A zöldségeknek a világon több mint 200 faját ismerjük és fogyasztjuk. Felhasználhatjuk őket frissen, párolva, főzve vagy sütve. A táplálkozás elengedhetetlen részét képezik, vitaminokban, rostokban és aminosavakban gazdagok.
Hétköznapjaink étkezéseiben folyamatosan jelen vannak, de a legtöbbjüket szinte alig használjuk. Ennek révén már a „levélzöldség” kategóriában is előfordulhat, hogy az oly’ ismert növényen kívül, mint a fejes saláta, számunkra teljesen ismeretlen zöldségfélékkel találkozhatunk az áruházak pultjain található csomagolt salátamixekben. Számos közülük különleges szín- és ízvilággal bír, és fogyasztásukkal óhatatlanul is megnő az igény a fajok szélesebb skálájú termesztésére.
A saláta kifejezésről az emberek nagy többségének a hagyományos vajfej típusú fejes saláta jut eszébe (1. kép), azonban a levélzöldség kategóriába sok más faj és fajtakör tartozik. A fogyasztók körében még mindig különlegességnek számít például a madársaláta.
A salátakeverékek számos esetben 6-8 zöldségfaj képviselőjét tartalmazzák. Ugyanakkor utóbbi időben hazánkban is terjed a baby leaf növényekből készült salátakeverék, bár jelenleg inkább az éttermeinkben találkozhatunk velük. A baby leaf kifejezésnek pontos magyar megfelelője nincs, tükörfordításban „bébi/baba levél” lenne, ebből következik a bébi saláta elnevezése.
Amíg a definíció alapját a zöldség kora és mérete is megadhatja, addig más technikai jellemző is rendelkezésünkre áll a fogalom meghatározásához, például néhány angolszász szakirodalomban a levélzöldség baby leaf kategóriába kerülhet, amennyiben a növény betakarításkor nem érte el a 8 kifejlett lombleveles állapotot. Továbbá baby leaf lehet még, amit 3-4 héten belül betakarítanak, vagy méretét tekintve a fiatal levélkék átlagosan csupán az 5-15 cm nagyságot érik el.
Tanulmányok igazolták, hogy a baby leaf növényeknek akár negyvenszer magasabb tápanyag-tartalma is lehet, mint a kifejlett növényeknek. E vizsgálat során 25 különböző termesztett növényt vizsgáltak és azt tapasztalták, hogy mindig magasabb volt a C-, K-, E-vitamin, a lutein- és a béta karotin-tartalmuk.
A baby leaf növények mellett elterjedt kifejezés a micro greens és a zöldség csíra, melyeket az igen fiatal növényekre értelmeznek. A mikronövények (mikrogreens) a csírázást követően 5-10 nap elteltével – az első igazi levelek megjelenését követően – fogyaszthatók. A mikrozöldek felhasználása széles körű a konyhaművészetben. Előételeknél, szendvicseknél, salátáknál és még desszerteknél is felhasználják, mert textúrájuk puha, ízük friss és látványosak, mindezek hozzájárulnak az éttermek és a magas színvonalú hotelek népszerűségéhez.
A csíranövények kifejezés alatt a kicsírázott magokat értjük, amelyeket csíráztató tálakban nevelünk, és az éppen megindult apró gyökérkezdeménnyel (ún. gyököcskével) együtt fogyasztunk. A csírákat sűrűbb térállással neveljük, mint a mikronövényeket, vízben áztatjuk őket. Az előállítás technológiája eléggé különböző.
Baby leaf – egy piaci kategória
Írásunkban a fentiek közül kifejezetten a baby leaf növényekről beszélünk, melyeknek termesztése hazánkban nem mondható nagy múltúnak és technológiája számos ponton (pl. növényvédelem) még kiforratlan, vagy szabályozatlan. A termesztésben előforduló legkedveltebb és leginkább ismert zöldségfajok a tépősaláta, endívia, mángold, spenót, (fejes) káposzta, rukkola, pak choi (bordás kel típusok), illetve a mustár változatai, de előfordul a zeller, retek és bazsalikom levélért történő szaporítása is.
E növényfajok számos növényrendszertani családból származnak, amely azért érdekes, mert sok esetben a rokonság a termesztéstechnológiájukra is befolyással lesz. A hőmérsékleti igények, vagy a kártevők tekintetében például erős hasonlóságot találunk majd a keresztesvirágúak (Brassicaceae) fajai között.
Mivel a baby leaf lényegét tekintve egy piaci kategória, így a növények nagyfokú változatossága nehezen kialakítható csoportokat eredményez. Ebben az esetben a felvásárlókat, vagy fogyasztókat kevéssé érdekli, hogy az adott faj rendszertanilag milyen besorolású. Mégis az 1. táblázatban megkíséreljük a csoportosításukat, melyet a rendszertani besorolásuk és az angol nyelvű szakirodalmak alapján alakítottunk ki, és mindez talán gyakorlati segítséget is adhat egy kezdő konyhakert-tulajdonosnak.
Zöldségfaj neve | Tudományos név | Család | Angol név | Opt. hőmérsékleti igény | Vízigény | Fényigény |
Fejes saláta | Lactuca sativa var. capitata L. nidus tenerrima Helm | Asteraceae | Butter head lettuce | 16 °C | jelentős | jelentős |
Jégsaláta, batavia saláta | Lactuca sativa var. capitata L. nidus jäggeri Helm | Asteraceae | Crisp head lettuce | 16 °C | nagy | jelentős |
Tépősaláta | Lactuca sativa var. acephala Alef., syn. var. secalina Alef., syn. var. crispa L. | Asteraceae | Cutting lettuce | 16 °C | nagy | jelentős |
Kötöző saláta és római saláta | Lactuca sativa var. longifolia Lam., var. romana Hort. in Bailey | Asteraceae | Cos lettuce | 16 °C | nagy | jelentős |
Endívia | Cichorium endivia L. | Asteraceae | Endive, Escarola | 16 °C | jelentős | jelentős |
Fejes káposzta | Brassica oleracea L. convar. capitata provar. capitata DUCH. | Brassicaceae | Cabbage | 13 °C | nagy | jelentős |
Rukkola | Eruca sativa L. | Brassicaceae | Arugula, Rocket, Ruccola | 13 °C | nagy | nagy |
Pak choi | Brassica rapa L. var. chinensis L. (Hanelt.) | Brassicaceae | Pak choi, Pok choi | 13 °C | közepes | közepes |
Mustár (barna mustár) | Brassica juncea L. | Brassicaceae | Leaf mustard | 13 °C | közepes | közepes |
Mizuna | Brassica juncea var. japonica | Brassicaceae | Japanese mustard greens, Spider mustard | 13 °C | nagy | közepes |
Spenót | Spinacia oleracea L. | Amaranthaceae | Spinach | 16 °C | nagy | nagy |
Cékla | Beta vulgaris L. subsp. vulgaris provar. conditiva ALEF. | Amaranthaceae | Beetroot leaf, baby red beet | 19 °C | nagy | nagy |
Mángold | Beta vulgaris subsp. vulgaris provar. cicla és provar Flavescens DUCH. | Amaranthaceae | Swiss chard, Mangold | 19 °C | nagy | nagy |
Madársaláta | Valerieanella locusta L. | Caprifoliaceae | Corn salad, Feldsalat | 16 °C | nagy | közepes |
Kerti laboda | Artiplex hortensis L. | Amaranthaceae | Garden orache, Red orach, Mountain spinach | 16 °C | mérsékelt | közepes |
Zeller (levélzeller) | Apium graveolens L. var. secalinum | Apiaceae | Leaf celery | 19 °C | közepes | közepes |
1. táblázat: Néhány jelentősebb baby leaf növény fontosabb jellemzői |
Egyik legbonyolultabb „levélzöldség közösség” a fészkesvirágúak családja (Asteraceae), mivel innen számos fajt ismerünk és termesztünk hazánkban is. Ide tartoznak a Lactuca nemzetség tagjai, amelyek közt megtaláljuk a fejes salátát, jégsalátát, de akár a tépősalátát is. E nemzetséget az angol szakirodalom 6 alcsoportba sorolja, melyek közül 4 alcsoportból kerülnek növények a baby leaf zöldségek közé.
- A fejes saláta megjelölést a vajfej típusra alkalmazzuk (Lactuca sativa capitata L. nidus tenerrima Helm), míg
- a jégsaláta és a batavia saláta ettől elkülönítve alkot csoportot, habár hazánkban ezek is fejes salátaként ismertek (tudományos nevük: Lactuca sativa capitata L. nidus jäggeri Helm.). A közismert jégsalátán kívül itt foglal helyet a lollo rosso, vagy lollo biondo (vörös, illetve zöld/világoszöld batavia típusok).
- Emellett számos különleges saláta tartozik a tépősaláták közé (pl. tölgylevelű saláta, frizée saláta), ezek nagy része már fiatal korában ugyancsak alkalmazható baby leafként (Lactuca sativa acephala Alef., syn. var. secalina Alef., syn. var. crispa L.).
- Utoljára, de nem utolsó sorban jelentősek még a hosszú, vagy oválisabb levelű római saláta típusok is (Lactuca sativa var. longifolia , var. romana Hort. in Bailey), melyek korábban, mint kötőző saláták terjedtek el.
E növények gazdagok B1 és B2 vitaminban. Emellett a batavia típusú (termesztői néven ‘lollo’) salátákban magasabb az antioxidáns-tartalom, ami néhány érrendszeri betegség megelőzésében segíthet. Friss fogyasztásra is használják, de igen keresettek a salátamixekben is. Keményebb textúrájuknak köszönhetően tovább megőrzik a frissességüket és ropogósságukat, mint a vajfej típus levelei (innen az angol crisp head – ropogós fej elnevezés). E fajok általában március közepétől–végétől, helyrevetéssel szaporíthatóak, és a vetést követően 2-4 héttel már szedhetők (2. kép).
A rukkola, vagy másnéven borsmustár a keresztesvirágúak családjának tagja, ahogyan a fejes káposzta is. Főként bébisaláta formájában terjedt el. Íze csípős, a levél nagy mennyiségben tartalmaz rostokat, flavonoidokat, karotinoidokat és ásványi anyagokat, emellett levélzöldségekre jellemzően kalóriatartalma igen alacsony. Helyrevetéssel szaporítható, március végétől – április elejétől egészen őszig vethető, és ettől számítva 3-4 hét múlva már szedhető.
A mizuna ugyancsak a keresztesvirágúak családjába tartozik, ahonnan a rukkola is származik, néhol mustárspenótként is emlegetik. A fajnak legalább 15 fajtája van, amelyek különbözőek textúrában, színben és pikáns, fűszeres ízben. Tavasztól helyrevetéssel szaporítható és egész évben termeszthető. Hidegtűrése miatt a hűvösebb éghajlatot jobban kedveli, ezáltal ott nagyobb termésmennyiség érhető el (3. kép).
A mustár (baby leafként általában barna mustár) pikáns, kesernyésen csípős ízű. Fogyasztják levelét, virágját és magját is. Hazánkban közismerten főleg a magjáért termesztik, de baby leaf növényként a friss fiatal levele a termesztési cél. Helyrevetéssel szaporítható, főleg hűvös évszakokban terem (4. kép).
A káposztafélék közt található pak choi hazánkban kevéssé fogyasztott levélzöldség. Íze kellemes, nem túl intenzív, ám rendkívül ropogós. Palántaneveléssel is szaporítható már 4 cm-es tápkockában, de baby leafként főleg helyrevetjük, és 3. hét után már szedhető (5. kép).
A mángold a céklával közeli rokon, azonban a levelét fogyasztjuk, mint ahogy azt már az ókori görögök is nemesítették és ették. Hazánkban kis területen elterjedt faj, melynek kétféle típusát különböztetjük meg: az egyik, amelynek a megvastagodott levélnyelét fogyasztjuk, a másik, amelyet baby leafként alkalmazzuk, itt a levéllemezt használjuk. Április elejétől vethető, magja ideális körülmények között 8-10 nap alatt csírázik és a vetést követő 3-5. hétre szedhető.
A közismert cékla szaporítása minden esetben helyrevetéssel történik, amely szabadföldön április végével kezdhető. Leveléért termesztve már korán, a vetést követő 5. hétre szedhetővé válik.
A spenót az egyik legrégebben termesztett zöldségnövényünk. Különösen magas a vas-, a magnézium-, a kálium- és a kalciumtartalma, emellett jelentős az A- és C- vitamin-tartalma is. A kifejlett, nagy méretű spenótlevelek keményebbek, keserűbbek, ezért szükséges forrázni őket. Azonban a hő hatására csökken a tápértéke, ezért van jelentősége a bébispenót leveleknek, amelyek puhábbak, lágyabbak, és elég édesek ahhoz, hogy nyersen fogyaszthatók legyenek. Oxálsavtartalma miatt egyes embereknél fogyasztásuk emésztési problémákat okozhat.
Összefoglalva, a baby leaf növények termesztéstechnológiája Magyarországon még nem teljesen kidolgozott. E növényeket általában helyrevetéssel szaporítják, közös jellemzőjük, hogy tenyészidejük igen rövid, ezért sok termesztési fordulóra van lehetőség. A termesztést a hagyományosan termesztett salátafélékhez képest jóval nagyobb négyzetméterenkénti tőszám jellemzi. Betakarításuk kézzel történik, ritka esetben ollóval. A termesztéstechnológia minden fázisában kézimunkaerő-igényes, emiatt az egész folyamat nagyon intenzív. Értékesítésnél fontos a levelek méret szerinti kalibrálása, továbbá színe és íze. A fajtaválasztását elsősorban a piac igényei alakítják.
Köztudott, hogy a táplálkozásnak nagy szerepe van az egészségünk fenntartásában, a betegségek megelőzésében és a gyógyulásban. A baby leaf saláták fogyasztása ezért is terjed egyre nagyobb mértékben. Könnyen emészthetők, igen sokféle vitamint, ásványi anyagot tartalmaznak és választékosan elkészíthetők. Fontos, hogy ne csak beszéljünk e témáról, hanem a hazánkban kb. 100 kg/fő/évvel jellemezhető átlagos zöldségfogyasztás folyamatosan emelkedjen, és a felhasznált zöldségek választéka bővüljön.
A piac korlátozott, a nagyüzemi technológia eszközigénye (mely tőlünk nyugatabbra teljesen kidolgozott) igen magas bekerülési költséggel jár, ezért nálunk jelenleg főként kisüzemi technológiákkal találkozhatunk, teljesen hiányzik a gépesítés, és pl. hajtatásnál a fűtés és plusz megvilágítás is anyagi kockázatokat rejt. Ugyanakkor a baby leafek egyre nagyobb mértékű fogyasztásának köszönhetően vélhetően hazánkban is rövid időn belül megjelennek a legújabb technológiák, és ezzel várhatóan a termesztési volumen is emelkedni fog.
Sándor Viktória, Fekete Katalin, Dr. Pap Zoltán