Ház, táj blog

Osztálykirándulás az élelmiszer-biztonság jegyében – tudatosságra int a Nébih

Agrofórum Online

A tanév végéhez közeledve kicsik és nagyok megindulnak hosszabb-rövidebb osztálykirándulásaikra. A Hivatal egyik új közleményében összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat arról, hogy mi és hogyan kerüljön a hátizsákba egy biztonsággal elfogyasztható uzsonnához.

A Hivatal kiemelte, hogy a nyári melegben különösen fontos a kirándulás alkalmára csomagolt ételek kifogástalan minősége. Az alábbi praktikus tanácsok segítenek azoknak a szülőknek, nagytestvéreknek, nagyszülőknek, akik otthon készítik elő az útravalót az egy- vagy többnapos kalandokra. A szabályok betartásával a kirándulás során elfogyasztott szendvicsekkel, nassolnivalókkal elkerülhetők az élelmiszer-eredetű megbetegedések.

Fokozott óvatosság

A tavasz végi, nyár eleji melegebb, magasabb páratartalmú időjárás ideális környezetet teremt az élelmiszerekben felszaporodni képes kórokozóknak, pl. baktériumoknak (a legismertebb Salmonella-, E.coli– és Listeria-fajoknak). Ennek kiküszöbölésére első lépésben még a legrövidebb kirándulásokra sem csomagolunk olyan élelmiszert, amely hűtést igényel (akkor is, ha gyermekünket ismerve, pl. egy tejszelet már az utazás első 2 percében elfogy). A nem magas hőmérsékleten hőkezelt tejtermékek tehát kizárva, ahogy a túróval, tejszínes krémmel töltött finomságok is.

Szendvics készítésekor részesítsük előnyben a száraz szalámit vagy turista felvágottat, szemben a párizsival, kenőmájassal és majonézes szendvicskrémekkel. Ugyanígy kerülendők a tojásos fogások, mivel ezek is gyorsan romlanak.

Péksütemények vásárlásakor is válasszunk olyan terméket, amelynek a tölteléke nem zárja ki a hosszabb eltarthatóságot és bírja a strapát! Válasszunk hűtést nem igénylő pogácsát, kalácsot, brióst vagy croissant-t, és tartogassuk egy kényelmes otthoni reggelire a csokiban úszó vagy túrós süteményeket!

A croissant, pogácsa, briós jó választás
A croissant, pogácsa, briós jó választás

A „száraz” nassolnivalók közül a nem romlandó alternatívák, mint a müzliszelet, zabszelet vagy magvak biztonságos megoldást jelentenek akkor, amikor sok idő nem áll rendelkezésre az evéshez.

Zöldség és gyümölcs is jól jöhet a kirándulásra, de csak akkor, ha bírja az utat: válasszunk kevésbé lédús, jól szállítható terméseket (pl. almát, körtét, sárgarépát, retket), amelyeket elcsomagolás előtt mossunk meg alaposan – nem tudni, hogy vízközelben lesz-e az uzsonnapont, így praktikusabb már előre megmosni! A könnyebb kezelhetőség érdekében kis dobozban, összevágva is szállítható a zöldség vagy a gyümölcs.

Fontos a csomagolás is!

A legbiztonságosabb és környezetbarát megoldás a vászonzsák vagy a méhviaszos kendő, de a papírzacskó is előnyös választás egy szendvics vagy péksütemény becsomagolására. Az ideális csomagolás jól zárható, frissen tartja az élelmiszert, vízhatlan, és a fenti megoldások valamelyikét választva újra fel is használható.

A nagy italválaszték

Az osztálykirándulások alkalmára érdemes kisebb (0,25, 0,33 vagy 0,5 literes) kiszerelésű italokat csomagolni. Szintén ügyeljünk arra, hogy hűtést nem igénylő termékeket készítsünk elő, és mindenképpen olyat, amely oltja a szomjat! Kerüljük a túl cukrozott, ízfokozóval és szén-dioxiddal dúsított italokat!

Kerüljük a sajtos, krémes töltelékes termékeket!
Kerüljük a sajtos, krémes töltelékes termékeket!

Ha elkerülhetetlen a hűtés

Ha mégis romlandó ételt csomagoltunk, akkor mindenképpen használjunk hűtőtáskát jégakkuval vagy fagyasztott vizespalackkal. A korszerű, kisebb méretű hűtőtáskák praktikus kiegészítői lehetnek a kirándulásnak.

Ha már a kirándulást megelőző este becsomagoljuk az ételeket, különösen fontos a megfelelő hőmérsékletű tárolás. A szendvicseket mindenképpen tegyük a hűtőszekrénybe éjszakára – ajánlja a Nébih.

Kerüljük el az élelmiszer-pazarlást!

Ha van rá lehetőség, inkább kisebb adagokat csomagoljunk, és címkézzük is fel az ételeket, hogy könnyebb legyen nyomon követni, mikor mit érdemes elfogyasztani!

Az élelmiszer-biztonság mellett a pazarlás megelőzése is fontos szempont, ha kirándulásra készülünk elő. A pazarlást és „felesleges” élelmiszerek kidobását megelőzendő vonjuk be a gyerekeket az ételcsomagolás folyamatába: kérdezzük meg őket, mit ennének szívesen, vegyük át velük a programot, hogy megtudjuk, mennyi lehetőségük lesz megállni, meddig tart az út stb. – így kisebb eséllyel végezhetik a csomagolt élelmiszerek a szemetesben!

Kapcsolódó cikkek:

Kutyáink és macskáink ivartalanítása – a leggyakoribb kérdések és tévhitek

2025. július 28. 05:40

Az vitán felül áll, hogy állatorvosi és állatvédelmi szempontból is számos egészségügyi előnnyel jár a kutya és a macska ivartalanítása, de nem szabad felkészületlenül berontanunk az állatorvosi rendelőbe!

Július 25-ig szavazhatunk! Melyik faj legyen a 2026-os Év madara?

2025. július 23. 05:40

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) "Év madara" programjának célja, hogy a jelölt madárfajok, és végül a győztes faj életmódjával, szokásaival és élőhelyével közelebbről megismerkedjen a nagyérdemű.

Madárfiókát találtam a kertben, mi a teendőm?

2025. július 19. 05:40

Otthoni kertészkedés alkalmával is találhatunk az aljnövényzetben gubbasztó fiatal madarat. Hogyan segíthetünk rajta, mi ilyenkor a teendőnk?

Szelíd óriások a kertben – ne bántsuk őket!

2025. június 15. 05:40

Három csodás, őshonos rovarunkat mutatjuk be: az óriás tőrösdarazsat, a mezei tücsköt és a kék fadongót, melyektől egyáltalán nem kell tartanunk.

Bács-Kiskun megyei baromfitelepeken kellett intézkedni

2020. április 15. 10:01

Rendkívüli ellenőrzést tartott két Bács-Kiskun megyei baromfitartó telepen a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Ismét rengeteg jelöletlen, lejárt hústerméket foglalt le a NÉBIH

2018. március 26. 06:46

A Nébih ellenőrei egy kállósemjéni és egy nagykállói helyszínen összesen több mint 1300 kg terméket foglaltak le. A vizsgálatot a NAV több hetes felderítő, kockázatelemző munkája előzte meg.

Nagyvilág Videó

Új cégek csatlakoztak a Hazai alapanyagok a magyar menzán programhoz

2018. december 2. 12:09

A program bővülése azt mutatja, hogy a szolgáltatási ág piaci szereplői magukévá tették a kormány célkitűzését, hogy a közétkeztetést jó minőségű, biztonságos hazai alapanyagokkal kell ellátni.

Érdemes burgonyát termeszteni

2018. szeptember 4. 14:00

A burgonyatermelés ma tiszteletre méltó tevékenység. Régen is nehéz volt ez a munka, és jelenleg sem könnyebb.