16℃ 8℃
október 29. Nárcisz, Melinda, Őzike
Ház, táj blog

Osztálykirándulás az élelmiszer-biztonság jegyében – tudatosságra int a Nébih

Agrofórum Online

A tanév végéhez közeledve kicsik és nagyok megindulnak hosszabb-rövidebb osztálykirándulásaikra. A Hivatal egyik új közleményében összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat arról, hogy mi és hogyan kerüljön a hátizsákba egy biztonsággal elfogyasztható uzsonnához.

A Hivatal kiemelte, hogy a nyári melegben különösen fontos a kirándulás alkalmára csomagolt ételek kifogástalan minősége. Az alábbi praktikus tanácsok segítenek azoknak a szülőknek, nagytestvéreknek, nagyszülőknek, akik otthon készítik elő az útravalót az egy- vagy többnapos kalandokra. A szabályok betartásával a kirándulás során elfogyasztott szendvicsekkel, nassolnivalókkal elkerülhetők az élelmiszer-eredetű megbetegedések.

Fokozott óvatosság

A tavasz végi, nyár eleji melegebb, magasabb páratartalmú időjárás ideális környezetet teremt az élelmiszerekben felszaporodni képes kórokozóknak, pl. baktériumoknak (a legismertebb Salmonella-, E.coli– és Listeria-fajoknak). Ennek kiküszöbölésére első lépésben még a legrövidebb kirándulásokra sem csomagolunk olyan élelmiszert, amely hűtést igényel (akkor is, ha gyermekünket ismerve, pl. egy tejszelet már az utazás első 2 percében elfogy). A nem magas hőmérsékleten hőkezelt tejtermékek tehát kizárva, ahogy a túróval, tejszínes krémmel töltött finomságok is.

Szendvics készítésekor részesítsük előnyben a száraz szalámit vagy turista felvágottat, szemben a párizsival, kenőmájassal és majonézes szendvicskrémekkel. Ugyanígy kerülendők a tojásos fogások, mivel ezek is gyorsan romlanak.

Péksütemények vásárlásakor is válasszunk olyan terméket, amelynek a tölteléke nem zárja ki a hosszabb eltarthatóságot és bírja a strapát! Válasszunk hűtést nem igénylő pogácsát, kalácsot, brióst vagy croissant-t, és tartogassuk egy kényelmes otthoni reggelire a csokiban úszó vagy túrós süteményeket!

A croissant, pogácsa, briós jó választás
A croissant, pogácsa, briós jó választás

A „száraz” nassolnivalók közül a nem romlandó alternatívák, mint a müzliszelet, zabszelet vagy magvak biztonságos megoldást jelentenek akkor, amikor sok idő nem áll rendelkezésre az evéshez.

Zöldség és gyümölcs is jól jöhet a kirándulásra, de csak akkor, ha bírja az utat: válasszunk kevésbé lédús, jól szállítható terméseket (pl. almát, körtét, sárgarépát, retket), amelyeket elcsomagolás előtt mossunk meg alaposan – nem tudni, hogy vízközelben lesz-e az uzsonnapont, így praktikusabb már előre megmosni! A könnyebb kezelhetőség érdekében kis dobozban, összevágva is szállítható a zöldség vagy a gyümölcs.

Fontos a csomagolás is!

A legbiztonságosabb és környezetbarát megoldás a vászonzsák vagy a méhviaszos kendő, de a papírzacskó is előnyös választás egy szendvics vagy péksütemény becsomagolására. Az ideális csomagolás jól zárható, frissen tartja az élelmiszert, vízhatlan, és a fenti megoldások valamelyikét választva újra fel is használható.

A nagy italválaszték

Az osztálykirándulások alkalmára érdemes kisebb (0,25, 0,33 vagy 0,5 literes) kiszerelésű italokat csomagolni. Szintén ügyeljünk arra, hogy hűtést nem igénylő termékeket készítsünk elő, és mindenképpen olyat, amely oltja a szomjat! Kerüljük a túl cukrozott, ízfokozóval és szén-dioxiddal dúsított italokat!

Kerüljük a sajtos, krémes töltelékes termékeket!
Kerüljük a sajtos, krémes töltelékes termékeket!

Ha elkerülhetetlen a hűtés

Ha mégis romlandó ételt csomagoltunk, akkor mindenképpen használjunk hűtőtáskát jégakkuval vagy fagyasztott vizespalackkal. A korszerű, kisebb méretű hűtőtáskák praktikus kiegészítői lehetnek a kirándulásnak.

Ha már a kirándulást megelőző este becsomagoljuk az ételeket, különösen fontos a megfelelő hőmérsékletű tárolás. A szendvicseket mindenképpen tegyük a hűtőszekrénybe éjszakára – ajánlja a Nébih.

Kerüljük el az élelmiszer-pazarlást!

Ha van rá lehetőség, inkább kisebb adagokat csomagoljunk, és címkézzük is fel az ételeket, hogy könnyebb legyen nyomon követni, mikor mit érdemes elfogyasztani!

Az élelmiszer-biztonság mellett a pazarlás megelőzése is fontos szempont, ha kirándulásra készülünk elő. A pazarlást és „felesleges” élelmiszerek kidobását megelőzendő vonjuk be a gyerekeket az ételcsomagolás folyamatába: kérdezzük meg őket, mit ennének szívesen, vegyük át velük a programot, hogy megtudjuk, mennyi lehetőségük lesz megállni, meddig tart az út stb. – így kisebb eséllyel végezhetik a csomagolt élelmiszerek a szemetesben!

Kapcsolódó cikkek:

A sünbarát kert növényei

2025. október 16. 05:40

Nagyon fontos, hogy segítsük a környezetünkben élő hasznos rovar-, kétéltű-, madár- és emlősfajokat, hogy hosszú távon egészséges kertet gondozhassunk!

Jó hír: egyre kevesebb élelmiszer kerül a szemétbe a magyar háztartásokban

2025. október 14. 05:40

A Nébih 8 éve vizsgálja hazánkban a családi élelmiszerhulladék-termelést. A legújabb összesítés szerint harmadával csökkent az élelmiszer-pazarlásunk.

Növények a fesztiválok középpontjában III.

2025. október 9. 05:40

Cikksorozatunkban összegyűjtöttük hazánk legnépszerűbb, növényekről szóló ünnepeit. Most érkezzenek a hagyományos sütemények, pálinkák és lekvárok legfinomabb alkotóelemei!

Növényszaporítás a kiskertben – évelők tőosztása

2025. szeptember 29. 05:40

A tőosztás a növények szaporításának egyik legelterjedtebb módszere, amelynek során a növény kifejlett vagy még fejlődés alatt lévő vegetatív részeit használjuk fel.

Terjed a szőlő aranyszínű sárgaság, Villány is érintett

2025. július 3. 12:10

Megjelent a szőlő aranyszínű sárgaság betegsége Villány térségében – a Nébih védekezésre figyelmeztet a szőlőkabóca ellen.

Óvatosan a permetezéssel: kiemelt ellenőrzések a méhek védelmében

2018. április 26. 09:50

2018 tavaszán az ország teljes területén kiemelten ellenőrzi a Nébih a növényvédelmi kezeléseket a házi méhek és a vadon élő beporzók védelme érdekében.

Nébih és ROKK együttműködés az állatkínzás és az állatviadalok ellen

2021. január 17. 10:37

A Nébih és a ROKK egyaránt kiemelt fontosságúnak tartja az állatkínzások számának jelentős csökkentését, illetve az illegális kutyaviadalok felszámolását.

Horgászok figyelem! Ma van az utolsó nap!

2019. február 28. 09:06

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a horgászok figyelmét, hogy február 28. a fogási naplók leadási határideje. Fontos dátum március 1. napja is, hiszen a már érvényben lévő csukafogási tilalom mellett másik négy halfaj tilalmi ideje is megkezdődik. Péntektől nem fogható a fogassüllő, a kősüllő, a balin és a sügér.