A tanév végéhez közeledve kicsik és nagyok megindulnak hosszabb-rövidebb osztálykirándulásaikra. A Hivatal egyik új közleményében összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat arról, hogy mi és hogyan kerüljön a hátizsákba egy biztonsággal elfogyasztható uzsonnához.
A Hivatal kiemelte, hogy a nyári melegben különösen fontos a kirándulás alkalmára csomagolt ételek kifogástalan minősége. Az alábbi praktikus tanácsok segítenek azoknak a szülőknek, nagytestvéreknek, nagyszülőknek, akik otthon készítik elő az útravalót az egy- vagy többnapos kalandokra. A szabályok betartásával a kirándulás során elfogyasztott szendvicsekkel, nassolnivalókkal elkerülhetők az élelmiszer-eredetű megbetegedések.
Fokozott óvatosság
A tavasz végi, nyár eleji melegebb, magasabb páratartalmú időjárás ideális környezetet teremt az élelmiszerekben felszaporodni képes kórokozóknak, pl. baktériumoknak (a legismertebb Salmonella-, E.coli– és Listeria-fajoknak). Ennek kiküszöbölésére első lépésben még a legrövidebb kirándulásokra sem csomagolunk olyan élelmiszert, amely hűtést igényel (akkor is, ha gyermekünket ismerve, pl. egy tejszelet már az utazás első 2 percében elfogy). A nem magas hőmérsékleten hőkezelt tejtermékek tehát kizárva, ahogy a túróval, tejszínes krémmel töltött finomságok is.
Szendvics készítésekor részesítsük előnyben a száraz szalámit vagy turista felvágottat, szemben a párizsival, kenőmájassal és majonézes szendvicskrémekkel. Ugyanígy kerülendők a tojásos fogások, mivel ezek is gyorsan romlanak.
Péksütemények vásárlásakor is válasszunk olyan terméket, amelynek a tölteléke nem zárja ki a hosszabb eltarthatóságot és bírja a strapát! Válasszunk hűtést nem igénylő pogácsát, kalácsot, brióst vagy croissant-t, és tartogassuk egy kényelmes otthoni reggelire a csokiban úszó vagy túrós süteményeket!

A „száraz” nassolnivalók közül a nem romlandó alternatívák, mint a müzliszelet, zabszelet vagy magvak biztonságos megoldást jelentenek akkor, amikor sok idő nem áll rendelkezésre az evéshez.
Zöldség és gyümölcs is jól jöhet a kirándulásra, de csak akkor, ha bírja az utat: válasszunk kevésbé lédús, jól szállítható terméseket (pl. almát, körtét, sárgarépát, retket), amelyeket elcsomagolás előtt mossunk meg alaposan – nem tudni, hogy vízközelben lesz-e az uzsonnapont, így praktikusabb már előre megmosni! A könnyebb kezelhetőség érdekében kis dobozban, összevágva is szállítható a zöldség vagy a gyümölcs.
Fontos a csomagolás is!
A legbiztonságosabb és környezetbarát megoldás a vászonzsák vagy a méhviaszos kendő, de a papírzacskó is előnyös választás egy szendvics vagy péksütemény becsomagolására. Az ideális csomagolás jól zárható, frissen tartja az élelmiszert, vízhatlan, és a fenti megoldások valamelyikét választva újra fel is használható.
A nagy italválaszték
Az osztálykirándulások alkalmára érdemes kisebb (0,25, 0,33 vagy 0,5 literes) kiszerelésű italokat csomagolni. Szintén ügyeljünk arra, hogy hűtést nem igénylő termékeket készítsünk elő, és mindenképpen olyat, amely oltja a szomjat! Kerüljük a túl cukrozott, ízfokozóval és szén-dioxiddal dúsított italokat!

Ha elkerülhetetlen a hűtés
Ha mégis romlandó ételt csomagoltunk, akkor mindenképpen használjunk hűtőtáskát jégakkuval vagy fagyasztott vizespalackkal. A korszerű, kisebb méretű hűtőtáskák praktikus kiegészítői lehetnek a kirándulásnak.
Ha már a kirándulást megelőző este becsomagoljuk az ételeket, különösen fontos a megfelelő hőmérsékletű tárolás. A szendvicseket mindenképpen tegyük a hűtőszekrénybe éjszakára – ajánlja a Nébih.
Kerüljük el az élelmiszer-pazarlást!
Ha van rá lehetőség, inkább kisebb adagokat csomagoljunk, és címkézzük is fel az ételeket, hogy könnyebb legyen nyomon követni, mikor mit érdemes elfogyasztani!
Az élelmiszer-biztonság mellett a pazarlás megelőzése is fontos szempont, ha kirándulásra készülünk elő. A pazarlást és „felesleges” élelmiszerek kidobását megelőzendő vonjuk be a gyerekeket az ételcsomagolás folyamatába: kérdezzük meg őket, mit ennének szívesen, vegyük át velük a programot, hogy megtudjuk, mennyi lehetőségük lesz megállni, meddig tart az út stb. – így kisebb eséllyel végezhetik a csomagolt élelmiszerek a szemetesben!
Kapcsolódó cikkek: