Terményárak
Terményárak

Terménypiac: itthon még lehet értékesíteni, de ki tudja meddig?

Terménypiac: itthon még lehet értékesíteni, de ki tudja meddig?

Agrofórum Online

A következő hetekben várakozásom szerint nem fog élénkülni az export-kereslet, így minden belföldi lehetőséget érdemes kihasználnia annak, aki terménye értékesítését tervezi.

A szezon végéig tárolható terményeket is terheli költség, nem úgy tűnik, hogy a többlet-költség megtérülne a későbbiekben.

Az egy héttel ezelőtt vártak beigazolódtak, január utolsó napjai profit-realizálással teltek, az USA-ban a termények jegyzése erősödni tudott. A tőzsde szerepe még mindig az USA-ban erősebb, Európában a tényleges üzletek nem tudtak kitartani.

A folyamat mögött a pénzügyi alapok eladási pozícióinak zárása állt, a nyitott eladások száma jelentősen csökkent. Érezni lehetett egész héten, hogy a hangulat inkább a vételek irányába mozdult el, a technikai elemzések ezt elősegítették. A kukorica jegyzésének alakulása volt a legegyértelműbb, ott következett be látványos erősödés és a jegyzések meg is tudták tartani ezeket a szinteket. A január közepi mélyponthoz képest 4,5%-os erősödés következett be és ezzel további erősödés sem kizárt. A mai, hétfői napi ármozgás fogja megmutatni, tartós lehet-e ez a tendencia, a pénteki zárás idején kisebb csökkenés bekövetkezett, de azt még a hét vége előtti pozíció-zárások eredményezhették. Segítette a jó hangulatot, hogy a fizikai piacról is jelentős eladásról érkezett hír, a héten 365 ezer tonnás eladást jelentettek.

A búza kevésbé tudott erős maradni, ott kisebb volt az eladási pozíciók száma, így a vételeknek is kisebb hatásai voltak csak. Mindemellett itt is volt egy felfutás, de a hetet végül is közel változatlan szinten zárta a piac.

A Fekete-tenger térségéből érkező hírek is alátámasztották a jó hangulatot – legalábbis az eladók számára. A heti egyiptomi tender, mint piaci ár-indikátor is jelezte, hogy valamelyest alábbhagyott az eladási nyomás és a végül 180 ezer tonna orosz búza ára 202,70 és 204,80 USD/to között volt. Ez nem sokkal ezelőtt még jelentősebb árnövekedésnek számított volna, de a februári-márciusi időszakra szóló üzlet árát befolyásolta az is, hogy ebben az időszakban a kikötők egy része a tél miatt nem használható vagy legalábbis nehezebb a logisztika feladata és így drágább is. A tengeri fuvarköltségek is emelkedtek, így összességében a leszállított ár megközelítette a 220,-USD/to-t. A korábbi algériai vételi tender eredménye is jelezte már a várható emelkedést, de ott argentin és –talán – francia áru került eladásra ezen az árszinten.

Érdekessége volt a hétnek, hogy az európai jegyzések megint csak elmaradtak ettől a felfutástól, annak ellenére, hogy a búza ára a hónap végi zárások eredményeként emelkedni tudott, de a februári napok ismételten csak alacsonyabb szinteket eredményeztek.

A kukorica, mint ez EU egyik legnagyobb import-terméke nem drágult – a kínálat olyan bőséges, hogy a próbálkozás hamar véget ért. Az árfolyam változása nominálisan befolyásolta a jegyzéseket, a román kukorica FOB Fekete-tengeri kikötőben számított ára USD-ban a január elejei 173,- USD/to-szintről 184,-USD/to-ra emelkedett. Ennek az árunak jelentős része is inkább az EU-ba kerülhet, ennek eredményeként az EUR/to-ban kifejezett ár alig változott, 144,-EUR/to-ról 147,-EUR/to-ra ment csak feljebb.

Az áremelkedésnek nem volt jele fő piacunkon, Olaszországban sem, az ottani búza és kukorica jegyzések inkább csökkentek, semmint emelkedtek volna. Ez különösen igaz a magas minőségű, legalább 15% fehérjét tartalmazó búzára, ahol a mérvadó jegyzésnél 10 EUR/to-s csökkenés következett be.

Összességében az elmúlt hét számunkra inkább kedvezőtlen volt az exportpiacokat nézve. A termelők számára ugyanakkor némi vigaszt nyújtott, hogy főként a Dunától keletre eső területeken jelentős volt a takarmányozási célú kereslet és ez a malmi búza árát is feljebb tudta vinni. Immár a 12 % fehérjetartalmú búzáért nem csak a malmok, hanem a takarmányosok is hajlandóak – vagy kénytelenek (?) – 47.500,- / 48.000,-Ft/to-s árat megfizetni. Kérdéses azonban, mekkora mennyiségre van ténylegesen igény, ez a felfutás nem csak egy átmeneti érdeklődés miatt alakult-e ki? A malmok számára nehezen fizethető meg az ebből következő 50.000,-Ft/to-s búza ár a 28 %-os sikértartalmú áruért az eladók telephelyén, könnyen bekövetkezhet, hogy hirtelen véget ér ez a helyzet.

Az olajos magvaknál nincs fejlemény, nagyon lanyha az érdeklődés, a vételi árak továbbra is nyomottak. A repce tőzsdei jegyzése is újabb mélypontot ért el, némi javulást hozhat, hogy a nyers napraforgóolaj európai jegyzése némileg emelkedett az elmúlt hónap folyamán.

Terményárak: felkavarodott az állóvíz – erős áresés a piacokon

2019. augusztus 16. 09:08

Vártuk az USDA augusztusi becslését, jelezték frissítik az USA vetésterületi és várható hozam adatait, de a többség nem azt kapta, mint amit várt.

A szaúd-arábiai szabályozásmódosítás miatt csökken a búza ára

2019. augusztus 10. 04:52

A búza ára 2,1 százalékkal vékánként 498,25 dollárcentre csökkent annak hatására, hogy Szaúd-Arábia könnyít a búzaimport szabályozásán.

Csökkentek a mezőgazdasági termékek árai

2019. július 31. 09:36

A búza a kukorica és a szója ára is csökkent. A kukorica kurzusa 0,9 százalékkal ment lejjebb, egy véka 412 dollárcentbe került.

Veszélybe kerülhet a Bayer idei profitcélja

2019. július 31. 08:45

11,5 milliárd eurós bevételre tett szert a Bayer a második negyedévben, ami hajszállal ugyan, de alulmúlja az elemzők által prognosztizált 11,57 milliárdot, és 21 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbi értékhez képest.

A duzzadó vagy fakadó rügyekben fagykárokkal lehet számolni

2018. március 18. 23:35

Az őszi kalászos gabonák és a káposztarepce már szinte mindenütt megkapta az első fejtrágyát, ez meg is látszott a határ képén, hiszen a vetések üdítően zöldellenek. Most ezt a kedvező képet zavarta meg a visszatérő télies idő.

Hatékony védekezés a repceszár-ormányos ellen

2019. február 11. 08:58

Az őszi káposztarepce tavaszi rovarvédelme a szárormányosok elleni kezeléssel kezdődik. Amikor 4-5 napon keresztül 9-10 °C fölé emelkedik a nappali hőmérséklet, megindul a szárormányosok betelepülése féltett kultúránkba.

Terménypiac: folyamatosan csökkennek a jegyzések

2018. június 20. 09:19

Továbbra is meglehetősen csendes a kereskedés, és főként ennek tudható be, hogy a jegyzések folyamatosan csökkennek.

Hogyan használjunk sikeresen Atonikot?

2019. március 5. 06:29

A nem hagyományos repcetermesztés során gyakran felmerülő kérdés: mikor és hogyan juttassunk ki biostimulátorokat?