Házikert

Olajos magok a kertből

Agrofórum Online

A hideg időben az olajos magok kiváló csemegék lehetnek, akár egyenesen a kertből. Akár diákcsemegét is készíthetünk házilag, ha kedvünk van hozzá.

Bár az utóbbi időben a dióra rájár a rúd és egyre nehezebb a növényvédelme is, azért a minőségi dió nem hiányozhat a téli konyhából sem, a karácsonyi süteményekből sem, de még a mikulászsákok is rejtenek mindenhol pár szem diót.

A dió

A dióburok fúrólégy ellen már egyre hatékonyabb megoldások ismertek, bízzunk benne, hogy akár a talajtakarás, akár a vegyszeres megoldások kellően hatékonyak lesznek a jövőbe, hogy a dióültetvények pusztulását megállíthassuk.

A dió igazi téli vitaminbomba!

A dióbél gazdag A- és E-vitaminban, többféle B-vitamint is tartalmaz. Ideg- és izomvédő hatásairól is beszámoltak már, így nem hiába tartják rendkívül fontos téli csemegének.

Ha a diót magunk szedjük a kertben, akkor először kiterítve szárítsuk meg a kemény dióburkot, hogy a téli tárolás idején ne tudjon bepenészedni. Amikor megszáradt, mehet egyenesen raschel-zsákokba. Száraz, hűvös helyen tárolva egészen sokáig tárolható. Mindig csak az egészségesnek tűnő terméseket tároljuk be.

Mandula, a házi marcipánért

Hazánkban főleg a Balaton-felvidéken termesztik, ebben a térségben a legideálisabb a klíma a mandulának. Balaton-felvidéken a mandulavirágzás idején még fesztiválokat is tartanak, ahol az előző évi termést ünneplik a mandulavirágzás mellett.

A mandula a cukrászipar egyik kedvelt alapanyaga is, hiszen a valódi marcipán fő összetevője. Kedvelt süteménydíszítő magvunk, emellett likőrje rendkívül illatos, még tésztákat is lehet vele illatosítani.

Értékes nyomelemeket, ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmaz. Emiatt a kozmetikai ipar is hamar alapösszetevőként használja a mandulaolajat.

Mivel a mandula hamar megavasodik, így mindig csak annyit törjünk meg, amennyit belátható időn belül fel is használunk. A mandula akkor érett, ha a puha, ezüstszál szőrökkel borított puha bélből kifordul. Ennek ideje fajtafüggő. Az érett mandulát gyűjtsük be és a dióhoz hasonlóan tároljuk szellőző zsákokban, hűvös, száraz helyen.

Mogyoró, ami kell a diákcsemegéhez

Az akár 4-5 méteres bokorrá növekedő cserje már kora tavasszal virágzásával üdvözli az első napsugarakat. Érdemes több fajtát is ültetni, nemcsak a biztosabb termésmennyiségért, hanem az átporzás miatt is. A mogyoró szélporzású, így ha kicsi a kertünk, akkor akár a szomszédokkal is összeállhatunk pár bokor telepítése érdekében, hogy mindenki ültessen egy-egy tövet és biztos lesz a siker.

A mogyorót szeptembertől szüreteljük és főleg a téli időszakban kezdjük el megtörni, amikor a téli csemegék, házi készítésű diákcsemegék készülnek.

A mogyoróbél rostokban és olajokban gazdag, így mindig belőle is csak annyit törjünk, amennyit biztosan el is fogyasztunk, mert hamar megavasodhat.

Receptötlet olajos magokra

Ha nem csak simán diákcsemegének kevernénk össze 1:1 arányban a diót, mogyorót és mandulát, netán kis mazsolával, akkor készítsünk belőlük fűszeres csemegét! Egy serpenyőbe tegyünk egy kevés olajat vagy vajat, bele a fűszereket (szerecsendió, bors, cayanne-bors, wasabi por, vagy édesszájúaknak cukor, vaníliáscukorral és fahéjjal). Adjuk hozzá a feltört magvakat és jól keverjük össze a mázzal. Ha kihűlt, akkor fogyasszuk csak, mert a magok igen forróak lehetnek közvetlen elkészítés után. Hidegen ráadásul befőttesüvegbe téve még akár gasztroajándéknak is kiváló lesz!

Szobanövények meghökkentő levelekkel

2025. január 19. 14:10

Ezek a növények jellegzetes levélformákat és olyan textúrákat hoznak létre, amelyek egészen egyedülállók.

Mitől nőnek kalaposgombák az udvar gyepén?

2025. január 19. 05:40

A kertünk gyepén megjelenő, egyedülálló vagy csoportosan növő kalaposgombákról érdemes tudni, hogy jót vagy rosszat jeleznek, mit kezdhetünk velük, és ha el kell őket távolítanunk, azt hogyan tegyük.

Így tervezzük meg okosan a kerti világítást!

2025. január 18. 14:10

Az éjszakai fények túlzott használata zavarhatja a helyi élővilágot, energiát pazarolhat, és fényszennyezést okozhat.

Madarak helyes etetése: egész évben szabad gondoskodni róluk?

2025. január 18. 08:10

Az etetés támogatói szerint a madarak rengeteg energiát használnak el testhőmérsékletük (kb. 40 °C) fenntartásához.

Terménypiac: itthon még lehet értékesíteni, de ki tudja meddig?

2018. február 5. 19:06

A következő hetekben várakozásom szerint nem fog élénkülni az export-kereslet, így minden belföldi lehetőséget érdemes kihasználnia annak, aki terménye értékesítését tervezi.

Két és fél éves mélyponton a párizsi búza

2024. február 20. 13:10

Európában az eladók kerültek fölénybe a hétfői kereskedési napon a terménypiacokon.

A Bunge profitja felülmúlta a várakozásokat

2021. február 12. 11:08

A Bunge nettó jövedelme 551 millió dollárt, azaz részvényenként 3,74 dollárt tett ki a december 31-én véget ért negyedévben.