A „Néró trió” a legfőbb üzenetünk

Agrofórum Online

A kiskőrösi Szentpéteri családi pincészetünk négy generáció tapasztalatait öleli fel. 65 hektáron gazdálkodunk Kiskőrös és Soltvadkert legjobb minőségű és fekvésű területein.

Nincs még dűlőszelekció, de a mi fejünkben már kész a térkép. Tudjuk és tapasztaljuk, hogy jó helyeken és jó szőlőfajtákat telepítettünk. A szőlő termesztése és a borkészítés, palackozás számunkra ajándék. Nem terveztem, hogy borász leszek, a sors így akarta és én hagytam magam.

Növényvédelmi mérnökként végeztem Gödöllőn 1989-ben és ez is meghatározó volt. Később Budapesten, a Corvinus Egyetemen szőlész-borász mérnök lettem, kiváló borásztársakkal körülvéve. Az itteni szemlélet, azt hiszem sok borász kollégával együtt hasonlóan vélekedünk, kikezdhetetlen iránymutatás volt.

Ma a fiammal (van két lányom is), Attilával már 8 éve együtt dolgozunk a borászatban. Ő a Budafoki Soós István Borászati Technikum után szintén a Corvinus Egyetemen lett borászmérnök.

A Kunsági borvidék szívében, Kiskőrösön csodálatos borokat lehet készíteni. Nem mindig tudtam ezt.

Számunkra a terméskorlátozás, a fegyelem, a kézi szüret, a szakszerűség, a fiammal való együttmunkálkodás hozta meg az eredményeket.

Sokat köszönhetünk a szüleinknek, akik nélkül nem végezhetnénk így a tevékenységet.

Szőlőfajtáinkat Lenz-Moser művelési móddal műveljük, és a szőlőtőkéket kíméletesen terheljük. Szeretjük a szőlőnövényt, amely minden nap csak ad nekünk valami jót és szépet. Ha megfagy, akkor vígasztal, ha szép, értékes termést ad akkor megjutalmaz. A szőlő visszahat ránk, és élete hatással van a tulajdonságainkra. Ezáltal kitartóak lettünk és elkötelezettek. Örülünk, hogy a boraink ízlenek másoknak.

A generációváltás fogalma helyett az együtt munkálkodásban látjuk az erőt. Fontos megterveznünk a mindennapjainkat, amelyet kíméletes rövidcsapos metszés, fegyelmezett hajtásválogatás, a zsendüléskori terméskorlátozás jellemez.

Szentpéteri Pincészet, Kiskőrös

Jó szőlőből lehet csak jó bort készíteni

Bátran és örömmel vállaljuk a régi hagyományos fajtákat (Kadarka, Pozsonyi fehér). Emellett az újabb nemesítésű fajták meghatározóak számunkra (Néró, Irsai Olivér, Cserszegi fűszeres, Generosa). Borászkodásunkat az európai és világfajták fémjelzik: Rajnai rizling, Olaszrizling, Kékfrankos, Piros tramini, Chardonnay, Cabernet franc, Cabernet sauvignon, ezek megkerülhetetlenek, nagy potenciál van bennük.

Gyümölcsös, friss, könnyed, de tartalmas borokat készítünk. A szőlőinket nem tápláljuk túl. Rávezetjük e szent növényt, küzdjön meg itt az Alföldön a tápanyagokért, menjen mélyebbre a gyökere és ezáltal a mélyebb rétegek, értékes ízképző anyagait szívja fel.

Jó szőlőből lehet csak jó bort készíteni. Minden sikeres, szép bornak az alapja a kiváló gyümölcs.

Szinte kizárólag saját termelésű szőlőből készítjük a borainkat. Igyekszünk optimális időben szüretelni. Sok laborvizsgálattal figyeljük a fajtákat az érés kezdetétől, azt, hogy hogyan változik az évjáratra jellemző módon a szőlőbogyók beltartalma. A szüret időpontja rendkívül fontos. A gyors, fegyelmezett, higiénikus és szakszerű feldolgozás jellemző ránk. Nagy energiát fordítunk az ízek megőrzésére, a fajták tisztaságára, a divatos, de egyedi stílus kialakítására.

Érlelő pince

Egyedi stílusú borok az Alföldről

A Kunsági borvidék szívében, Kiskőrösön működik a borászatunk. Két színtérrel a város központjában lévő borházunkkal, ahol vinotéka, kóstolóterem és termelői borkimérő is van. Ez a hely, amely hangulatában a múltat idézi, már a jövő felé mutat. Borkóstolókkal, rendezvényekkel hívjuk fel a figyelmet a Kunság üde, friss, tartalmas, egyedi ízeire.

A központtól kb. 2,5 kilométerre található, Kiskőrös Öregszőlő, ahol a pincészetünk van. Tavaly sikerült felújítanunk, korszerűsítenünk, a hűtést modernizálnunk. Ugyanakkor a városban egyedülálló, földalatti pincénkben érleljük Zempléni tölgyfahordóinkban testesebb borainkat. Szeretünk több stílusú bort készíteni. A reduktív, fehér boraink mellett (Pozsonyi fehér, Irsai Olivér, Cserszegi fűszeres, Generosa, Olaszrizling), testesebb fehérborokat (Chardonnay fahordós, késői szüretelésű Rajnai rizling), rosé borokat (Néró rosé, Kékfrankos rosé, Kadarka rosé, Cabernet sauvignon rosé) készítünk. Nem hiányzik a siller (Néró siller) és a vörösborok sem (Néró vörös, Kadarka, Cabernet franc, Cabernet sauvignon).

15 OEM borunk van forgalomban. Minden bort úgy készítünk el, mintha csak ő lenne a fontos, csak őrá figyelnénk. Boraink egyedi stílusúak, a „kunsági karakter” mellett, igazi csemegét kínálnak kóstolóinak, széles választékban.

Pincészetünk két nagykereskedővel dolgozik, sok éttermet, szakboltot, vinotékát, vendéglátóhelyeket, cégeket, magánszemélyeket szolgál ki. Weboldalunkon keresztül elérhető ma már webáruházunk. Itt a mai kor követelményeinek megfelelően szolgáljuk ki az érdeklődő borszerető közönséget.

Jelen vagyunk a nagyobb helyi és országos borfesztiválokon. Sok borkóstolót tartunk és tudjuk, hogy még sok munka vár ránk, de a minőség már jelentkezik, hírt kell adnunk róla minél több helyen.

Nekünk fontos a Kunság, Kiskőrös és a család felemelkedése. Jó és ígéretes hely egy borász számára e borvidék. Nehéz terep, ahogy mások beszélnek róla.

Soha nem élnék máshol. Számomra az átlátható síkvidék, a szikesek, a mészlepedékes csernozjom talajokkal tarkított kiváló termőhelyek, a gazdag flóra és fauna, az alföldi föld átható, szimpatikus, könnyed illata és az évszázados küzdelmekben felnőtt szőlész-borász emberek kitartó küzdelme nélkülözhetetlen lételem.

Röviden a Néróról

9 éve foglalkozunk a Néró szőlővel és borával. Elsők voltunk a Kunsági borvidéken, akik a Néróból rosét készítettünk, s majd forgalmaztunk. Ma már rosé, siller, primőr vörösbort („Néró trió”) is készítünk.

Csizmazia Darab József a szőlő nemesítőjének zseniális hibridje, egy franko-amerikai hibrid (Seyve -Villard 12.375) és a Gárdonyi Géza hibridszőlő (Medoc noir x Csaba gyöngye) keresztezése. Így vadság és finomság együtt érződik e boron. Sajátos karakterű, színű, illatú, nagyon keresett egyedi fajta. Sok borász nyúlt hozzá ezután, Kiskőrösön megtízszereződött a termőterülete. Családunk e rezisztens fajtából, mintegy 10 hektárt művel, és mint zászlós borunk nagy figyelmet kap. Keresik, szeretik a vevőink. 2014-ben Cannes-ban aranyérmet kapott a 2013-as „Néró rosénk”, amely felemelte e fajtát a többi kékszőlő mellé.

E fajta fagytűrő, gombás betegségeknek viszonylag jól ellenálló. Bogyói acélkék színűek, augusztus elején érő, savait jól megőrző fajta. A „Néró rosé” szeptember legelején már palackban van. Színe, illata, íze magával ragadó, egyedi, megismételhetetlen. Savtartalma – nem jellemzően a csemegeszőlőkre – viszonylag stabil, lehetőséget ad borászkodásra. A fajtára jellemző a 18-18,5 mustfok és a 6,0-6,5 g/l savtartalom.

Kiugróan magas antioxidánstartalmú vörösborát mi rövid héjon áztatás mellett (egyébként túl tanninos, savas lenne) készítjük. Elmondható, hogy sok borszerető kedvenc bora lett.

Emellett 12 hl-es alig pörkölt új fahordóban – már többedszeri alkalommal – érik a „provence-i” stílusú „Néró rosé”, a „Néró sor” negyedik tagja. Ilyenkor a rosé a fahordós érlelés hatására (nem a jelenlegi magyar ízlésnek megfelelően) elveszti frissességét, üdeségét, fiatalságát. De! Rendkívül gyümölcsössé érik és tartalmas lesz. Érdekes érezni egy rosé boron, hogy olajos, enyhén fás és igen izgalmasan komplex. Nagyon egyedi ez a bor, mindig bízunk benne. A 2015-ös fahordós érlelésű „Néró rosé” tételünket szinte elkapkodták, igazi kuriózum volt. Természetesen mi is a reduktív, gyümölcsös, friss rosékat hirdetjük. Emellett korteskedünk, de megmutatjuk, hogy a magyar szőlőfajta roséjának még ilyen arculata is lehet.

*

Hiszem azt, hogy itt a Kunsági borvidéken nagyon értékes, divatos, tartalmas borokat lehet készíteni. Igazi színfolt lehet a XXI. század emberének e borvidék könnyedsége, amelyben sok értékes borászat mutatta meg az utóbbi 20 évben, hogy mind hazai, mind nemzetközi szinten a fogyasztók igényeit maximálisan kiszolgálja.

Ha létrejön a nagy Kunsági összefogás, mely minden borászat önálló arculatát megtartja, de a kikristályosodott közös cél érdekében egy irányba halad, eltűnhetnek a negatív sztereotípiák.

Kézzel fogható közelségben van ez a pillanat, mindannyiunknak ezért kell tevékenykednünk.

Ezt az összefogást ki kell terjesztenünk a helyi gasztronómiára, a kulturális és művészeti értékeinkre, az egyedi tájaink megismertetésére. Komplex élményt kell adnunk az ide látogatóknak.

Az együtt gondolkodásban, a Kunság összefogásában van e vidéken a jövőnk.

Szentpéteri Attila, ifjú Szentpéteri Attila
Szentpéteri Borpince Kft., Kiskőrös

ARCHÍVUM
KERESÉS / SZŰRÉS
Kulcsszó vagy címrészlet
Dátum
Szerző
Csak az extra lapszámokban keressen