14℃ 7℃
szeptember 30. Jeromos, Honória, Hunor
Ház, táj blog

Komoly hatással van a koronavírus a fogyasztói szokásokra

NAK

A koronavírus a komoly rövid és maradandó hatást gyakorol a fogyasztói szokásokra – derül ki az Euromonitor International tanulmányából.

A vírushelyzet a szolgáltatások bezárásának köszönhetően a fogyasztókat saját háztartásukba tereli, így a kiskereskedelmi élelmiszer-beszerzések rövid távon megemelkednek. Az online vásárlások gyakorisága megnő, a munkahelyi és így a pénzügyi bizonytalanságok fokozódnak, illetve a nemzetközi utazások minimalizálódnak. Az online kereskedelem növekedése közép távon is jelentős marad, illetve az otthoni ételkészítés a háztartások bizonytalan pénzügyi helyzete miatt továbbra is nagy jelentőséggel bír. Hosszú távon a rendelkezésre álló pénzügyi eszközök mérséklődésének köszönhetően a beszerzések a költségbarát megoldások felé fognak tolódni. A fogyasztók a vendéglátó egységekben is várhatóan kevesebb pénzt fognak költeni. Az online beszerzés a pozitív tapasztalatokat átélő fogyasztók esetében maradandó lesz, ugyanakkor a negatív tapasztalatokat gyűjtők esetében a személyes vásárlás visszatérését fogja eredményezni.

Vagyis annak ellenére, hogy a házon kívüli étkezésre lehetőséget nyújtó helyek újra megnyílnak, az otthoni ételkészítés és fogyasztás a költséghatékonyság érdekében bizonyos mértékig továbbra is meg fog maradni. Az online beszerzést használó fogyasztók − rájuk kényszerített szokásként − jelentős része meg fogja tartani. Az otthoni ételkészítés gyakoriságának növekedése miatt a beszerzésre kerülő élelmiszer típusok az alapanyagok felé fognak tolódni. Az egészség megőrzése érdekében a „clean label” iránti igény a növekedése tapasztalható (pl. immunrendszer fokozása), valamint a gazdasági nehézségek a prémium élelmiszerek fogyasztásának csökkenésében is vissza fognak köszönni.

A tanulmány ide kattintva érhető el.

Növényszaporítás a kiskertben – évelők tőosztása

2025. szeptember 29. 05:40

A tőosztás a növények szaporításának egyik legelterjedtebb módszere, amelynek során a növény kifejlett vagy még fejlődés alatt lévő vegetatív részeit használjuk fel.

Szlovéniában már fészkeket épített az idegenhonos keleti lódarázs

2025. szeptember 28. 05:40

Szeptember elején adták hírül Szlovéniában, hogy Koper városában keleti lódarázs fészkeire bukkantak.

Növényszaporítási módszerek, amiket a kiskertben is könnyen meg tudunk oldani

2025. szeptember 26. 05:40

Mi a különbség az ivaros és az ivartalan szaporítás között? Milyen módszerek léteznek ezeken belül? Mit lehet egyszerűen megoldani a kertben?

Növények a fesztiválok középpontjában II.

2025. szeptember 22. 05:40

Cikksorozatunkban összegyűjtöttük hazánk legnépszerűbb, növényekről szóló ünnepeit. Ebben a cikkben a káposzta, a burgonya és a paprika főbb hazai ünnepeit ismertetjük.

Kevesebb a bírság a tavaszi élelmiszerellenőrzésnél

2019. április 16. 09:33

A tavalyihoz képest csökkent a forgalomból kivont élelmiszertételek aránya is: a megvizsgált 9.994 hazai és külföldi tételből 173 esetében (1,7%) volt szükség erre az intézkedésre.

Az élelmiszerdrágulás lassulása nem nyugtatja meg a vásárlókat

2024. október 28. 16:10

A Nestlé mindössze 1,6%-kal emelte az árakat január és szeptember között, szemben a 2022 utolsó hónapjaiban tapasztalt több mint 10%-kal.

Mi van a „regionális élelmiszer” címke mögött?

2024. december 25. 14:10

A „regionális” címke az élelmiszerek frissességére, rövid szállítási távolságokra és jó munkakörülményekre utal. Igazak-e ezek a feltételezések?

Még mindig a cukor drágulása a legdrámaibb

2024. április 19. 09:10

2024. márciusban a fogyasztói árak átlagosan 3,6 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat.