Terményárak
Terményárak

Terménypiac: itthon még lehet értékesíteni, de ki tudja meddig?

Terménypiac: itthon még lehet értékesíteni, de ki tudja meddig?

Agrofórum Online

A következő hetekben várakozásom szerint nem fog élénkülni az export-kereslet, így minden belföldi lehetőséget érdemes kihasználnia annak, aki terménye értékesítését tervezi.

A szezon végéig tárolható terményeket is terheli költség, nem úgy tűnik, hogy a többlet-költség megtérülne a későbbiekben.

Az egy héttel ezelőtt vártak beigazolódtak, január utolsó napjai profit-realizálással teltek, az USA-ban a termények jegyzése erősödni tudott. A tőzsde szerepe még mindig az USA-ban erősebb, Európában a tényleges üzletek nem tudtak kitartani.

A folyamat mögött a pénzügyi alapok eladási pozícióinak zárása állt, a nyitott eladások száma jelentősen csökkent. Érezni lehetett egész héten, hogy a hangulat inkább a vételek irányába mozdult el, a technikai elemzések ezt elősegítették. A kukorica jegyzésének alakulása volt a legegyértelműbb, ott következett be látványos erősödés és a jegyzések meg is tudták tartani ezeket a szinteket. A január közepi mélyponthoz képest 4,5%-os erősödés következett be és ezzel további erősödés sem kizárt. A mai, hétfői napi ármozgás fogja megmutatni, tartós lehet-e ez a tendencia, a pénteki zárás idején kisebb csökkenés bekövetkezett, de azt még a hét vége előtti pozíció-zárások eredményezhették. Segítette a jó hangulatot, hogy a fizikai piacról is jelentős eladásról érkezett hír, a héten 365 ezer tonnás eladást jelentettek.

A búza kevésbé tudott erős maradni, ott kisebb volt az eladási pozíciók száma, így a vételeknek is kisebb hatásai voltak csak. Mindemellett itt is volt egy felfutás, de a hetet végül is közel változatlan szinten zárta a piac.

A Fekete-tenger térségéből érkező hírek is alátámasztották a jó hangulatot – legalábbis az eladók számára. A heti egyiptomi tender, mint piaci ár-indikátor is jelezte, hogy valamelyest alábbhagyott az eladási nyomás és a végül 180 ezer tonna orosz búza ára 202,70 és 204,80 USD/to között volt. Ez nem sokkal ezelőtt még jelentősebb árnövekedésnek számított volna, de a februári-márciusi időszakra szóló üzlet árát befolyásolta az is, hogy ebben az időszakban a kikötők egy része a tél miatt nem használható vagy legalábbis nehezebb a logisztika feladata és így drágább is. A tengeri fuvarköltségek is emelkedtek, így összességében a leszállított ár megközelítette a 220,-USD/to-t. A korábbi algériai vételi tender eredménye is jelezte már a várható emelkedést, de ott argentin és –talán – francia áru került eladásra ezen az árszinten.

Érdekessége volt a hétnek, hogy az európai jegyzések megint csak elmaradtak ettől a felfutástól, annak ellenére, hogy a búza ára a hónap végi zárások eredményeként emelkedni tudott, de a februári napok ismételten csak alacsonyabb szinteket eredményeztek.

A kukorica, mint ez EU egyik legnagyobb import-terméke nem drágult – a kínálat olyan bőséges, hogy a próbálkozás hamar véget ért. Az árfolyam változása nominálisan befolyásolta a jegyzéseket, a román kukorica FOB Fekete-tengeri kikötőben számított ára USD-ban a január elejei 173,- USD/to-szintről 184,-USD/to-ra emelkedett. Ennek az árunak jelentős része is inkább az EU-ba kerülhet, ennek eredményeként az EUR/to-ban kifejezett ár alig változott, 144,-EUR/to-ról 147,-EUR/to-ra ment csak feljebb.

Az áremelkedésnek nem volt jele fő piacunkon, Olaszországban sem, az ottani búza és kukorica jegyzések inkább csökkentek, semmint emelkedtek volna. Ez különösen igaz a magas minőségű, legalább 15% fehérjét tartalmazó búzára, ahol a mérvadó jegyzésnél 10 EUR/to-s csökkenés következett be.

Összességében az elmúlt hét számunkra inkább kedvezőtlen volt az exportpiacokat nézve. A termelők számára ugyanakkor némi vigaszt nyújtott, hogy főként a Dunától keletre eső területeken jelentős volt a takarmányozási célú kereslet és ez a malmi búza árát is feljebb tudta vinni. Immár a 12 % fehérjetartalmú búzáért nem csak a malmok, hanem a takarmányosok is hajlandóak – vagy kénytelenek (?) – 47.500,- / 48.000,-Ft/to-s árat megfizetni. Kérdéses azonban, mekkora mennyiségre van ténylegesen igény, ez a felfutás nem csak egy átmeneti érdeklődés miatt alakult-e ki? A malmok számára nehezen fizethető meg az ebből következő 50.000,-Ft/to-s búza ár a 28 %-os sikértartalmú áruért az eladók telephelyén, könnyen bekövetkezhet, hogy hirtelen véget ér ez a helyzet.

Az olajos magvaknál nincs fejlemény, nagyon lanyha az érdeklődés, a vételi árak továbbra is nyomottak. A repce tőzsdei jegyzése is újabb mélypontot ért el, némi javulást hozhat, hogy a nyers napraforgóolaj európai jegyzése némileg emelkedett az elmúlt hónap folyamán.

Terményárak: átmeneti csökkenés a jegyzéseknél, korrekció az új csúcsok után

2019. június 24. 09:07

Az elmúlt hetek tendenciája folytatódott, a meghatározó továbbra is USA-ban uralkodó időjárás és az emiatt bekövetkezett csúszás, sőt most már lassan véglegessé váló területcsökkenés a kukoricánál és a szójababnál.

Újabb amerikai adat eredményezhet legalább részleges áremelkedést

2019. június 13. 05:52

Megjelent a júniusi USDA becslés és nem teljesen váratlanul, de mégis erős áremelkedést eredményezett az amerikai piacon.

Több mint egy százalékkal csökkent a kukorica ára

2019. június 12. 10:01

Az amerikai árutőzsdén 1,2 százalékkal a vékánkénti 410 dollárcentes szint alá csökkent a kukorica jegyzésára kedden.

Az orosz aggodalmak enyhülése után stabilizálódott a búza ára

2019. június 12. 09:55

A búza világpiaci ára múlt héten a vékánkénti, azaz 36,35 literenkénti 490 dollárcentről 512 dollárcentre drágult viszonylag gyorsan az oroszországi exportárak emelkedése miatt.

Kicsik a kalászok, vontatott a kukorica fejlődése

2019. május 2. 11:47

Május elején szomorú statisztikát lehet összeállítani az első négy hónap csapadékhiányáról.

Nufarmer magazin – ingyenesen letölthető szakmai kiadvány (PDF)

2018. szeptember 5. 09:57

Vetőmagcsávázás és őszi gyomirtás, a repce őszi növényvédelme, állományszárítás, tarlóápolás, valamint kijuttatástechnológiai tanácsok.

A sárgarozsda és a kabócák is megjelentek a Tolna megyei táblákon

2018. január 29. 07:45

Ha nem változik az időjárás februárban, a gazdálkodók komoly növényvédelmi kihívások elé nézhetnek az idei szezonban.

Most kell a kalászfuzáriózis fertőzést megelőzni a gabonákban

2018. május 1. 16:10

Az átlagosnál melegebb és száraz időjárás hatására a növénytermesztési munkák az elmúlt időszakban igen jól haladtak. Az idő kedvezett a növények fejlődése számára, szinte egy időben kel a napraforgó és a kukorica.