Házikert
Házikert

Gloxínia: újra divatos szobanövény

Gloxínia: újra divatos szobanövény

Agrofórum Online

Különleges bársonyos tapintású leveleivel és izgalmas színekben kapható hatalmas virágaival a gloxínia kimondottan ajándékba adható növény. Viszont nem minden lakást szeret, és talán nem is a legkönnyebben tartható növények közé tartozik.

Gesneriaceae családot több mint 150 nemzetség és 3.500 faj alkotja, így az egyik legszínesebb családról beszélünk. A legtöbb faj lágyszárú évelő, a legismertebb faja talán a fokföldi ibolya, amit mindenki ismert már régről, még a nagymamai szobanövények köréből is.

A legtöbb növény a trópusokról vagy a szubtrópusokról származik, ez igényeit is nagyban meghatározza! A családba tartozó növények megjelenése rendkívül változatos és sok kertészeti dísznövény tartozik ide, mint például a gloxínia is.  

A gloxínia (Sinningia speciosa) fajt 1817-ben Conrad Loddiges írta le először. Később bővült a fajok száma és megjelentek a S. doscolor és S. regina fajok is, melyekről később kiderült, hogy a S. speciosa változatai. Léteznek szimpla és duplavirágú fajták is, rengeteg színárnyalatban a fehértől a vörösön át a liláig, bordóig igen sokfélével találkozhatunk.

Hogyan ápoljuk a gloxíniát?

Mivel leveleit is és virágait is közvetlenül a tőből hozza, így nagyon érzékeny a pangó vízre és a túlöntözésre is. De aki tartott már fokföldi ibolyát, annak ez nem is lesz újdonság, hiszen sok szempontból az ápolása megegyezik vele.

A húsos, szőrös levelek miatt viszont a felülről öntözést is hanyagoljuk, mindig maradjunk az alulról öntözésnél, mert így nem indul a gloxínia töve rothadásnak.

Közvetlen napfénynek ne tegyük ki, mert a levelek könnyen megégnek, viszont fénykedvelő, így ablakhoz közel neveljük.

Érdekessége, hogy hosszúnappalos növény és részben ebben rejlik az az ok is, ami miatt újravirágoztatni kicsit nehezebb. Az újravirágzáshoz minimum 10-14 órányi napsütésre van szüksége.

Tápanyagozni is csak ekkor kell, mikor virágzási időszak van. Mivel a gloxínia igen sokáig, akár 6-8 hétig is virágzik, így a tápanyagozást is eszerint kalkuláljuk. Ha elvirágzott, a virágszárakat tőből vágjuk ki nyugodtan.

Elvirágzás után a gloxíniát pihentessük, a gumókat ki is szedhetjük és száraz helyen, kicsit hűvösebben, mint a szobahőmérséklet decembertől márciusig hagyjuk új erőre kapni. Márciusban friss virágföldbe újra elültethetők a gumók, és megfelelő öntözés és hőmérséklet mellett elkezdenek a levelek növekedni.

A gloxínia 3-4 naponta rendszeres öntözést kíván, de a víz ne álljon meg alatta. Kavicsokkal teli alátétre téve a páratartalmat is tudjuk biztosítani és a felesleges víz sem lesz probléma pangó vízként.

Hogyan szaporítjuk a gloxíniát?

A gloxíniát a legegyszerűbben levéldugványokról szaporíthatjuk. 6 hét alatt párás és meleg környezetben a kis levelek meggyökeresednek. Ha mégis magvetéssel próbálkoznánk, akkor áprilisban kezdjünk csak neki, és egy lassabb folyamatra is számítsunk a levéldugványhoz képest.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Így tarthatjuk hosszantartóan üdén egynyári növényeinket

2024. július 12. 07:40

A rendszeres és alapos vízutánpótlás elengedhetetlen az egynyári növények esetében is.

Így lehet a sövénye tartósan szép és formás

2024. július 10. 13:10

Ahhoz azonban, hogy a sövények mindig a legjobb formájukat mutassák, rendszeres gondozásra és metszésre van szükségük.

Hogyan leheljünk új életet a kiégett gyepünkbe?

2024. július 9. 13:10

Ha a fűszálak megbarnultak, akkor segítségre van szükségük. Ha más problémára gyanakszik, orvosolja a helyzetet, mielőtt továbblépne.

Kerti teendők júliusban – nem csak az öntözés feladat!

2024. július 9. 10:10

Íme, néhány tipp és trükk, hogyan tartsa meg teljes szépségében a kertet, még a legnagyobb melegben is.

Amit a bazsarózsáról tudni érdemes

2023. április 23. 10:37

Nézzük a bazsarózsa ápolásáról szóló tudnivalókat!

Hogyan lesz stressztűrő a gyep?

2023. november 4. 05:40

Nagyon sok vita alakul ki általában azzal kapcsolatban, hogy melyik gyepkeverék hova való, annak ellenére is, hogy viszonylag egyértelmű leírással mutatja minden csomagolódoboz a keveréken, hogy mit hova érdemes elvetni.

A műtrágyagyártó-óriás növeli hamuzsírtermelését

2022. június 12. 08:36

A hamuzsír ára megugrott, amióta a Nyugat szankciókat vezetett be Oroszország ellen Moszkva ukrajnai inváziója miatt, ami az amúgy is szűk műtrágyapiacot is erősen érintette.

Szabadföldi étkezési paprika tápanyag-mérleg szerinti trágyázása, II. – Tápanyagszámítás és -megosztás

2023. október 7. 15:10

Az étkezési paprika különösen igényes zöldségnövénynek számít vízellátás és tápanyag-adagolás szempontjából. Gyorsan és „érzékenyen” reagál a vízhiányra, és a tápelemek túladagolására is, ami jelentős termésveszteséget, minőségromlást eredményezhet.