi kihívása. Bár a vírus emberre nem jelent veszélyt, a házisertéseket és a vaddisznókat halálosan megfertőzi, és gyors terjedése súlyos gazdasági károkat okozhat. A járvány megfékezése közös ügy, amelyben a siker kulcsa a szigorú járványvédelmi szabályok betartása.

A következő generációs élelmiszer-technológiára figyel a Starbucks

2020. május 1. 05:36

A Starbucks kereskedelmi partnerséget hoz majd létre a következő generációs élelmiszer és kiskereskedelmi technológiai vállalatokkal.

A búza rozsdabetegségeinek járványképzése

2018. március 15. 15:53

Az őszi búzát három rozsdabetegség károsítja: a fekete- vagy szárrozsda, a vörös- vagy levélrozsda és a sárga- vagy pelyvarozsda. A szerző bemutatja, hogy miként jön létre a rozsdajárvány, illetve ismerteti, hogy mitől függ a járványképződés és annak erőssége.

Nagy István: agráriumot segítő intézkedéscsomag jelent meg

2020. április 12. 16:09

Az agráriumban a díszkertészeknél, a bor- és szőlőtermelőknél, a pálinka-előállítóknál, a kisüzemi sörfőzdéknél és a vadgazdálkodási szolgáltatóknál csökkennek a munkáltatói járulékterhek.