Házikert
Házikert

A pásztortáskáról

A pásztortáskáról

Agrofórum Online

Az alig észrevehető pásztortáska nemcsak magjaival gazdagítja a kerteket, de olyan gyógyító hatású tulajdonságokkal is rendelkezik, amelyek már-már feledésbe merültek.

A pásztortáska egy kevés gondozást igénylő növény, amelyet könnyű termeszteni és gondozni, így kiváló választás lehet a kezdő kertészek számára.

Pásztortáska: eredete és tulajdonságai

A pásztortáska (Capsella bursa-pastoris), más néven palackfű, pásztorerszény, paptarsoly, paperszény, békatarsoly, békalencse, büdös szaporafű, gezemice, istentáskája, a Káposztafélék (Brassicaceae) családjába tartozik. Botanikai nevét becőketerméséről kapta, mivel az táska/szív alakú – a Capsella jelentése „kis tok”, a bursa-pastoris pedig annyit tesz, mint „pásztortáska”.

A pásztortáska eredete ismeretlen. A feltételezések szerint azonban valószínűleg Dél-Európából és Nyugat-Ázsiából származik. Mivel egyetlen növény akár 60 000 magot is hozhat, gyorsan terjeszkedik. Napjainkban szinte bárhol megtalálható, beleértve a szántóföldeket, a szemétdombokat, a kerteket és a használaton kívüli területeket is – mindössze nem túl száraz talajra és elengedő napsütésre van szüksége. A pásztortáska ideális körülmények között 60 cm magasra nő.

A pásztortáska tőlevélrózsás alapi levelei lándzsásak és (kacúrosan) fogazottak, a felső levelei ép szélűek. A növény fehér, négy szirmú virágokat hoz, amelyek laza fürtökben nőnek és sugaras szimmetriájúak. A Káposztafélék (Brassicaceae) családjára jellemző módon a négy sziromlevél egymással szemben helyezkedik el. Ez a vadvirág egy- vagy kétnyári fehér virágú, gyom- és gyógynövény. Apró fehér virágai ellenére ez a vadvirág fontos táplálékforrás a rovarok számára. A pásztortáska májustól októberig virágzik, de a legtöbb virágot áprilisban és májusban láthatjuk.

A pásztortáska hasonmásai

  • A Mezei tarsóka (Thlaspi arvense) virágai hasonlóak, bár ezek valamivel kerekdedebbek. Összességében a Mezei tarsóka nagyobb, és levelei fogazottabbak, mint a pásztortáska levelei. Ez azonban nem jelent veszélyt, mivel a Mezei tarsóka ehető és ily módon ártalmatlan.
  • Az Ikravirág (Arabis) szintén a Brassicaceae családba tartozik, és összetéveszthető a pásztortáskával. Abból lehet megkülönböztetni őket, hogy az Ikravirág szőnyegszerű és domború növekedésű.

A pásztortáska, mint jelzőnövény

A jelzőnövények indikátorként szolgálnak bizonyos körülményekről. Ez igaz a pásztortáskára is, amely tömeges előfordulása révén azt jelzi, hogy a talaj közepes vagy jó nitrogén-ellátottságú. Feltételezhető továbbá, hogy a talaj humuszban gazdag.

A pásztortáska a legelők túllegeltetettségének mutatójaként is szolgál. (A túllegeltetés a legelőt érő, a növények regenerálódását meghaladó stressz, amely a talaj funkcionalitásának teljes elvesztéséhez vezethet.)

Hogyan lehet a pásztortáska terjeszkedését szabályozni?

A pásztortáska gyomnövénynek számít, különösen a repce- és gabonatermesztésben, ahol a növénybetegségek közvetítő gazdaszervezeteként funkcionálhat.

A pásztortáska visszaszorításakor ügyeljen arra, hogy a növényt teljes egészében eltávolítsa, különben nehéz lesz kiirtani. Vágja le, távolítsa el vagy ássa ki a gyökerestül a növényt, mielőtt az magot hozna. Mivel a magok évtizedekig életben maradhatnak a talajban, rendszeres gyomirtásra van szükség. A gyom elégetése vagy a talaj gőzölése két másik lehetőség, de ezek nagyobb erőfeszítést és speciális felszerelést igényelnek. A pásztortáska nem versenyez más kerti növényekkel, ezért a kertben élő példányokat figyelmen kívül lehet hagyni.

Ültetés és gondozás

A pásztortáska a napos vagy a félárnyékos helyeket kedveli, ezen belül pedig a nitrogénben és humuszban gazdag talajt. Ha még nem burjánzott el a kertben, gond nélkül elvethető. Márciustól áprilisig szórjuk szét a pásztortáska magjait a szabadban, enyhén nyomkodjuk a talajba, és látni fogjuk, hogy azok egy héten belül kicsíráznak. Ez a könnyen gondozható vadvirág nem igényel külön öntözést vagy metszést. Kiegészítő műtrágya sem szükséges, amennyiben a talaj legalább közepesen termékeny. Ellenkező esetben javíthat a talajon olyan növénytápokkal, amelyek nitrogént biztosítanak az életerős és buja zöld levelek, valamint az egészséges fejlődés érdekében.

Megjegyzés: a pásztortáskát mély, akár több méter hosszúra is megnövő gyökérzete miatt nem ajánlott cserépben termeszteni, mivel az általában nem biztosít a növény számára elegendő helyet.

A pásztortáska könnyen szaporodik, mivel a magjai a földben eltemetve több évig életképesek maradnak. A pásztortáska magjait áprilistól decemberig gyűjtheti be, ha maga szeretné szaporítani. Ezután a magokat ősszel vagy a következő tavasszal elvetheti. A magok tárolásakor tartsa őket hűvös, száraz helyen, 10 °C körüli hőmérsékleten. A magokat egyébként légmentesen záródó edényben célszerű tárolni, hogy megakadályozzuk az esetleges penészedést.

A pásztortáska egészségügyi előnyei és felhasználása

A népgyógyászatban a pásztortáskának gyógyító tulajdonságokat tulajdonítanak. Flavonoidokat, káliumot és némi csersavat tartalmaz, ezért vízhajtó, vértisztító, vérzéscsillapító és vérnyomás-szabályozó hatásúnak tartják. Már Hildegard von Bingen is írt a gyógynövény jótékony tulajdonságairól. A homeopátiában a pásztortáskát többek között golyócskák vagy kapszulák formájában alkalmazzák. Bár a pásztortáska gyógyhatásával kapcsolatosan kevés kutatást végeznek, egy 2018-as tanulmány szerint a gyógynövény enyhítheti az erős menstruációs vérzést. A pásztortáska 2011 óta szerepel az EU HMPC-monográfiájában. Teaként vagy tinktúraként való használatát az erős menstruáció enyhítése céljából javasolják. A pásztortáska fogyasztása nem ajánlott várandósság esetén, mivel koraszülést okozhat.

Ehető-e a pásztortáska?

Igen, a gyógynövény nyersen és főzve is ehető – az ázsiai konyhában igencsak népszerű. A pásztortáska gyökerét a virágzás idején takarítják be. Fejjel lefelé szárítják ki, majd fűszerként használják. A pásztortáska levelei és magjai párolva vagy nyersen salátákba keverve igen ízletesek. A szárított növényrészeket három hónapon belül fel kell dolgozni, mivel hosszabb tárolás esetén elveszítik hatóanyagaikat. Ízét tekintve a gyógynövény a zsázsához hasonlítható. A pásztortáska enyhén mérgező az emberekre és az állatokra, de csak nagyon nagy mennyiségben.

Forrás: https://plantura.garden/uk/herbs/shepherds-purse/shepherds-purse-overview

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Így gondozzuk rózsakertünket a nyáron

2024. július 21. 08:10

A hőség, az erős napsütés és az esetleges vízhiány mind olyan tényezők, amelyek megterhelik a bokrok legszebb ékességét is, a virágot.

Mit ültessünk júliusban a zöldséges és fűszernövényes kertekbe?

2024. július 19. 13:10

Minden attól függ, hogy megtaláljuk-e a megfelelő fajtákat, amelyek még az első fagyok előtt képesek kifejlődni és termést adni az adott területen.

Így tartsd életben a kertet a legnagyobb hőségben

2024. július 19. 08:40

Bardóczi Sándor főtájépítész tanácsai az aszályban is túlélni képes kertről és a víztakarékos, mégis hatékony öntözésről.

Gyakori problémák a rózsák leveleivel

2024. július 19. 07:40

Ezek a rózsák levelein leggyakrabban előforduló betegségek tünetei, és tanácsokat adunk arra nézve, miként kell kezelni ezeket, hogy rózsái egészségesek maradjanak.

Hogyan termesszünk gyöngyhagymát?

2023. március 16. 08:41

Ha bőséges kerti termésre vágyik az ember, akkor ritkán gondolkodik el azon a mondáson, miszerint „minél kisebb, annál jobb”. Pedig ez attól függ, hogy mit takarítunk be.

Amit a háromerű juhar neveléséről tudni kell

2023. február 26. 09:03

A háromerű juhar (Acer buergerianum) egy kisméretű juhar, amelynek szépséges kerekded ágrendszere van.

Márciusi tennivalók a kertben

2023. március 1. 09:34

Március közepén már készen állunk arra, hogy a tavasz kezdetét köszöntsük – ez egy reményteljes, boldog időszak nekünk, kertészeknek.

Amit az évelő őszirózsa termesztéséről és gondozásáról tudni kell

2022. augusztus 28. 07:36

Az anyatermészet egyik legkegyetlenebb fricskája az, hogy a kertészeti szezon legideálisabb időjárása egybeesik a legtöbb virágzó növényfaj hervadásával.