Házikert
Házikert

Fűszerspirál építése

Fűszerspirál építése

Agrofórum Online

A fűszerspirált az utóbbi időben egyre divatosabb lett. Látványos konyhakerti elemként komoly díszítő erővel bír, ha jól van kialakítva. A legfontosabb ismérveket mutatjuk be, melyek a hosszútávon is jól működő fűszerspirálokhoz fontos tudnivaló.

Mire kell figyelni építéskor?

Az egyik legfontosabb építéskor figyelembe veendő dolog, hogy a fűszerspirálnak öntözhetőnek kell lennie. Ez azt is jelenti, hogy mind a vonalvezetésének, mind a lejtésének úgy kell lennie, hogy öntözéskor ne szaladjon le róla azonnal a víz. A legjobb az, ha kis teraszos elven lépcsőzetesen csökkentjük a szintkülönbségeket, még akkor is, ha szabályos csigavonalban gondolkodunk.

Aranymetszés: a természetben mindenhol jelen van az aranymetszés szabálya, akár a növényeket nézzük, akár az ásványokat, állatok formavirágát. Ezt a szabályosságot és arányt a valódi fűszerspirálnál is érdemes betartani, mert akkor lesz arányos az alkotás közelről és távolról nézve is. A tervezéskor vegyük figyelembe a legkeskenyebb szakaszokra ültethető növények listáját is, mert a közepére akármit a sorszélesség miatt sem ültethetünk.

A spirál kialakításakor érdemes kisebb és nagyobb kőzeteket, elemeket használni. A nagyobbak fogják a teljes spirál vázát képezni, a csigavonalat kiadni és egyben a földmennyiséget a helyén tartani. A kisebb kőzetek és kisebb elemek a természetességért felelnek majd, akár kövekkel dolgozunk, akár bontott téglából építkezünk.

Nézzük át sorra az ültetendő növények listáját és a növények habitusa alapján válasszuk ki a spirál méretét. Ez azért lesz fontos, mert ha csak kis fűszerspirálban gondolkodunk, de hosszútávon rozmaring és zsályatövekkel ültetnénk tele, akkor idővel az egész forma szétesik és nem adja vissza az eredeti célt.

A nagy fűszerspirálok viselik csak el igazán a fásodó szárú, évelő fűszernövényeket, míg a kisebbekbe a kisebb habitusú, akár egynyári fűszerek kerüljenek célszerűen. Természetesen a nagy növényekhez komolyabb vázszerkezet megépítésére is szükség van és több földmunkával is jár.

Hogyan ültessük a növényeket a spirálba?

Természetesen a spirál méretétől is függ az ültetési mód és a tőtávolság, sortávolság. A párnásan növekedőket és gyakrabban szüretelhetőket tegyük a külső ívek felé elsősorban, mert ezeket fogjuk használni is a legtöbbet. Gondolok itt a bazsalikomra, petrezselyemre, borsikafűre vagy akár a tépősalátára. Bizony, akár retket és tépősalátát is tehetünk a fűszerspirálba.

A nagyobb és ritkábban használt, akár nagyobbra is növő évelőket tegyük középre, ha van elég hely. Ha nem tervezünk nagytermetű fűszereket ültetni, mint a rozmaring vagy zsálya, akkor a színekkel is játszhatunk az ültetés során. Az egymásnak kontrasztos formájú és színű növényeket ültessük egymás mellé, mert így igen látványos képet kapunk.

Kicsit nehezíti az ültetési tervet, ha az egymás segítő növényeket is belevesszük a játékba, mert itt a segítőket célszerűen egymás mellé ültetjük majd.

A színek és formák játékossága, maga a spirálforma elkészítése is nagyon izgalmas, hát még a végeredmény. Ha jól dolgoztunk, akkor hosszú éveken át gyönyörködhetünk alkotásunkban.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Így tarthatjuk hosszantartóan üdén egynyári növényeinket

2024. július 12. 07:40

A rendszeres és alapos vízutánpótlás elengedhetetlen az egynyári növények esetében is.

Így lehet a sövénye tartósan szép és formás

2024. július 10. 13:10

Ahhoz azonban, hogy a sövények mindig a legjobb formájukat mutassák, rendszeres gondozásra és metszésre van szükségük.

Hogyan leheljünk új életet a kiégett gyepünkbe?

2024. július 9. 13:10

Ha a fűszálak megbarnultak, akkor segítségre van szükségük. Ha más problémára gyanakszik, orvosolja a helyzetet, mielőtt továbblépne.

Kerti teendők júliusban – nem csak az öntözés feladat!

2024. július 9. 10:10

Íme, néhány tipp és trükk, hogyan tartsa meg teljes szépségében a kertet, még a legnagyobb melegben is.

Hogyan termeszthető a házikertben görögdinnye?

2023. április 7. 04:39

Termeszthető a kertben is görögdinnye? Amennyiben igen, akkor az is érdekelne, hogy hogyan valósítható meg?

Így fűtünk komposzttal a fóliaházban

2022. szeptember 8. 05:38

A komposztfűtés nem újkeletű, már a maják óta ismert technológia, csak sokan a modern világ miatt elfelejtették ezt a remek és még egyszerűen “magától” működő módszert a fűtésre.

Bürök van a kertemben? Valójában milyen növényről van szó?

2022. május 23. 04:36

Nemrég vettünk egy házat, és annak kertjében elszaporodott a képen látható, petrezselyemhez hasonló gyomnövény. Gyanúm szerint ez bürök. Valójában milyen növényről van szó?

Katicacsalogató növények, amiket mindenképp érdemes ültetni

2023. július 3. 05:36

Akár a díszkertről, akár a veteményeskertről van szó, számos olyan növényünk van, melyek alkalmasak a katicabogarak becsalogatására.