Ház, táj blog

Mi a tájterhelhetőség? Tájakra is értelmezhető a „Teher alatt nő a pálma” kifejezés?

Agrofórum Online

Teher alatt nő a pálma: a mondás azt fejezi ki, hogy beszéljünk bármiről terhelés hatására is pozitív jellegű fejlődést képes produkálni. Ez igaz a tájakra is. A tájat emberi és természeti hatások egyaránt érik, amelyek pozitív vagy negatív terhelésként azonosíthatók. Természeti hatások közé tartoznak például az éghajlati jellemzők. Emberi hatások közé tartoznak a bányászat, az ipar, a mezőgazdaság, az úthálózat, a beépített területek, árvízvédelmi műtárgyak stb.

A mezőgazdaság, mivel túlnyomórészt monokultúrákkal dolgozik, csökkenti a biodiverzitást, fokozza a talajeróziót a nem állandó talajborítottság miatt, erősen módosítja a vízháztartást. Ezeknek a mértéke a nagy kiterjedésű mezőgazdasági területeken mutatkozik meg oly mértékben, ami már túlzott tájterhelésként jelentkezik (1. ábra).

1. ábra: Mezőgazdasági terület Vállus és Várvölgy határán (Kép forrása: Bánhidai András)

A beépített területek főleg a burkolt felszínek magas arányával okozzák a terhelést, amely erősen módosítja a víz lefolyását és beszivárgását, levegő-, talaj- és vízszennyezés tapasztalható, továbbá mesterséges akadályt jelent az állatvilág számára (2. ábra).

2. ábra: Beépített terület Veszprémben (Kép forrása: Bánhidai András)

Az egyik legnagyobb hatást kifejtő tevékenység a bányászat. A külszíni bányák esetében a teljes élővilág kipusztításra, a talaj teljes mértékben elhordásra kerül, a felszín alatti vizek nagyobb eséllyel szennyeződnek, valamint légszennyezés és a bánya környezetében az élőhelyek szennyezése tapasztalható. A tájképet pedig erős mértékben rombolják (3. ábra).

3. ábra: Dolomit bányák Várvölgyön, a Láztetői kilátóból (Kép forrása: Bánhidai András)

A vonalas elemek szintén mesterséges jellegű terhelésként jelentkeznek. Közéjük tartoznak az úthálózat, a közművek elemei, árvízvédelmi töltések stb. Alapvetően a fragmentáló hatásuk ami a legerősebb hatásként jelentkezik. Meglétük darabolja a természetes területeket és akadályt képez az élővilág számára. Az utak mentén levegő- és talajszennyezés tapasztalható. A vonalas infrastruktúra mentén gyakran bolygatott élőhelyek jönnek létre, amelyekben a nem őshonos, agresszíven terjedő fajok megjelenésének kedvez (4. ábra). Végül bizonyos közművek, mint például a regionális villamosenergia hálózat felsővezetékei, szintén negatív hatással vannak a tájképre (4. ábra).

4. ábra: Magasfeszültségű felsővezeték Várvölgy településen, a vezeték alatt nagy tömegben van jelen az idegenhonos, invazív kanadai aranyvessző (Kép forrása: Bánhidai András)

A tájterhelést túlnyomórészt az emberi hatások által kifejtett terhelések értékelésén keresztül mérik. Ezen felül a tájaknak az érzékenységét is lehet mérni, értékelni. Tájérzékenységet általában valamilyen tervezett tevékenység okán szoktak mérni, például újonnan elhelyezni kívánt ipartelep esetén. Ha a tájérzékenységet (5. ábra) és a tájterhelést (6. ábra)  együttesen vizsgáljuk és értékeljük, akkor az eredményeket összesítve a tájterhelhetőséget tudjuk meghatározni, vagyis az adott tájban melyek azok a területek, amelyek a fenntarthatóság szemszögéből túlterheltek, maximálisan terheltek, vagy további terhelést még elbírók. A túlterhelt területeken a táj olyan károsodásokat szenved el, amelyek negatív tendenciájú változást okoznak benne, szerkezete, képe kedvezőtlenné válik. A maximálisan terhelt tájak olyan mértékben vannak terhelve, amelyet még képesek elviselni anélkül, hogy a tulajdonságaik visszafordíthatatlan mértékben megváltoznának. Az olyan tájak, amelyek még képesek további terhelést is elbírni, alapvetően természetes területekkel rendelkeznek és a bennük tapasztalható terhelések mellett még továbbiakat is képesek befogadni.

5. ábra: Domborzat érzékenység értékelésének eredménytérképe a Keszthelyi-hegységben (Ábra forrása: Bánhidai András, kis térkép: Google Earth kép)
6. ábra: Domborzat terhelés értékelésének eredménytérképe a Keszthelyi-hegységben (Ábra forrása: Bánhidai András, kis térkép: Google Earth kép)

A tájterhelhetőség vizsgálata több szempontból is elvégezhető. Lehet gazdasági szempontú, turizmus szempontú, ökológiai szempontú stb., vagy ezek akár együttesen is megjelenhetnek példának okáért az ökológiai szempontú turizmusfejlesztés vizsgálatánál. A tájterhelhetőséget úgynevezett indikátorokon keresztül lehet mérni. Az indikátorok valamilyen lényeges tulajdonság mérését hivatottak elvégezni, például a természetes területek arányát mérik, vagy a mezőgazdasági területek arányát mérik, a szennyező források számát mérik stb. Egy tájterhelhetőségi vizsgálatnál több száz indikátort lehet figyelembe venni, de általánosan maximum néhány tucatot szoktak alkalmazni egy-egy módszer elvégzésénél. Az indikátorok által képzett eredményeket többnyire térképesen is meg lehet jeleníteni (5-6. ábrák). A térképes eredmények pedig jó alapot szolgáltatnak a tájtervezés, a gazdaságfejlesztés, az erőforrás-menedzsment, a hosszútávú térség léptékű tervek számára.

Összességében elmondható, hogy a tájterhelhetőségi értékelések a vizsgált területen képesek kimutatni a súlyosan károsodott területeket, a maximálisan terhelt területeket és a terhelést még elbíró területeket célszerűen ökológiai szempontból (hiszen az ember a természeti rendszerekből nyeri erőforrásait) vagy más szempontból. Az eredményekre hosszútávú javaslatok adhatók, mint például a bányák utóhasznosítása, a nagy kiterjedésű mezőgazdasági területek biodiverzitásának növelése a fásszárú élőhelyek telepítésével, a beépített területek zöldfelületeinek minőségének növelése, úthálózat fásítása, infrastruktúra elemek megfelelő vonalvezetése.

Kutyáink és macskáink ivartalanítása – a leggyakoribb kérdések és tévhitek

2025. július 28. 05:40

Az vitán felül áll, hogy állatorvosi és állatvédelmi szempontból is számos egészségügyi előnnyel jár a kutya és a macska ivartalanítása, de nem szabad felkészületlenül berontanunk az állatorvosi rendelőbe!

Július 25-ig szavazhatunk! Melyik faj legyen a 2026-os Év madara?

2025. július 23. 05:40

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) "Év madara" programjának célja, hogy a jelölt madárfajok, és végül a győztes faj életmódjával, szokásaival és élőhelyével közelebbről megismerkedjen a nagyérdemű.

Madárfiókát találtam a kertben, mi a teendőm?

2025. július 19. 05:40

Otthoni kertészkedés alkalmával is találhatunk az aljnövényzetben gubbasztó fiatal madarat. Hogyan segíthetünk rajta, mi ilyenkor a teendőnk?

Osztálykirándulás az élelmiszer-biztonság jegyében – tudatosságra int a Nébih

2025. június 20. 05:42

A cikkben szereplő praktikus tanácsok segítenek azoknak, akik otthon készítik elő az útravalót az egy- vagy többnapos kalandokra.

Katasztrófához vezethet, ha tovább csökken a biodiverzitás

2019. május 24. 07:36

A növényi vegetáció produktivitásának csökkenése mellett ami igazán rémisztő, az a beporzásért felelős rovarok számának drasztikus csökkenése. Mellettük a kártevőket pusztító madarak és az óceánok és tengerek táplálékláncának alapját képező halfajok száma is drámai csökkenést mutat.

Hagyjuk az elszáradt növényi részeket a növényeken?

2023. december 28. 05:40

A biodiverzitás alapja, hogy minden élőlénynek helyet teremtünk, és emellett szépet alkotunk a természettel együttműködve. Az elszáradt növényi részek között és növényi részeken rengeteg élőlény tud megbújni, elrejtőzni.

Interjú egy robottal – a biodiverzitásról és a talajkímélő gazdálkodásról

2023. január 25. 06:34

Az Agrofórumban sokszor írtunk már a mezőgazdaság jövőjéről, az agrárium fenntarthatóságáról, és a robottechnológia rohamos fejlődéséről. De olyan még nem történt a lapunkban, hogy Mesterséges Intelligenciával készítsünk szakmai riportot.

Mostantól a tagországokon múlik a biodiverzitás védelme

2021. július 12. 09:56

A kérdés, hogy a hazai döntéshozók képesek lesznek-e felülemelkedni az ipari agrárium elvárásain, és a gazdák, a lakosság és a környezet érdekében inkább a zöldebb utat választják, megvédve az agrártájat és annak természeti sokféleségét a jövő generációi számára: a mezők madárfajait, az apróvad-fajokat és a beporzókat, és velük együtt az egészséges élelmiszert.