Házikert

Miért érdemes lestyánt termeszteni?

Agrofórum Online

Bár hazánkban a lestyán egy igencsak elterjedt és régóta ismert fűszer- és gyógynövény, amely régebben minden falusi udvarban büszkén zöldellt, a ma embere nem igazán tudja, miért érdemes elültetnie.

Ha annak idején a rómaiak korában éltünk volna, a zellerfélék családjába tartozó orvosi lestyán (Levisticum officinale) valószínűleg egy igencsak jól ismert növény lett volna számunkra.

Abban az időben ugyanis (akárcsak a múlt századi Magyarországon) kulináris felhasználása mellett gyógynövényként használták a láz csillapítására, a sárgaság kezelésére, az emésztés serkentésére, vízhajtásra, másnaposságra, sőt, a fürdővízbe keverték, máskor pedig a cipőkbe tették tisztítás és szagtalanítás céljából. Óangol neve (love parsley) nagyjából annyit tesz, mint „szerelmi petrezselyem”, mivel régen afrodiziákumként is közkedvelt növénynek számított.

Felhasználása

Napjainkban a lestyánt elsősorban levesek, saláták, dresszingek és likőrök ízesítésére használják, de az olajbogyóhoz hasonlóan intenzív és meglehetősen egyedi íze miatt sokan egyáltalán nem kedvelik. 

A növény minden része ehető, de a levelek használata a legelterjedtebb. A lestyán íze valahol a zeller, az élesztő és az intenzív zöldségleves íze között van; a magok egy kicsit édesebb ízűek, mint a levelek. A leveleket a petrezselyemhez és a zellerlevélhez hasonlóan levesalapként szokták megfőzni, csak sokkal kisebb mennyiségben – a pörköltöknek is különleges ízt kölcsönöz, kiváltképp bográcsban főzve.

Vidéken előszeretettel eszik megsózva, paradicsommal összekeverve pirítósra halmozva, alma és sajt kíséretében, elegáns helyeken pedig szívesen teszik olyan koktélokba, mint a híres Bloody Mary. 

A Mátrában nagy telepekben megtalálható lestyán üreges szárát tavasz közepén az édesköményhez hasonló halvány zöldessárga virágok borítják. A növény nyár közepére akár több mint 180 cm magasra is megnőhet, ezért az ágyás vagy a szegély hátsó része a legjobb hely számára. Intenzív aromája miatt óvatosan bájunk vele (a felhasznált mennyiségét illetően), a konyhában pedig jól zárható edényben tartsuk.

Termesztése

A lestyán egyszerűen termeszthető. Tavasszal vesse el. A növények között legalább 60 cm távolságot hagyjon. A lestyán a termékeny, jó vízelvezetésű talajt kedveli. A pangó vizet vagy a nagyon homokos talajt kivéve mindent jól tűr. Ideális számára egy félárnyékos hely a kertben, bár a napsütést is jól bírja.

A virágzási idő magasságában tartson kéznél néhány karót, támaszték gyanánt. Érdemes időnként visszavágni a növényt. A lestyán íze virágzás után megváltozik, kissé kesernyésebbé válik, ezért júniusban vágjuk vissza, hogy új leveleket hozzon, és amit nem eszünk meg, azt komposztáljuk. A lestyán bármelyik fajtája jól fejlődik konténerben is, ha megfelelően öntözzük, és a komposztot időnként tápanyagokkal dúsítjuk.

Magaságyás ősszel: hosszabbítsa meg a szezont!

2025. augusztus 28. 12:10

Ősszel is beültethető a magaságyás! A megfelelő zöldségek választásával a hideg hónapokban is friss vitaminforráshoz juthatunk.

Muskátli a kánikulában – így ápolja helyesen!

2025. augusztus 27. 13:10

A muskátli a magyar kertek és erkélyek egyik legnépszerűbb dísznövénye. A nyári hőségben azonban különös gondoskodást igényel.

Miért ültessünk borostyánt – és hogyan tartsuk kordában?

2025. augusztus 26. 11:10

A borostyán nemcsak szép, hanem hasznos is: díszít, védi a talajt, szigetel és táplálékot ad a kert élőlényeinek.

Miért hasznosak a hozzáadott mikorrhizák a növények számára a kertben?

2025. augusztus 26. 05:40

A hozzáadott mikorrhizának is megvan a helye a kert rendszerében. Sok olyan eset van, amikor nagyon jót teszünk vele a kertnek!

Meddig szüretelhetünk még a veteményesben?

2022. október 16. 05:37

Ősszel egyre többen kérdezik tőlem is, hogy mi vajon meddig szüretelünk? Titkon mindig reménykedünk a hosszú indiánnyárban, azért a korai fagyok bekavarhatnak a mi elképzeléseinkbe is.

Készítse el személyre szabott gyógy- és fűszernövény kertjét egy magaságyásban!

2024. április 3. 07:10

Mi lehet szebb annál, mint amikor egy illatos kert van a küszöbön? Ideális esetben egy magaságyás formájában, amelyből mediterrán, keleti vagy helyi fűszercsokrokat szüretelhet, anélkül, hogy le kellene hajolnia.

Színes, de veszélyes: a poloska, amely tönkreteszi a fűszereinket

2025. július 2. 11:10

Virágzás idején veszélybe kerülhetnek a fűszernövények a csíkos pajzsos poloska miatt – védekezni csak körültekintően lehet.

Szupernövények születtek, ellenállnak a klímaváltozásnak

2024. január 7. 07:10

A globális felmelegedés számos olyan kedvezőtlen jelenségért felelős, mint az elsivatagosodás, a szélsőséges éghajlat-változás és a természeti katasztrófák.