Növénytermesztés
Növénytermesztés

Mit tehetünk a szárazsággal szemben? Öt nemesítő cég képviselőjét kérdeztük az aszályról

Mit tehetünk a szárazsággal szemben? Öt nemesítő cég képviselőjét kérdeztük az aszályról

Agrofórum Online

Milyen megoldásokkal tudják a nemesítők segíteni a termelőket az egyre fokozódó aszályban? Ez volt a központi kérdés az Agrofórum január 26-án megrendezett kerekasztal beszélgetésén, amit a 2019-es AGROmashEXPO és AgrárgépShow fórumszínpadán hallgathattak meg a gazdálkodók.

A legfontosabb üzenetek:

  • A megfelelő minőségű vetőmag az alapja mindennek, de önmagában keveset ér
  • Diverzifikált vetésforgó hibridbúzával és borsóval
  • Tervezés és fajtaválasztás a Hydraneo applikációval
  • Szárazságtűrő kukoricahibridek korai virágzással
  • Stresszcsökkentés és gyomirtás
  • Korai vetés, változatos éréscsoportok

„A nemesítők mindent megtesznek azért, hogy ellenálló fajtákat hozzanak létre, hogy a gazdáknak a változó körülményekhez mind jobban alkalmazkodó hibrideket ajánlhassanak. Fontos ugyanakkor, hogy a termelőknek szintén mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy ezek a tulajdonságok ne vesszenek el egy-egy fajta esetében” – hívta fel a gazdálkodók figyelmét Takács Géza, a Vetőmag Szövetség elnöke. Hozzátette: mindennek az alapja a vetőmag, ezért is lényeges, hogy a termelők jó minőségű, fémzárolt anyagot vásároljanak, méghozzá megbízható forrásból. Ez ugyanis egy biztosíték is a gazdálkodó számára, hogy ha problémája van, akkor tud kihez fordulni.

Diverzifikált vetésforgó, segítséget nyújtó applikáció

A SAATEN-UNION nemesítői a növényfajok speciális morfológiai, élettani tulajdonságaiban próbálnak változásokat létrehozni, amelyek révén azok jobban tudnak alkalmazkodni az egyre gyakoribb szárazsághoz. „Minden növényfaj esetében, amiben nemesítést folytatunk, a morfológiai és élettani tulajdonságokra koncentrálunk, illetve a szükséges rezisztenciák kialakításán dolgozunk. Emellett diverzifikált vetésforgóban gondolkodva azokra a növényfajokra is nagy hangsúlyt fektetünk, amelyekre más nagy cégek nem. Ilyen például a takarmányborsó, illetve kalászosokban a hibridizáció” – mondta el Kolop László, a SAATEN-UNION Hungária Kft. régióvezetője.

Magyarországon a gazdálkodók többsége öntözés nélkül termeszt kukoricát, így az aszállyal szinte mindenkinek foglalkoznia kell, a technológiát is ennek függvényében kell kialakítani, amiben a Limagrain szakemberei segíteni is tudják a partnereket. „Önmagában csak egy hibrid nem lehet megoldás az aszályra, azzal teljes egészében nem tudunk garanciát nyújtani, és kivédeni a stresszhatásokat. Éppen ezért figyelni kell az agrotechnika összes többi elemére is. A Hydraneo applikációnk segítségével a termelőkkel közösen, a területeiket megismerve, valamint a 25 éves időjárási adatokat megvizsgálva tudunk hibridet ajánlani egy adott táblára. Emellett az agrotechnikai elemeket megvizsgálva is segítséget nyújthatunk abban, hogy min érdemes változtatni, mi az, ami segíthet az aszálykockázat csökkentésében” – hangsúlyozta a Limagrain Central Europe SE Magyarországi Fióktelepének termékfejlesztési vezetője.

Korai virágzás és hatékony gyomirtás

A szegedi Gabonakutató szakemberei az új fajtajelölteket változatos ökológiai környezetben vizsgálják, különös tekintettel a szárazságnak kitett termőhelyekre. „Cégünk nemesítői arra helyezik a hangsúlyt, hogy a kukoricáinkkal lehetőleg el tudjuk kerülni az aszályt” – mondta el az Agrofórumnak Dr. Nagy Zoltán, a Gabonakutató Nonprofit Kft. osztályvezetője. A fajtakínálatban szerepelnek olyan a kukoricák, amelyek valamivel hamarabb virágoznak, mégis elfogadható termést produkálnak. A másik megoldás, hogy jó alkalmazkodóképességgel bíró fajtákat nemesítenek, amelyek segítségével a gazda aszályos években is megfelelő terméshozamot érhet el.

A fajtaválasztásnál nemcsak a nemesítők munkájára kell támaszkodni, hanem a területét jól ismerő gazdálkodók tapasztalataira is. Az RAGT munkatársai ugyanis fontosnak tartják, hogy a termelőkkel együtt válasszák ki a vetőmagot. Emellett azonban az aszály káros hatásainak csökkentése érdekében a gyomirtás kiemelt fontosságára is rendszeresen felhívják a figyelmet. „A Stressless jelölés nálunk nem csak azt jelenti, hogy egy kukorica bírja a száraz körülményeket, és jól fog teljesíteni aszályos körülmények között is. Azt is jelenti, hogy egyéb stresszhatások mellett is kiemelkedőt nyújthat az adott területeken” – fogalmazott az aszálytűrő hibridjeikkel kapcsolatban az RAGT Vetőmag Kft. régióvezetője, Sík Imre. Hozzátette: a másik nagyon fontos tényező a megfelelő gyomirtás, amire a DuoSystem technológiát ajánlják. „Amikor szeretnénk magas hozamot elérni, a stresszt minél jobban el kell kerülni. Ennek érdekében viszont nekünk is sokat kell tennünk, kezdve a talaj-előkészítéssel, vagy a területünk tisztán tartásával.”

Termelési biztonságot is nyújt a Syngenta

Szintén csökkenthető a kockázat, ha a termelők nem kizárólag egy hibridet vetnek, hanem többféle éréscsoportból válogatnak, hiszen nem lehet tudni, mikor lesz aszályos időszak. Emellett a hibridek korai vetése is nagyobb biztonságot nyújthat. Ehhez viszont olyan vetőmagra van szükség, ami alacsonyabb hőmérsékleten is jól csírázik. Ezt segíti elő a Syngenta Maxim Quattro kombinált csávázószere, ami a kukorica gyökérfejlődését is segíti. „Természetesen a cégünk nemesítés szempontjából fontosnak tartja, hogy stressztűrő hibrideket hozzon a piacra, ezeket Artesian márkanév alatt forgalmazzuk. Mindamellett, hogy ezek a kukoricahibridek jól szerepelnek stresszes körülmények között, a magas termőképesség és a magas terméspotenciál is bennük van” – tudtuk meg Szanyi Istvántól, a Syngenta Kft. vetőmag üzletágvezetőjétől. A szakember hozzátette: további segítség a gazdálkodóknak a Syngenta AgriClime nevű időjárási garancia szolgáltatása. „Ez nem biztosítás, de egy olyan eszközt ad a termelők kezébe, hogy ha egy bizonyos ideig nem esik csapadék, vagy a hőmérséklet a kritikus pontok fölé megy, akkor visszatérítést kaphatnak” – fogalmazott az üzletágvezető.

Az Agrofórum interaktív vetőmag fórumán a szakemberek egyetértettek abban, hogy a jövőben is hatalmas kihívást jelent majd a klímaváltozás és az aszály, ami még fontosabbá teszi a megfelelő vetőmagválasztást. Azt viszont nem szabad elfelejteni, hogy a problémát kizárólag komplexen lehet hatékonyan kezelni.

Megjelent a SAATEN-UNION tavaszi fajtakatalógusa

A 2020-as, kibővült termékpalettán a szélsőségekhez és az újfajta igényekhez kiválóan alkalmazkodó kukorica-, napraforgó-, hüvelyes-, valamint tavasziárpa- és zabfajták egyaránt megtalálhatók.

Szarvasgomba célú erdőtelepítés

2019. december 9. 07:12

Termeszthető a szarvasgomba? Hogyan? Mennyi bevételt lehet ebből realizálni? Jelenleg pályázat is fut rá! Érdemes belefogni? Ezekről beszélgettünk a Szarvasgomba-termesztők Országos Egyesületének elnökével, Ulrich Józseffel, az első erre a célra telepített erdőben.

Változó körülmények – alkalmazkodó napraforgóhibridek

2019. december 3. 08:33

Évről évre frissülő kínálatunkkal igyekszünk partnereink magas elvárásainak eleget tenni. Előttük nyitva áll az a lehetőség is, hogy cégünk egyedülállóan széles vetőmagkínálatával tervezzék meg egész éves vetésforgójukat, így biztosítva a magas minőség mellett az egyszerűbb adminisztrációt is.

Csúcshibridek, a magas termésszintek garanciái

2019. december 2. 11:02

Korunk egyre szélsőségesebb időjárási viszonyaira és partnereink magas szintű elvárásaira nyújtanak megoldást a SAATEN-UNION új kukoricahibridjei és kollégáink kiemelkedő szaktudása.

YieldON biostimulátor - Magyar területeken tesztelve

2018. március 14. 08:07

A YieldON egy hatékony, termelőbarát, kedvező hektárköltségű, új generációs biostimulátor, amelynek használatával a vizsgálatok szerint átlagosan 8%-os hozamnövekedést lehet elérni.

Nem volt az AGROmashEXPO-n? Megmutatjuk képeken!

2019. január 25. 16:24

Közel 350 hazai és külföldi cég vonultatta fel termékeit, gépeit, szolgáltatásait az idei AGROmashEXPO-n és AgrárgépShow-n.

Gépinfo Képgaléria

46 ezren nézték meg a kiállítást

2019. január 27. 10:17

A zord téli időjárás ellenére csaknem 46 ezer látogatója volt az idei AGROmashEXPO és Agrárgépshow szakkiállításoknak.

Gépinfo Képgaléria

Díjazták a 2018-as év legjobb magyar mezőgépeit

2018. január 28. 11:51

Három magyar fejlesztésű és gyártású mezőgazdasági gépet díjazott a szakmai zsűri az idei AGROmashEXPO kiállításon.