10℃ 6℃
december 6. Miklós, Csinszka, Gyopár, Gyopárka
Ház, táj blog

Segít a Nébih Maradék nélkül adagkalkulátora – tervezzük meg tudatosan az ünnepi menüt!

Agrofórum Online

Az ünnepi készülődés egyik sarokpontja a karácsonyi menü előzetes megtervezése, és a szükséges élelmiszer-mennyiségek beszerzése. Közel sem egyszerű okosan meghatározni, miből mennyire lesz szükség, ebben lehet segítségünkre a kalkulátor.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül program és a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) adagkalkulátorral segíti a karácsonyi menütervezést az idei évben. A fejlesztés révén a maradeknelkul.hu oldalon kiszámítható, hogy mennyi alapanyagra lesz szükség a karácsonyi ebéd vagy vacsora elkészítéséhez adott vendégszám esetén. A szakmai szervezetek reménye, hogy ezáltal megelőzhető lesz az ünneppel akaratlanul is együtt járó, nagyobb mértékű élelmiszer-pazarlás.

Még van hova fejlődni

Bár az elmúlt évek felméréseit tekintve elmondhatjuk, hogy a magyar háztartások egy főre vetített élelmiszerhulladék-termelése csökkent, a Nébih felmérése alapján egy 4 fős magyar család évente átlagosan még így is 239 kilogramm háztartási élelmiszer-hulladékot termel, amelynek jelentős része megelőzhető lenne – írja közleményében a Nébih. Az ünnepi időszakban a szemétbe kerülő élelmiszer aránya az év többi időszakához képest mindig magasabb. Ez visszavezethető a karácsonyi menü túltervezésére, ezzel összefüggésben pedig a nagy mennyiségben megvásárolt, vagy elkészített ételek pazarlására.

A Maradék nélkül program számos ismeretterjesztővel, kampánnyal segíti az élelmiszerpazarlás csökkentését
A Maradék nélkül program számos ismeretterjesztővel, kampánnyal segíti az élelmiszer-pazarlás csökkentését

Készüljünk elő!

Néhány egyszerű trükkel megelőzhetjük az élelmiszer-pazarlást. A Nébih ajánlásával, ne hagyjuk ki:

  • a hűtő és a fagyasztó előzetes átnézését;
  • a régebbi, fagyasztott élelmiszerek felhasználását (ezzel elegendő helyet is előkészítünk a megvásárolni kívánt élelmiszereknek);
  • azoknak a süteményeknek, fogásoknak az elkészítését, amelyeket több ideig tárolhatunk az ünnepek előtt (pl.: bejgli, hókifli).

Segít az adagkalkulátor is

A pazarlás megelőzésében ezentúl a Nébih Maradék nélkül program adagkalkulátora is támogatást nyújt. A program adatbázisának összeállítását tanácsaival az MDOSZ is segítette. A kalkulátor korcsoportok szerinti megoszlásban mutatja a reális alapanyag-mennyiséget, amelyet egy étkezés alkalmával elfogyaszt a vendégünk vagy családtagunk.

Az adagkalkulátor segítségével könnyebben tervezhető meg a menü
Az adagkalkulátor segítségével könnyebben tervezhető meg a menü

Ezzel megkönnyíti számunkra a menü és a bevásárlólista összeállítását, amivel megelőzhető a felesleges élelmiszervásárlás és a túl nagy menüadagok elkészítése. A Nébih példáját alapul véve, a kalkulátor alapján 5 felnőtt számára körülbelül 450 gramm, 2 felnőtt és 3 kisiskolás gyerek számára pedig hozzávetőleg 360 gramm rizst érdemes köretként főzni annak érdekében, hogy az maradék nélkül elfogyjon.

A Nébih játékkal is készül

Az adagkalkulátor élesítése alkalmából a Nébih Maradék nélkül csapata ünnepi hangulatú közösségi média játékkal is készült. A résztvevők maradékmentes tippeket és ünnepi praktikákat oszthatnak meg egymással, amivel ajándékot is nyerhetnek. A játékkal kapcsolatos részletekről a Maradék nélkül Facebook és Instagram oldalán tájékozódhatunk.

Röviden a Maradék nélkül programról

Lépten-nyomon szembejön a Nébih közel tízéves programja, amelynek már számtalan remek programot, ismeretterjesztő kiadványt és kampányt köszönhetünk. Nézzük részletesen!

A hivatal 2016-ban indította el a programot az Európai Unió LIFE programjának támogatásával (ez a nemzetközi program az EU környezetvédelmi és éghajlat-politikai finanszírozási eszköze, amely 1992-ben indult). A Maradék nélkül program létrehozása óta első számú Magyarország nemzeti élelmiszerpazarlás-megelőzési programjává nőtte ki magát.

A köretek és a húsmennyiség meghatározásához is használjuk bátran a programot
A köretek és a húsmennyiség meghatározásához is használjuk bátran a programot

A program fő célja, hogy a társadalom és az intézmények részére is megfelelő támogatást nyújtson ahhoz, hogy mérsékelni tudjuk az élelmiszer-pazarlást hazánkban és Európában egyaránt. Mindehhez a program:

  • Kiemelt figyelmet fordít az iskoláskori szemléletformálásra, ezért kiterjedt, naprakész oktatási programot működtet, és támogatja a pedagógusok munkáját széleskörű tananyagok elérhetőségével.
  • A háztartásokat figyelemfelkeltő és motiváló kampányokkal, gyakorlatias ötletekkel és hasznos ismeretekkel segíti az élelmiszer-pazarlás csökkentés útján.
  • Nyomon követi a magyar háztartásokban keletkező élelmiszer-hulladék mennyiségét, amely 2020-tól EU tagállami kötelezettséggé is vált.
  • Összegyűjti és népszerűsíti az élelmiszer-pazarlás megelőzésének jó gyakorlatait az élelmiszerlánc valamennyi szereplője számára.
  • Együttműködik más élelmiszer-pazarlással foglalkozó hazai és nemzetközi programokkal.

Segítsük a programban résztvevők munkáját, és törekedjünk az élelmiszer-pazarlásunk csökkentésére!

Kapcsolódó hírek:

Kapcsolódó Nébih-hírek:

November 30-ig szavazhatunk a 2026-os Év Fájára!

2025. november 29. 05:40

Az Országos Erdészeti Egyesület és az Év Fája Kuratórium kezdeményezésére és szervezésében már tizenkettedik alkalommal kerül sor az online nyílt szavazásra.

Mi a különbség a mikrozöld és a csíra között?

2025. november 22. 05:40

A csíráztatás és a mikrozöldek nevelése fenntartható és egészséges alternatívát jelent a lecsökkent zöldség- és gyümölcsválaszték idején.

Ökológiai sövény gondozása

2025. november 14. 06:10

Mivel az ökológiai sövény számos cserjefajból áll, azt várnánk, hogy jelentős figyelmet kell szentelni a gondozására. Pedig éppen ellenkezőleg!

Az ökológiai sövény növényei

2025. november 13. 05:40

A sövények kiterjedt lehetőséget adnak menedékként a kertünk hasznos állatainak az időszakos vagy hosszabb ideig tartó nyugalmi időszakokhoz.

Közös ügyünk a méhvédelem!

2019. június 20. 16:42

A méhekről sokaknak a finom méz jut először az eszébe, ám ezen állatok munkája ennél jóval összetettebb és fontosabb az emberiség számára. Rengeteg olyan élelmiszer létezik, amelyek termésbiztonságához a méhek és egyéb beporzók munkája elengedhetetlenül fontos.

Nem került le a polcokról a "gönci barackpálinka"

2018. október 15. 06:25

Nem került le a polcokról a "gönci barackpálinka" megnevezésű eredetvédett pálinkatermék.

Nagymértékű volt hazánkban tavaly a burgonya barna gumórothadása

2020. március 18. 13:33

A megnövekedett növényegészségügyi kockázat miatt a felelős hatóság az idei évtől fokozott ellenőrzéseket végez.

Ismét felütötte a fejét a madárinfluenza Bács-Kiskun vármegyében

2023. február 14. 16:19

Hetekkel a körzetek feloldása után ismét a madárinfluenza jelenlétét igazolta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Bács-Kiskun vármegyében.