Ház, táj blog

Szent András hava

Agrofórum Online

A világ lassan változik, már ami a gondolkodásunkat illeti. Tizenhárom évvel ezelőtt ezt írtam… annak érdekében, hogy a gabonaágazat a jövőben eredményesebb legyen, alapvetés: nagy tömeg, egységes minőség. A tömeggel már itt-ott nincs is bajunk, de az egységes minőség? Amikor 171 őszi búzafajta és 8 tavaszi búza fajta közül választhat a termelő, akkor van értelme egységes minőségről beszélni? Változott-e a gondolkodásunk? A kérdés továbbra is kérdés marad.

Ezt a temető illatú hónapot valahogy nem szeretem, pedig lenne rá okom, mert pont András napján születtek iker fiaim és Néhány évre rá a harmadik, aki ráadásul az András nevet kapta. /elnézést a személyes kitárulkozásért!/ Mégsem tudtam igazán megbarátkozni Szent András havával. Miért nem szeretem? Azért, mert Novemberben már nem érezzük az őszi Nap melegét, a tél pedig még messze jár, valahol az északi vidékeken. Az utak sárosak, az ég szürke és valahogy mindenre ráül az elmúlás hangulata.

Ebben a búvalbélelt világban csak akkor érzünk egy kis felüdülést, amikor az elő-előbukkanó Nap fáradt sugarai végigsimítják a frissen zöldellő vetéseket.

Mit hoz a jövő? Kérdezzük, de leginkább csak magunktól, mert a hümmögésnél bővebb válaszra másoktól se igen számíthatunk.

Még a kukorica tárolás értékesítés gondjai nyomasztanak bennünket, de a vetéseket járva el-el gondolkodunk:

Jól választottunk-e fajtát, mikor az őszi vetéseket terveztük? Volt június végén egy Búzafórumunk. Aki ott volt emlékezhet rá, hogy milyen gondolatok fogalmazódtak meg annak érdekében, hogy a gabonaágazat a jövőben eredményesebb legyen. Egyik alapvetés az volt, hogy nagy tömeg, egységes minőség!

Gondoltunk-e erre az őszi vetések előtt? Tudom nehéz ezt betartani, mert még egyazon fajta is hihetetlenül szélsőséges eredményeket tud produkálni – mennyiség, de főként a minőség vonatkozásában – a termőhelytől, az évjárattól és a technológiától függően (példa erre az idei év is).

Mégis azt kell mondjuk, azok gondolkodtak helyesen, akik a náluk bevált agrotechnika első lépéseként a hangsúlyt a fajtaválasztásra tették. Fontos kérdés ez, mert a genetikán sok minden múlik. A jóból sajnos így is lehet rossz, de a rosszból jó, szinte soha – kivétel az ember.

Felvetődött az említett Búzafórumon az is, hogy szükség van valamiféle önszerveződésre, hogy ne csak a maga útját járja mindenki és keresse a saját boldogulását. Könnyebb az integrációk, termelői csoportok adta lehetőségeket kihasználva együtt fellépni a piacon. Ehhez azonban meg kellene egyezni. Először is abban, hogy ki, hol milyen fajtát vessen, hogy abból majd egységes árualap képződhessék.

Volt bennünk ilyen törekvés? Ez nem politikai, kormányzati szándék kérdése. Kizárólag rajtunk múlott. Gondolom nem tévedek nagyot: ez a hajó elment…

Eddig a Búzafórumról beszéltünk, ahol okos felszólalások voltak, előremutató szándékkal. Ugyanez a szándék vezetett bennünket, amikor Energiafórumot szerveztünk szeptember 21-én és amelynek írásos anyaga ezzel a lapszámmal együtt érkezett az Ön címére. Úgy gondoljuk, hogy ez az Élő Agrofórum egy újabb lehetőség a gazdálkodók ismereteinek gyarapítására és a gondolatok cseréjére.

A megújuló energiaforrások iránti igény világszerte egyre nagyobb és manapság a figyelem a mezőgazdaság felé fordul.

Innen várható a megoldások egyik lehetősége, különösen azokról a területekről, ahol egyes növényfajok „túltermelése” növekvő piaci problémaként jelentkezik.

Bízunk benne, hogy a részvevők hasznos információkkal gazdagodtak.

Ehelyütt teszünk említést arról az újabb rendezvényről, amelynek Felhívását olvashatja lapunkban.

November 23-án Kukoricafórumot tartunk, ugyancsak az FVM Színháztermében.

A kukorica szinte mindenkit érint és érdekel Magyarországon, aki a mezőgazdaságból él. Most is – mint az előző fórumainkon – az Útkeresés szándéka késztet bennünket, amikor a Kukoricafórum szervezésébe fogtunk.

Keressük az utat; nem azt a sáros, kátyús sehová nem vezetőt, hanem azt a másikat, amelyik reményeink szerint visz is valahová…

A tábla széléről 2005 novemberében – Dr. Bódis László

Mindent a keleti sünről

2025. augusztus 23. 05:40

A sünhöz számos közkedvelt mese, északi hiedelem fűződik, és gyakori vendég lehet a kertünkben, nem árt egy-két dolgot tudnunk róla.

Szőlő aranyszínű sárgaság betegség – amit a kerttulajdonosoknak is tudniuk kell!

2025. augusztus 21. 05:40

A szőlő aranyszínű sárgaság betegség jelenti a legnagyobb veszélyt jelenleg a magyar szőlőtermesztés számára. A hatékony védekezéshez elengedhetetlen minden érintett közreműködése.

Mit kell tudni a fitoplazmáról?

2025. augusztus 19. 05:40

Miután hazánk szőlőültetvényei is sorban fertőződnek a szőlő legpusztítóbb, bejelentésköteles kórokozójával, a szőlő aranyszínű sárgaság betegségét okozó fitoplazmával, sajnos érdemes közelebbről is megismerkednünk ezzel a kórokozóval.

Kutyáink és macskáink ivartalanítása – a leggyakoribb kérdések és tévhitek

2025. július 28. 05:40

Az vitán felül áll, hogy állatorvosi és állatvédelmi szempontból is számos egészségügyi előnnyel jár a kutya és a macska ivartalanítása, de nem szabad felkészületlenül berontanunk az állatorvosi rendelőbe!

Külföldi nyaralás és növényegészségügy III. – a részletek

2023. július 25. 05:40

Ebben a részben a legfontosabb gyakorlati kérdések lesznek kiemelve, kezdve a növényegészségügyi bizonyítvánnyal, a növényi termékekre vonatkozó mennyiségi előírásokkal és a tiltott károsítókkal kapcsolatosan.

Seprűzanót: Minden, amit tudni érdemes

2021. december 23. 04:36

A seprűzanót vagy seprőzanót hazai karrierje egy amerikai mesével kezdődött, majd a különleges téli dekorációt igénylők bejárati ajtajánál folytatódott. Mit kell tudnunk a növényről? Hogyan gondozzuk, hogy év közben a kertünket díszítse?

Intenzív illatú növények a kertben II.

2022. június 26. 06:37

A vaníliavirág, a citromillatú muskátli és a japán lonc után ismerjük meg a gyönyörű, varázslatos illatot árasztó nyári violát, a különleges megjelenésű golgotavirágot és a sokoldalú orvosi szappanfüvet!

Jön a tavasz - ehető virágokkal színesebb a konyha

2019. február 28. 04:36

Elsőre bizarr bolondságnak tűnik, hogy a salátánkban, esetleg hidegtálak díszítéseként ibolyát vagy körömvirágszirmot használjunk. De ha belegondolunk, hogy mióta fogyasztunk kamillateát, vagy használunk körömvirág krémet, már nem tűnik annyira ördögtől valónak az ötlet.