Az egres különleges gyümölcs, amely isteni finom turmixolva, préselve, tejszínnel keverve gyümölcslevesbe vagy salátába keverve. A termesztése igen egyszerű, ráadásul egyetlen bokor akár 15 éven át bogyós gyümölcsök tömkelegével ajándékoz meg minket.
Hogyan kell egrest termeszteni?
Nedves, de jó vízelvezetésű, termékeny talajban, napsütéses területen termesszen egrest! Az egresbokrokat évente metssze meg, hogy megőrizzék az alakjukat, és ősszel mulcsozza meg érett komposzttal, trágyával vagy lombtrágyával a földjüket!
Az egres nem kényes különösebben a termőföld minőségére, de a jó vízelvezetésű és trágyával vagy kerti komposzttal feljavított talajt kedveli igazán. Szereti a napfényes helyeket, különösen a desszertfajták, de jól tűri az árnyékot is. A csupasz gyökerű egres ültetésére a tavasz vagy az ősz az optimális időpont. A sorok és a bokrok között egyaránt 1,5 m távolságot kell hagyni.
Az egres jól fejlődik nagyméretű konténerekben, talajalapú komposztban is. Mulcsozza meg a talaj felszínét, hogy távol tartsa a gyomokat.
Az egresbokrok gondozása
Kora tavasszal tápoldatozza meg az egresbokrokat kálium-szulfáttal (kövesse a csomagoláson található utasításokat), és bőségesen szórja meg trágyával vagy komposzttal a földet. Szárazság idején öntözze meg a növényt alaposan.
Az egresbokor metszése egyszerű. Júliusban vagy augusztusban egyszerűen vágja vissza az aktuális szezon lágy hajtásait a tövétől két-három levélnyire. A lisztharmat megelőzése érdekében a bokor közepét tartsa nyitottan.
Bár az egrest általában bokorként termesztik, egyes fajtái kordonokon, valamint a falakon vagy kerítéseken elhelyezett dróthuzallal ellátott egyedi rácsformákon is nevelhetők, így a gyümölcsöt könnyebb leszedni a tüskés szárakról.
A legtöbb egres júliusban vagy augusztusban érik, de az optimális méretű bogyók biztosítása érdekében júniusban, amikor a gyümölcsök borsó nagyságúak, célszerű megritkítani a fürtöket. A leszedett gyümölcsökből csodálatosan pikáns, savanykás dzsem készíthető.
Az egres tárolása
Szedést követően néhány napon belül fogyassza el az egrest, vagy tárolja a hűtőszekrényben, ahol akár két hétig is eláll. Az egres kitűnően fagyasztható, így ha nagyobb mennyiséget szedünk le, érdemes hűtőzacskókba porciózva a mélyhűtőbe tenni.
Egres: elkészítés és felhasználás
A desszertfajták friss gyümölcssalátákban és süteményekben a legfinomabbak. Célszerű a bogyókat ugyanazon a napon leszedni és elfogyasztani. Az egres megsüthető pitékben vagy lepényekben, de nagyon jól illik krémdesszertekhez, palacsintákhoz, öntetekhez, császármorzsához, és főzhetünk belőle lekvárt, szörpöt, befőttet, valamint dzsemet is.
Az egres termesztésének buktatói
Jó tanács: Amikor a gyümölcsök érni kezdenek, tekerje be hálóval a bokrokat, hogy megvédje őket a madaraktól. Az egresbokrok érzékenyek a lisztharmatra. Válasszon ellenálló fajtákat, és kerülje a sekély, száraz talajba való ültetést. Ha a probléma mégis felüti a fejét, azonnal vágja ki a fertőzött hajtásokat.
Tavasz közepétől kezdve figyeljen az egresfűrészlepke lárváira, amelyek gyorsan lecsupaszítják a bokrot. Szedje ki és nyomja össze őket, vagy használjon erre a célra kapható (vagy házilag elkészíthető) permetezőszert.
A legjobb egresfajták termesztése
- ‘Careless’ – jellemzőek a nagy gyümölcsök, amelyek éréskor átlátszóvá válnak
- ‘Invicta’ – zöld főzésre való egres, nagy termésű, lisztharmattal szemben ellenálló
- ‘Leveller’ – sárga desszert fajta, pikáns ízzel
- ‘Pax’ – édes, piros bogyók szinte tüskék nélküli szárakon
- ‘Whinham’s Industry’ – piros desszertfajta, nagy, édes bogyókkal, árnyéktűrő, a gyengébb minőségű talajjal is megbirkózik
- ‘Whitesmith’ – desszerthez/főzésre való fajta, fehér gyümölcsökkel
A cikket fordította: Ordódy Eszter