Címke: Sertés

sertés

A házisertés (Sus scrofa forma domestica) rendszertanilag a valódi sertésfajba, a Suinea családba tartozik. Őse a vaddisznó, háziasítása 9000 éve kezdődött Dél-Nyugat Ázsiában. A disznó mindenevő, tehát növényeket és állatokat egyaránt fogyaszt. A „kan” a hím, a „koca” (emse, göbe) a nőivarú sertés. A fiatal egyed a “malac”, kb. 4 hónapos kortól pedig “süldő”. „Hízósertés” a hizlalás alatt levő, „hízott sertés” a vágásra érett állat. A hagyományos külterjes tartásmód ma már gyakorlatilag megszűnt hazánkban. A sertésállományok nagyrészt zárt istállókban élnek, intenzíven tenyésztik őket üzemi körülmények között, ahol többnyire speciális takarmánykeverékekkel etetik az állatokat. Leggyakrabban húsáért és bőréért tenyésztik, de a szőrét is felhasználják ecset készítésére. A sertések ivarzását búgásnak hívják. A  sertés ivarérettsége 6 hónapos kor körül kezdődik. Tenyészérettnek a 9 hónaposnál idősebb süldő nevezhető. Az ivarzási ciklusa 21 nap, a vemhesség 115 nap. Az ellés során a sertés 6-10 malacot ellik. Világszerte számos fajtáját tenyésztik. Nevezetes, ősi jellegű magyar disznófajták a Szalontai, a Bakonyi, a Lengyel (vagy Hegyi-) disznó, a Tüskés szőrű erdélyi sertés és a Mangalica. A sertéshús-termelésünk zömét ma már intenzív tenyésztésű hússertések adják, például a Magyar fehér hússertés. Átlagos vágósúlya üzemi körülmények között 105-130 kg, amit akár 6 hónap alatt is elérhet. Magyarországon 2017-ben év végén 2 870 000 darab volt a sertésállomány, az éves vágóállat-termelés pedig 571 161 tonna (KSH). Az egy főre jutó sertéshús-fogyasztásunk 27-29 kg/fő/év körül alakult az utóbbi években. Tartástechnológiájáról, tenyésztéséről, takarmányozásáról, állategészségügyi problémáiról, a kapcsolódó pályázati lehetőségekről tájékozódhat az Agrofórum Online szakportálon.

Kapcsolódó címkék

Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda NapokKaposvári Állattenyésztési NapokállattenyésztésÁllattenyésztésiXXVI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda NapokAlföldi Állattenyésztési Napokállattenyésztési támogatásokállattenyésztési törvényszarvasmarhamagyar szürke szarvasmarhaszarvasmarha áraSzarvasmarha Szemináriumszarvasmarhacsordajuhjuhászatracka juhanyajuhanyajuh-támogatásMagyar Juh- és Kecsketenyésztők Szövetségejuhtenyésztésanyajuhtartásátmeneti nemzeti anyajuhtartásjuhászkutyaKevi Juhászfesztiváljuhászjuh ágazati konferenciabaromfibaromfifeldolgzóBaromfi Termék Tanácsbaromfi állatjóléti támogatástenyészbaromfiMagyar Baromfi TerméktanácsbaromfihúsbaromfiállománybaromfiimportbaromfivirslibaromfipiacBaromfi Világnapvágobaromfibaromfitakarmánybaromfi állatjóléti támogatásokbaromfiexportMagyar Baromfi VédjegybaromfiágazatbaromfiárSajtos-tejfölös hústetejezéstejtermeléstejtámogatástejtejtermékiskolatejtejkvótaTej Szakmaközi Szervezet és TerméktanácsTej Terméktanácsnyerstejtejföltejágazattejszínuht tejimporttejtejpiactejártejmarketingAlföldi TejtejiparTejkamionsovány tejporföcstejnyers tejtejportejágazat szerkezetátalakítástejhasznútejcukortejallergiaÓvártej Zrt.tejfeldolgozástejtermékektejpiaci jelentésfriss tejtejtermelőtejtermelőkTolnatej Zrt.kutyatejtojásgyümölcstojáskeltetőtojásTojásszövetségMagyar Tojóhibrid-Tenyésztők és Tojástermelők SzövetségetojásfogyasztástojástermelésMagyar Tojóhibrid-Tenyésztők és Tojástermelők Szövetségénektojásimporttojásfatojásdíszek készítéseDuna Tojás Kft.Farm Tojás Kft.tojásfestésTúlélő tojásokFuchs Tojás Kft.tojásártojásás
Agrárhírek / Bulvár

104 sertésből 100 példány jelöletlen volt egy Tolna megyei vásáron

2019. november 21.

A hazai házisertés-állomány afrikai sertéspestis fertőzéstől való megóvása érdekében – a biológiai védekezésen kívül – elengedhetetlenül fontos a házi sertések szállítására és forgalmazására vonatkozó jogszabályi előírások pontos és szigorú betartása is!

Agrárhírek / Agrárközélet

Afrikai sertéspestis: 13 ezer házisertést kell leölni

2019. november 2.

Csaknem 13 ezer újabb sertés elpusztításáról döntött pénteken a romániai állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági szakhatóság (ANSVSA), miután afrikai sertéspestis (ASP) vírusát mutatták ki egy Arges és egy Olt megyei farmon - közölte a Mediafax hírügynökség.

Agrárhírek / Állattenyésztés

A húsárak drágulására lehet számítani - Dél-Koreában is felütötte fejét a sertéspestis

2019. október 26.

A napokban Dél-Korea bejelentette, hogy már öt farmon találtak sertéspestisben megbetegedett állatokat, elsősorban az észak-koreai határ közelében, és szeptember 17-e óta több mint 15 ezer sertés kényszervágását rendelték el.

Agrárhírek / Agrárközélet

Figyeljünk oda a plakátokra a budai erdőkben!

2019. október 7.

Fontos, hogy az erdők lezárására nem kerül sor, a turistaútvonalak továbbra is látogathatóak.

Agrárhírek / Állattenyésztés

Újra szállíthat hazánk Szerbiába friss sertéshúst

2019. október 5.

A gazdasági kár mérséklése érdekében a magyar országos főállatorvos haladéktalanul megkezdte a tárgyalásokat a szerb főállatorvossal a regionalizációról.

Agrárhírek / Állattenyésztés

Több mint a duplájára emelkedik a baromfi- és sertéságazatban elérhető foglalkoztatási támogatás

2019. október 3.

A minisztérium a támogatást igénylők javára módosította a támogatás néhány fontos elemét, így a foglalkoztatottanként járó támogatás 200.000 forintról 500.000 forintra nőtt.

Agrárhírek / Állattenyésztés

Több száz afrikai sertéspestis miatt elhullott vaddisznót találtak Budakeszin

2019. október 1.

Az biztos, hogy emberi közvetítéssel jutott be a vírus, hiszen Budakeszi környezetében, a természetben még nincs jelen.

Agrárhírek / Állattenyésztés

Tájékoztató fórumokat tart a kamara az afrikai sertéspestis miatt

2019. szeptember 17.

A NAK szeptember folyamán soron kívüli tájékoztató rendezvényt tart az afrikai sertéspestis kapcsán az állattartók részére Miskolcon, illetve Nádudvaron.

Agrárhírek / Állattenyésztés

Ingyenes fertőtlenítőszert kaphatnak a sertéstartók az afrikai sertéspestis miatt

2019. szeptember 17.

Az állattartó telepeken végzett takarítások és fertőtlenítések célja a fertőző betegségek megelőzése.

Agrárhírek / Agrárközélet

30 százalékot drágult egy év alatt a sertéshús - ez még nem a vége

2019. augusztus 26.

Sertéshúst ilyen drágán még sose vásárolt külföldről a hazai húsipar, az import kilónkénti ára közelít a 600 forinthoz.