4℃ 3℃
december 12. Gabriella, Johanna, Franciska
Ház, táj blog

Húsüzemi dolgozók fertőződtek meg Romániában

MTI

A Smithfield romániai sertéshús-feldolgozó gyár 93 dolgozója fertőződött meg koronavírussal, ezért felfüggesztették egy hétre az üzem működését - jelentette hétfőn a román média.

Az üzem Temes megyében található, a termelés csak egy alapos fertőtlenítés és a dolgozók újabb tesztelése esetén indulhat újra. A megfertőződöttek tünetmentesek, ezért nem szorulnak kórházi kezelésre, elkülönítésben vannak.

A Mediafax hírügynökség szerint 804 tesztet végeztek, amiből egyelőre 488-nak van meg az eredménye, így nem kizárt, hogy a fertőzöttek száma nőni fog. A Smithfield Románia legnagyobb húsfeldolgozója, tavaly 90 százalékkal 53 millió lejre nőtt (3,8 milliárd forint) nyeresége, 1,2 milliárd lej (87,6 milliárd forint) árbevétel mellett. A Smithfieldnek Romániában 47 farmja és takarmányüzeme van, amelyek kiszolgálják az évi 1,3 millió sertés feldolgozására képes Temes megyei üzemet.

A Smithfieldet 2015-ben vásárolta meg a kínai tulajdonban levő hongkongi székhelyű WH Group.

Hétfőn jelentették be azt is, hogy az ország keleti részén egy Vaslui megyei csirkefeldolgozó üzemben is megfertőződött 59 dolgozó. A fertőzési gócra azt követően derült fény, hogy koronavírust mutattak ki az üzem három dolgozójánál, ezt követően döntöttek valamennyi alkalmazott teszteléséről.

Romániában az elmúlt héten rekordszámú, 5191 új típusú koronavírusos fertőzéses esetet jelentettek a hatóságok.

Vigyázzunk a tűzifacsalókkal!

2025. december 11. 05:40

Tűzifa vásárlás előtt erősen javasolt, hogy minden esetben ellenőrizzük a hirdetésben vagy a hirdető weboldalán feltüntetett adatokat.

Segít a Nébih Maradék nélkül adagkalkulátora – tervezzük meg tudatosan az ünnepi menüt!

2025. december 6. 05:40

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Maradék nélkül program és a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége adagkalkulátorral segíti a karácsonyi menütervezést.

November 30-ig szavazhatunk a 2026-os Év Fájára!

2025. november 29. 05:40

Az Országos Erdészeti Egyesület és az Év Fája Kuratórium kezdeményezésére és szervezésében már tizenkettedik alkalommal kerül sor az online nyílt szavazásra.

Mi a különbség a mikrozöld és a csíra között?

2025. november 22. 05:40

A csíráztatás és a mikrozöldek nevelése fenntartható és egészséges alternatívát jelent a lecsökkent zöldség- és gyümölcsválaszték idején.

Nőtt a sertéshús kivitelének mennyisége

2023. június 13. 14:16

A sertéshús kivitelének mennyisége és értéke is növekedett – derül ki az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) elemzéséből.

Évekig emelkedhet a sertéshús ára

2019. július 30. 11:04

A jelentős keresletnövekedésből származó áremelkedés a fogyasztói árakban is megmutatkozik, igaz ennek a mértékének körülbelül csak a fele jut el a vásárlóhoz.

A beszállítók felkutatása sem egyszerű feladat

2021. november 13. 05:36

Széles Zoltánnal, a Széles Húsüzem tulajdonosával a biotermékek forgalmazásának lehetséges buktatóiról, tapasztalatairól beszélgettünk, no meg arról, hogy miért van az, hogy osztrák biocsirke kerül a magyar asztalra.

A horvát mezőgazdasági miniszter a magyar élősertés bevitelének szüneteltetését kéri

2018. május 18. 06:44

Az ASP nagyon ellenálló vírus, váladékokban és élelmiszerhulladékban hónapokig fertőzőképes lehet, ugyanakkor nem azonos a klasszikus sertéspestissel - az emberre nem veszélyes.