Az orchideák szárának és gyökerének száradása gyakori probléma, de szerencsére legtöbbször visszafordítható, ha időben felismerjük az okát.
Az orchideák – különösen a Phalaenopsis fajták – rendkívül érzékenyek az öntözésre, a páratartalomra és a gyökérszellőzésre, így már kisebb gondatlanság is látványos tüneteket okozhat. Nézzük, mi állhat a száradás hátterében, és mit tehetünk ellene!
Túl kevés vagy túl sok víz – a leggyakoribb ok
A legelső gyanúsított mindig az öntözés. A kiszáradt, ráncos szár és a fonnyadt, papírvékony gyökerek gyakran a vízhiány jelei. Ilyenkor a növény a túlélés érdekében visszahúzza a nedvességet a levelekből és a szárból, hogy a legfontosabb részeit védje. De a túllocsolás is pontosan ugyanezt a tünetet okozhatja!
Ha a gyökerek oxigénhiány miatt rothadásnak indulnak, nem tudják többé felvenni a vizet, így a növény szó szerint „szomjan hal a vízben”. A különbség az, hogy a rothadó gyökerek barnák, pépesek és bűzösek, míg a kiszáradtak ezüstösek és törékenyek.
Nem megfelelő közeg és szellőzés
Az orchideák epifita növények, vagyis a természetben fák kérgén élnek, ahol a gyökereik levegőhöz jutnak. Ha túlságosan tömör, nedvességet visszatartó közegbe kerülnek – például finom virágföldbe –, a gyökerek megfulladnak.

Ilyenkor először elbarnulnak, majd elhalnak. A legjobb, ha kéregdarabos, levegős orchideaföldet használunk, és áttetsző cserépbe ültetjük a növényt, hogy a gyökerek is fényt kapjanak. A rendszeres átültetés (2-3 évente) segít elkerülni a közeg elbomlását és a penészesedést.
Alacsony páratartalom és huzat
A száraz levegő az orchidea egyik legnagyobb ellensége. A fűtési szezonban a szobai páratartalom gyakran 30% alá csökken, ami gyorsan kiszárítja a gyökereket. Az orchideák 50-70% közötti páratartalmat igényelnek, amit párásítóval vagy kavicsos tálcával könnyen biztosíthatunk. A huzat és a hirtelen hőingadozás szintén stresszt okoz. A növény ilyenkor lezárja a pórusait, és megáll a vízforgalom. Ez a levelek és szárak ráncosodásában is megmutatkozik.
Tápanyaghiány vagy gyenge fényviszonyok
Ha az orchidea hosszú ideig nem kap megfelelő tápanyagot, a gyökerek fokozatosan legyengülnek. A zöld, fénylő gyökér jelzi az egészséges növekedést. Ha ez eltűnik, érdemes orchidea-specifikus tápoldattal segíteni. A fényhiány szintén lassítja az anyagcserét. A növény nem tud elegendő energiát termelni a víz felvételéhez és szállításához, ezért a szár kiszárad, elvékonyodik.
Mit tegyünk, ha már baj van?
Először is vizsgáljuk meg alaposan a gyökereket! A teljesen elbarnult, pépes, rothadt részeket vágjuk le fertőtlenített, éles ollóval vagy metszőollóval! A vágási felületeket szórjuk be vékonyan fahéjjal vagy orchideákra is használható gombaölő porral, majd ültessük át friss, szellős, jó vízáteresztő közegbe!
Az első hetekben csak mérsékelten öntözzük, a közeget hagyjuk két locsolás között kissé kiszikkadni, és inkább a környezeti páratartalmat tartsuk egyenletesen, ne áztassuk a levelek tövét! Ha a tő még részben zöld, és maradt néhány egészséges, feszes gyökér, jó esély van az újrahajtásra.
Az orchidea rendkívül kitartó növény. Ha megkapja az optimális fényt, páratartalmat és vízellátást, akár hónapok alatt is képes szépen regenerálódni.
Képek: Pixabay.