Házikert

Miért érdemes lestyánt termeszteni?

Agrofórum Online

Bár hazánkban a lestyán egy igencsak elterjedt és régóta ismert fűszer- és gyógynövény, amely régebben minden falusi udvarban büszkén zöldellt, a ma embere nem igazán tudja, miért érdemes elültetnie.

Ha annak idején a rómaiak korában éltünk volna, a zellerfélék családjába tartozó orvosi lestyán (Levisticum officinale) valószínűleg egy igencsak jól ismert növény lett volna számunkra.

Abban az időben ugyanis (akárcsak a múlt századi Magyarországon) kulináris felhasználása mellett gyógynövényként használták a láz csillapítására, a sárgaság kezelésére, az emésztés serkentésére, vízhajtásra, másnaposságra, sőt, a fürdővízbe keverték, máskor pedig a cipőkbe tették tisztítás és szagtalanítás céljából. Óangol neve (love parsley) nagyjából annyit tesz, mint „szerelmi petrezselyem”, mivel régen afrodiziákumként is közkedvelt növénynek számított.

Felhasználása

Napjainkban a lestyánt elsősorban levesek, saláták, dresszingek és likőrök ízesítésére használják, de az olajbogyóhoz hasonlóan intenzív és meglehetősen egyedi íze miatt sokan egyáltalán nem kedvelik. 

A növény minden része ehető, de a levelek használata a legelterjedtebb. A lestyán íze valahol a zeller, az élesztő és az intenzív zöldségleves íze között van; a magok egy kicsit édesebb ízűek, mint a levelek. A leveleket a petrezselyemhez és a zellerlevélhez hasonlóan levesalapként szokták megfőzni, csak sokkal kisebb mennyiségben – a pörköltöknek is különleges ízt kölcsönöz, kiváltképp bográcsban főzve.

Vidéken előszeretettel eszik megsózva, paradicsommal összekeverve pirítósra halmozva, alma és sajt kíséretében, elegáns helyeken pedig szívesen teszik olyan koktélokba, mint a híres Bloody Mary. 

A Mátrában nagy telepekben megtalálható lestyán üreges szárát tavasz közepén az édesköményhez hasonló halvány zöldessárga virágok borítják. A növény nyár közepére akár több mint 180 cm magasra is megnőhet, ezért az ágyás vagy a szegély hátsó része a legjobb hely számára. Intenzív aromája miatt óvatosan bájunk vele (a felhasznált mennyiségét illetően), a konyhában pedig jól zárható edényben tartsuk.

Termesztése

A lestyán egyszerűen termeszthető. Tavasszal vesse el. A növények között legalább 60 cm távolságot hagyjon. A lestyán a termékeny, jó vízelvezetésű talajt kedveli. A pangó vizet vagy a nagyon homokos talajt kivéve mindent jól tűr. Ideális számára egy félárnyékos hely a kertben, bár a napsütést is jól bírja.

A virágzási idő magasságában tartson kéznél néhány karót, támaszték gyanánt. Érdemes időnként visszavágni a növényt. A lestyán íze virágzás után megváltozik, kissé kesernyésebbé válik, ezért júniusban vágjuk vissza, hogy új leveleket hozzon, és amit nem eszünk meg, azt komposztáljuk. A lestyán bármelyik fajtája jól fejlődik konténerben is, ha megfelelően öntözzük, és a komposztot időnként tápanyagokkal dúsítjuk.

A legtrendibb évelők sziklakertekbe

2025. augusztus 8. 05:40

A modern sziklakert stílusa nem feltétlenül a zsúfolt, mindenféle növénnyel teli forma. Egyre divatosabbak a szellős, átgondolt elrendezésű sziklakertek, ahol néhány jól megválasztott évelő dominál.

Verbéna ültetése augusztusban – így virágzik őszig

2025. augusztus 7. 14:10

A verbéna augusztusi ültetése sem késő, ha betartja a legfontosabb szabályokat. Így biztosítható a gyors begyökeresedés és a hosszú virágzás.

Gyomláljunk vagy sem a nyári melegben?

2025. augusztus 7. 05:40

A nyári gyomlálás nem minden esetben előnyös, sőt, a forróságban kifejezetten káros is lehet a talaj vízháztartására nézve.

5 kedvelt díszfa, melyek kellemes árnyékot adnak

2025. augusztus 6. 05:40

Az alábbiakban olyan díszfákat mutatunk be, amelyek kedveltek a kertbarátok körében, és kellemes árnyékot biztosítanak a melegebb hónapokban.

Így indítsuk a balkonkertet tavasszal!

2023. április 17. 06:37

Nézzük, hogyan készül a balkonkert, lássuk az alapoktól!

Készítse el személyre szabott gyógy- és fűszernövény kertjét egy magaságyásban!

2024. április 3. 07:10

Mi lehet szebb annál, mint amikor egy illatos kert van a küszöbön? Ideális esetben egy magaságyás formájában, amelyből mediterrán, keleti vagy helyi fűszercsokrokat szüretelhet, anélkül, hogy le kellene hajolnia.

Vanílianemesítési és -termesztési projektbe fog az Egyesült Államok

2023. szeptember 7. 05:40

A vanília a világ második legértékesebb fűszere (a sáfrány után) és a vásárlók legkedveltebb aromája. Nem véletlen hát, hogy az amerikai agrárágazat vanílianemesítési és -termesztési projektbe fog

Nyár végi feladatok a kertben – szürethajrában

2022. augusztus 23. 05:37

A növények terén egybecsúsztak idén a teendők, így egyszerre van fűszerszüret, gyümölcsbetárolás, a chili és más paprikafajták szedése, a paradicsom érése és egy utolsó kör uborka indítása palántáról természetesen.