Agrárközélet
Agrárközélet

A Bunge profitja felülmúlta a várakozásokat

A Bunge profitja felülmúlta a várakozásokat

Agrofórum Online

Az amerikai mezőgazdasági árukereskedő vállalat, a Bunge a vártnál erősebb nyereséget ért el a 2020-as év negyedik negyedévében. Kijelentették, hogy az egész évre kiigazított nyereség a legmagasabb várakozást éri el az erős kereslet és a csökkenő árukészletek miatt.

A Bunge részvények árfolyama a gyorsjelentés hatására három éves legmagasabb értékre emelkedett. A Bunge negyedik negyedéves eredménye, amelyet az erős olajosmag-feldolgozási árréseknek és az erőteljes észak-amerikai exportnak volt köszönhető, utólag mutatja meg, hogy a koronavírus-járvány hogyan hatott a világ legnagyobb gabonakereskedőire.

A vállalat közölte, hogy 2021-re részvényenként legalább 6 dolláros nyereségre számítanak, amely magasabb, mint a részvényenként 5,53 dolláros előzetes elemzői becslés, de elmarad a 2020-ban megszerzett részvényenkénti 8,30 dollártól.

Annak ellenére, hogy az élelmiszerek és az üzemanyagok iránti kereslet jelentősen átalakult, miközben a fogyasztók visszafogták az utazásaikat, és az éttermi étkezésről az otthoni ételkészítésre tértek át, a gabonakereskedelmi óriások váratlanul jó időszakot zártak. A Bunge mellett az ADM, a Cargill és Louis Dreyfus, azaz az ABCD-cégeknek nevezett csoportnál is ezek a tendenciák figyelhetők meg.

A gabonakereskedők azzal is jól jártak, hogy a globális ellátás csökkenése megnövelte a világjárvány közepette az élelmiszert készletező, importáló országok keresletét – számolt be a brit Thomson Reuters  hírügynökség.

Greg Heckman, a Bunge vezérigazgatója „kivételesnek” nevezte a vállalat 2020-as teljesítményét, és szerinte ez a lendület 2021-ben folytatódhat. A feszesebb terményellátás és a magasabb árak azonban bizonytalanságok okoznak a 2021 végére vonatkozó előrejelzéseknél. „Nehéz lenne megismételni az előző év eredményeit, de optimisták vagyunk” -tette hozzá.

A Bunge nettó jövedelme 551 millió dollárt, azaz részvényenként 3,74 dollárt tett ki a december 31-én véget ért negyedévben, szemben az egy évvel korábbi 51 millió dolláros, vagyis részvényenként 48 centes veszteséggel. A bevételek közel 17 százalékkal, 12,61 milliárd dollárra ugrottak.

A Bunge a világot behálózó, a termőföldtől a kiskereskedelmi ellátásig terjedő integrált tevékenységeket folytató, vezető nagyüzemi mezőgazdasági és élelmiszergyártó vállalat. A társaság öt szegmenssel tevékenykedik: mezőgazdaság, étkezési olajtermékek, malomipar, cukor és bioenergia, valamint műtrágya. A magyarországi Bunge Zrt. legrégebbi és legismertebb márkája a Vénusz, mely 1952 óta elérhető a hazai üzletekben. A Bunge agrárüzletága globális szinten több tízmillió tonna árut állít elő és szállít évente.

Kiemelt kép: bunge.com

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ukrajna lefoglalt egy teherhajót a Fekete-tengeren

2024. július 15. 10:40

Az ukrán gabona exportálásában segíthetett az a teherszállító hajó, amelyet lefoglaltak, a kapitányát pedig őrizetbe vették.

Az ivóvizek 94%-a „örök vegyi anyaggal” szennyezett az EU-ban

2024. július 12. 16:10

A teljes Európai Unióra kiterjedő ivóvízvizsgálat a minták 94%-ában TFA „örök vegyi anyag” szennyezést mutatott ki.

Ellenőrzések a Tisza-tónál: már rendesen kezet mosnak a vendéglátósok

2024. július 10. 15:40

A vizsgálatok során mindössze 51 kg terméket vontak ki a forgalomból, és 2 esetben indítottak eljárást.

PANNATURA és Biogazdálkodási napok

2024. július 4. 14:50

Az Esterházy Alapítványok 2024-ben ünneplik fennállásuk 30. évfordulóját. Az utolsó herceg, Esterházy V. Pál örököse, Esterházy Melinda 1994-től kezdődően három megszüntethetetlen magánalapítványt hozott létre, megteremtve ezzel a mai vállalkozási sikert döntően meghatározó, erőteljes növekedésre képes gazdasági vállalkozások előfeltételét.

Megugrottak a húsárak és az éttermi kereslet

2021. november 17. 16:15

A Tyson Foods úgy látja, hogy a húsárak és az éttermi kereslet ugrásszerűen megugrott az elmúlt időszakban, így a húsipari óriásvállalat eladásai jól alakultak.

UBM Csoport: történelmi csúcson Magyarország egyik legnagyobb mezőgazdasági cégének árbevétele

2023. november 2. 16:40

Az UBM Holding Nyrt. közgyűlésén a részvényesek elfogadták a társaság éves beszámolóját: Magyarország egyik legnagyobb mezőgazdasági cégcsoportja rekordszintű árbevétellel és EBITDA-val zárta a 2022. július 1-től 2023. június 30-ig tartó üzleti évét.

Szépen növekedett a KWS árbevétele

2020. október 26. 08:04

A Gabona szegmens nettó árbevétele jelentősen, 11,9 százalékkal, 191,2 millió euróra nőtt. A hibrid rozs volt különösen sikeres a piacon.

Jól teljesített a BASF mezőgazdasági megoldások szegmense

2021. február 28. 06:38

A BASF árbevétele 2020 negyedik negyedévében 8 százalékkal, 15,9 milliárd euróra nőtt.