Házikert

Októberi erdő: mit gyűjtsünk most?

Agrofórum Online

Az év minden szakában rejt az erdő olyan kincseket, melyeket érdemes összegyűjteni és eltenni. Az ehető erdei és vadnövények októberben is jól kiegészíthetik a konyhánkat, ha ügyesek vagyunk.

Galagonya

A galagonyáról megoszlanak a vélemények, mert van, aki akkor szedi, amikor még frissen bepirosodott, mások hagyják inkább, hogy megcsípje a dér. A galagonya (Crataegus monogyna, Crataegus laevigata) régóta az értékes gyógynövények közé sorolandó. Számos népgyógyászati feljegyzés található róla és szíverősítő gyógyteák alapanyaga még ma is. A virágos hajtásokat (Crataegi folium cum flore) az első bimbók nyílásakor, május-júniusban gyűjtjük. A pirosra színeződött termést (Crataegi fructus) az első fagyok előtt, októberben szedjük a hivatalos leírások szerint. Hatalmas tövisei miatt csak kesztyűben gyűjtsük. 5 kg virágos hajtásvégből, 2-3 kg termésből kapunk 1 kg száraz drogot nagyjából.

Nyárfa érdestinóru

Ősszel, amikor már több a pára és a csapadék, az erdők is megtelnek gombával. Az egyik ilyen őszi szednivaló a nyárfa érdestinóru. A nyárfa érdestinóru (Leccinum duriusculum)  a tinórufélék (Boletaceae) családjába tartozó Leccinum nemzetség egyik ehető faja. Májustól októberig, kizárólag nyárfa alatt növő, egyes helyeken igen gyakori gombafaj. Ezt a gombafajt nyersen ne fogyasszuk, szükséges a 20 perces hőkezelés és csak fiatal friss gombát használjunk fel!

Zamatos turbolya

Ha már az előbb a gombát említettem, akkor az egyik elengedhetetlen fűszere lehet ugyanúgy az erdőből a zamatos turbolya. A zamatos turbolya (Anthriscus cerefolium) nagyon sok házikertben is előfordul. Jellegzetes ánizsra emlékeztető illata miatt valaki vagy szereti, vagy messzire elkerüli. Mivel a francia konyha egyik kedvelt fűszere, így gyakran lehet vele találkozni francia ihletésű fűszerkeverékekben is. Gyógyteakönyvekben is összefuthatunk vele, népgyógyászati feljegyzések alapján vese- és hólyagbetegségek során tapasztaltak jótékony hatásokat.

Kökény

kökény (Prunus spinosa) egy igen tövises cserje. Kitartónak kell lenni a szedéséhez, de cserébe értékes gyümölcsöt kínál. Mézzel, gyógyító hatású dzsem, vagy zselé készítésére használhatjuk. Ha jártunk már Spanyolországban, akkor akár ismerős is lehet a belőle készült gyümölcslikőr, a pacharán.

Ha kökénylekvárt készítenénk belőle, akkor érdemes almával vegyesen készíteni, mert sokkal kiadósabb és ízletesebb is lesz a végeredmény.

Sövénymetszés ősszel – egyszerű trükkök kerttulajdonosoknak

2025. október 7. 14:10

Az őszi metszés nem csak formai kérdés – ha rosszul időzíti, könnyen kárt tehet a növényben.

Konyhakerti trend: újra divat a régi zöldségfajták termesztése

2025. október 7. 05:40

A régi zöldségfajták termesztése összekapcsol bennünket a múlt értékeivel, miközben segít felkészülni a jövő kihívásaira.

Mely növények teszik tönkre a házat?

2025. október 6. 08:10

Ha a kert szépítése közben az alapozás vagy a fal sérül, az esetleg a növényválasztás sara — ismerje meg, mely fajokat jobb messzebb ültetni.

Ehető virágok a kertben – színes tányérok, egészséges ízek

2025. október 6. 05:40

Az ehető virágok termesztése egyszerre praktikus és élvezetes. Széppé teszik a kertet, táplálják a beporzókat és különleges élményt adnak a konyhában.

Már ötszázötven hektár erdőt telepített a Pilisi Parkerdő

2020. április 25. 10:02

Az idei szezonban, ősztől tavaszig 550 hektár erdőt telepít a Pilisi Parkerdő Zrt., ebből 10 hektárt az országfásítási program keretében.

Az Európai Unió 38 százalékát borítja erdő

2021. március 23. 05:34

2020-ban az Európai Unió becslések szerint 159 millió hektár erdővel rendelkezett. Az erdők területe 1990 óta csaknem 10 százalékkal nőtt.

Elérhetőek a hazai erdők legfontosabb statisztikai adatai

2019. május 23. 06:03

Mostantól elérhetőek a Nébih honlapján a hazai erdőkkel kapcsolatos éves, továbbá az idősoros statisztikai adatok.

A Pilisi Parkerdő Zrt. képes fenntartható módon biztosítani a megnövekedett tűzifaigényt

2022. október 11. 10:36

A Pilisi Parkerdő Zrt. hosszú távon képes fenntartható módon biztosítani a működési területén élők tűzifa-ellátását.