6℃ -2℃
február 5. Ágota, Ingrid, Etelka, Léda
Ház, táj blog

„Amit én csináltam, arra esküszöm, egyetlen barom nem lett volna soha képes”

Agrofórum Online

Ezeket a nem éppen hízelgő mondatokat nem dr. Szieberth Dénes, a Magyar Kukorica Klub Egyesület elnöke mondta, hanem Antoine de Saint-Exupéry-től kölcsönöztem, aki egy repülőgépével lezuhant pilóta szájába adta e szavakat, miután több napi kínlódás után félholtan keveredett ki a hó és a jég fogságából.

A Kukorica Termésverseny értékelő rendezvényén jutottak eszembe a fent idézett szavak, mert amit dr. Szieberth Dénes a semmiből létrehozott, arra nem tudom, hányan mertünk volna vállalkozni.

*

December 14-én Gödöllőn, a Kastély lovardájában tartotta a IX. Kukorica Termésverseny értékelő és díjátadó rendezvényét az Magyar Kukorica Klub Egyesület. A megnyitó és egyben bevezető előadást a klub elnöke, dr. Szieberth Dénes tartotta.

Először a klub 2017. évi tevékenységét értékelte, majd felvázolta, hogy az eredmények ismeretében milyen lehetőségek lennének a továbblépésre:
– Működésbe hozni a Versenyzők Klubját a versenyszabályzat fejlesztésére, a versenybizottság munkájának segítésére.
– Meghirdetni a „Ki többet…” termésversenyt, amelynek során meghatároznák azt a minimális termésszintet, amellyel részt lehet venni a versenyben.
– Bevezetni a távérzékelésen alapuló tanácsadást.
– Bevezetni a betakarítás előtti – megrendelhető – termésbecslési szolgáltatást.

Egy franciaországi tanulmányút tapasztalatairól az egyik résztvevő, Dr. Nagy Sándor számolt be. A tanulmányairól szóló cikk az Agrofórum januári lapszámában lesz olvasható.

„Újszerű távszemlélet a mezőgazdaságban” címmel tartott előadást Barsiczky István, aki a Prof. Dr. Reisinger Péter egyetemi tanárral készített közös előadásukat ismertette. A rejtélyes cím valójában a precíziós gazdálkodásról szólt. A lényeget kiemelve, egyetlen mondatban próbáljuk összegezni az elhangzottakat: nem elég egy, hanem valamennyi technológiai elem magas színvonalú, precíziós művelésével lehet kimagasló, költséghatékony termésszinteket elérni.

A szünet után következett a IX. Kukorica Termésverseny értékelése, amelyet Simon László, a versenybizottság elnöke tartott. Megállapította, hogy a kedvezőtlen időjárás ellenére kimagasló eredményeket értek el a versenyzők, méghozzá az országos átlagot helyenként száz százalékkal meghaladva. Itt csak egy összefoglaló táblázatot ismertetünk, a felvázolt program részletei a későbbiekben szintén szaklapunkban olvashatók.

Összes 59 Régiók és kategóriák  
Eddig betakarított: 50 1 10525
Hátralévő: 0 2 11715
Visszavont: 9 3 14851
Becsült termés, kg/ha: 13732 4 9980
Betakarított termés, kg/ha: 11992 5 12833
Legkisebb termés, kg/ha 5516 Öntözéssel 12721
Legnagyobb termés, Kg/ha 17160 Szántással 12205
Átlagos szemnedvesség: % 18,8 szántás nélkül 12640
Legkisebb szemnedvesség: % 15,0 Száraz 11873
Legnagyobb szemnedvesség, % 31,6 Öntözéses maximum 15809

A színvonalas előadásokat követően, amelyekből csak távirati stílusban idézünk, következett a díjak átadása, amelyek herendi porcelánok lévén olyan örök értéket képviselnek, amelyek igencsak rangos elismerésnek számítanak.

A díjakat Dr. Reisinger Péter tanár úr, a Díjátadó Bizottság elnöke, Simon László, a Versenybizottság elnöke és Dr. Szieberth Dénes, az MKKE elnöke adta át. Segítségükre volt Juhász Zoltán alelnök és Vesztergombi Angéla, a rendezvény szervezője.

Következett az Év Kukoricájának bemutatása, amely a DKC4943 nevet viselő hibrid lett. Kökény Benő a Monsanto Hungária Kft. képviseletében harmadízben vehette át a Dekalb kukoricák hírnevét öregbítő díjat.

A Klub is adott át díjakat, majd a Támogatók fóruma következett, ahol számos értékes nyereménytárgy és „utalvány” talált gazdára a versenyzők között.

Egy művészi produkció zárta az ünnepi eseményt. Basity Gréta a „Gondolatok a könyvtárban” című Vörösmarty verset szavalta el.

Szép volt, igényes volt, és a versenyzők mellett a szervezőket is elismerés, gratuláció illeti.

A tábla széléről (a lovardában) – Dr. Bódis László

A komposzttea elkészítése

2025. február 2. 05:40

A komposzttea elkészítése egyszerű folyamatnak tűnik, de be kell tartanunk az eddigi tapasztalatokból adódó fontos szabályokat, hogy jó minőségű oldatot kapjunk. A víz és a komposzt minőségén kifejezetten nagy a hangsúly.

Elődeink tudása – ízelítő a népi gyógyászatból I.

2025. január 29. 05:40

Általában nem könnyű kikeveredni mostanság a vírusos megbetegedésekből, emiatt is kezdtem el utánanézni a régi, növényi alapú recepteknek, amik talán segíthetnek.

Mit kell tudni a komposztteáról?

2025. január 22. 05:40

Miből lehet elkészíteni a komposztteát? Miért jó megoldás a kertben a növények tápanyag-utánpótlására?

Mitől nőnek kalaposgombák az udvar gyepén?

2025. január 19. 05:40

A kertünk gyepén megjelenő, egyedülálló vagy csoportosan növő kalaposgombákról érdemes tudni, hogy jót vagy rosszat jeleznek, mit kezdhetünk velük, és ha el kell őket távolítanunk, azt hogyan tegyük.

Egyelőre várakozáson aluli a kukorica Békésben, gond van a napraforgó minőségével is

2023. szeptember 19. 10:10

Békésben levágták a kukorica tizedét, az 5,7 t/ha átlaghozam eddig elmarad a várakozásoktól. A napraforgó-betakarításnál már a hajrában járnak, ott pedig az olajtartalommal vannak gondok.

Most kell a kalászfuzáriózis fertőzést megelőzni a gabonákban

2018. május 1. 16:10

Az átlagosnál melegebb és száraz időjárás hatására a növénytermesztési munkák az elmúlt időszakban igen jól haladtak. Az idő kedvezett a növények fejlődése számára, szinte egy időben kel a napraforgó és a kukorica.

Öthetes mélypontra zuhant a búza ára

2023. február 28. 07:34

Az ukrán gabonaexportra vonatkozó biztonságos szállítási megállapodás meghosszabbításával kapcsolatos várakozások is nyomást gyakoroltak a búzaárakra.

Gabonatermesztési kutatások Marokkóban

2018. szeptember 30. 06:21

Betekintést nyerhetünk a marokkói nemzeti mezőgazdasági kutatóintézet, azaz az INRA (Institut National de la Recherche Agronomique) működésébe, megismerkedhetünk mátrix-rendszerben felépülő hálózatával. A Szerző kitér a molekuláris biológiai kutatásokra, a mezőgazdasági gépesítéssel kapcsolatos kutatásokra, génmegőrzésre és kalászos gabona fajtakísérletekre is.