Terményárak
Terményárak

Terménypiac: itthon még lehet értékesíteni, de ki tudja meddig?

Terménypiac: itthon még lehet értékesíteni, de ki tudja meddig?

Agrofórum Online

A következő hetekben várakozásom szerint nem fog élénkülni az export-kereslet, így minden belföldi lehetőséget érdemes kihasználnia annak, aki terménye értékesítését tervezi.

A szezon végéig tárolható terményeket is terheli költség, nem úgy tűnik, hogy a többlet-költség megtérülne a későbbiekben.

Az egy héttel ezelőtt vártak beigazolódtak, január utolsó napjai profit-realizálással teltek, az USA-ban a termények jegyzése erősödni tudott. A tőzsde szerepe még mindig az USA-ban erősebb, Európában a tényleges üzletek nem tudtak kitartani.

A folyamat mögött a pénzügyi alapok eladási pozícióinak zárása állt, a nyitott eladások száma jelentősen csökkent. Érezni lehetett egész héten, hogy a hangulat inkább a vételek irányába mozdult el, a technikai elemzések ezt elősegítették. A kukorica jegyzésének alakulása volt a legegyértelműbb, ott következett be látványos erősödés és a jegyzések meg is tudták tartani ezeket a szinteket. A január közepi mélyponthoz képest 4,5%-os erősödés következett be és ezzel további erősödés sem kizárt. A mai, hétfői napi ármozgás fogja megmutatni, tartós lehet-e ez a tendencia, a pénteki zárás idején kisebb csökkenés bekövetkezett, de azt még a hét vége előtti pozíció-zárások eredményezhették. Segítette a jó hangulatot, hogy a fizikai piacról is jelentős eladásról érkezett hír, a héten 365 ezer tonnás eladást jelentettek.

A búza kevésbé tudott erős maradni, ott kisebb volt az eladási pozíciók száma, így a vételeknek is kisebb hatásai voltak csak. Mindemellett itt is volt egy felfutás, de a hetet végül is közel változatlan szinten zárta a piac.

A Fekete-tenger térségéből érkező hírek is alátámasztották a jó hangulatot – legalábbis az eladók számára. A heti egyiptomi tender, mint piaci ár-indikátor is jelezte, hogy valamelyest alábbhagyott az eladási nyomás és a végül 180 ezer tonna orosz búza ára 202,70 és 204,80 USD/to között volt. Ez nem sokkal ezelőtt még jelentősebb árnövekedésnek számított volna, de a februári-márciusi időszakra szóló üzlet árát befolyásolta az is, hogy ebben az időszakban a kikötők egy része a tél miatt nem használható vagy legalábbis nehezebb a logisztika feladata és így drágább is. A tengeri fuvarköltségek is emelkedtek, így összességében a leszállított ár megközelítette a 220,-USD/to-t. A korábbi algériai vételi tender eredménye is jelezte már a várható emelkedést, de ott argentin és –talán – francia áru került eladásra ezen az árszinten.

Érdekessége volt a hétnek, hogy az európai jegyzések megint csak elmaradtak ettől a felfutástól, annak ellenére, hogy a búza ára a hónap végi zárások eredményeként emelkedni tudott, de a februári napok ismételten csak alacsonyabb szinteket eredményeztek.

A kukorica, mint ez EU egyik legnagyobb import-terméke nem drágult – a kínálat olyan bőséges, hogy a próbálkozás hamar véget ért. Az árfolyam változása nominálisan befolyásolta a jegyzéseket, a román kukorica FOB Fekete-tengeri kikötőben számított ára USD-ban a január elejei 173,- USD/to-szintről 184,-USD/to-ra emelkedett. Ennek az árunak jelentős része is inkább az EU-ba kerülhet, ennek eredményeként az EUR/to-ban kifejezett ár alig változott, 144,-EUR/to-ról 147,-EUR/to-ra ment csak feljebb.

Az áremelkedésnek nem volt jele fő piacunkon, Olaszországban sem, az ottani búza és kukorica jegyzések inkább csökkentek, semmint emelkedtek volna. Ez különösen igaz a magas minőségű, legalább 15% fehérjét tartalmazó búzára, ahol a mérvadó jegyzésnél 10 EUR/to-s csökkenés következett be.

Összességében az elmúlt hét számunkra inkább kedvezőtlen volt az exportpiacokat nézve. A termelők számára ugyanakkor némi vigaszt nyújtott, hogy főként a Dunától keletre eső területeken jelentős volt a takarmányozási célú kereslet és ez a malmi búza árát is feljebb tudta vinni. Immár a 12 % fehérjetartalmú búzáért nem csak a malmok, hanem a takarmányosok is hajlandóak – vagy kénytelenek (?) – 47.500,- / 48.000,-Ft/to-s árat megfizetni. Kérdéses azonban, mekkora mennyiségre van ténylegesen igény, ez a felfutás nem csak egy átmeneti érdeklődés miatt alakult-e ki? A malmok számára nehezen fizethető meg az ebből következő 50.000,-Ft/to-s búza ár a 28 %-os sikértartalmú áruért az eladók telephelyén, könnyen bekövetkezhet, hogy hirtelen véget ér ez a helyzet.

Az olajos magvaknál nincs fejlemény, nagyon lanyha az érdeklődés, a vételi árak továbbra is nyomottak. A repce tőzsdei jegyzése is újabb mélypontot ért el, némi javulást hozhat, hogy a nyers napraforgóolaj európai jegyzése némileg emelkedett az elmúlt hónap folyamán.

A globális készletek szűkülése miatt aggódnak a befektetők

2019. október 19. 09:51

A búza ára a déli félteke romló terméskilátásai miatt emelkedett tovább. Argentínában és Ausztráliában a korábban vártnál rosszabb termésre számítanak a szakértők.

Három hónapos csúcson a búza ára

2019. október 17. 08:12

Most az Egyesült Államokban tapasztalható hideg időjárás miatt adtak egyre többet az árutőzsdén a búzáért

Fél százalékkal csökkent a kukorica ára

2019. október 16. 08:33

Az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi konfliktus miatti bizonytalanság sem támogatja az árak emelkedését.

Az időjárási kilátások miatt drágult a kukorica

2019. október 8. 12:38

A kukorica 0,5 százalékkal 386,88 dollárcentre drágult vékánként, de a kereskedés közben 387,62 dollárcenten is kötöttek üzletet. Az időjárás-előrejelzések szerint az Egyesült Államokban az észak-nyugati kukoricaövezetben fagy várható, ami felfelé hajtotta az árupiaci árakat.

Repcevetést megelőző talajmunkák – Tarlóhántás, szántás, elmunkálás, tömörítés

2019. július 24. 06:55

 Az őszi káposztarepce sikeres termesztése nem képzelhető el jó minőségben elvégzett alapozó talajmunkák hiányában. A repce a növényvédelem mellett ugyanis a talaj kultúrállapotára is kifejezetten igényes növény.

„Elértük már az 5,7 tonnát is” - Kiváló tapasztalatok az UMBERTO KWS repcével! (Nyárlőrinc)

2019. július 24. 10:07

„A repcetermesztést 2008-ban kezdtük, azóta szépen emelkedik felfelé a terméseredmény, elértük már az 5,7 tonnát is”

Újdonság a Syngenta kínálatában - nemcsak véd, többletet is ad a kalászosnak

2019. január 24. 09:54

Több éves kutató- és fejlesztőmunka eredményeként a kalászos gabona területén 2019-től elérhető a gazdálkodók számára az Elatus Era. A készítmény a rozsda, a szeptória, a foltbetegségek és a fuzárium ellen is sikerrel vethető be, emellett markáns zöldítő-termésnövelő hatással is rendelkezik.

A repce őszi kártevőközösségének sajátságai

2018. november 4. 08:30

A repcét károsító kártevők közössége rendkívül népes, de ezek közül is az ún. juvenilis, őszi vegetációs periódusban támadók a legfajgazdagabbak. A csoport legjelentősebb kártevői, kártevő csoportjai a keresztesek földibolhái, a kis káposztalégy, a nagy repcebolha és a keresztesek levéldarazsai. A polifág kártevőként a mezei pocok, míg kisebb jelentőségű fajokként a repce-gubacsormányos és a honvédbogár említhetők.