Mire ügyeljünk a cukkini termesztése során?

Mire ügyeljünk a cukkini termesztése során?

Agrofórum Online

Milyen igényei vannak a cukkininek? Mire ügyeljünk a termesztése során?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A cukkini (Cucurbita pepo L. convar. giromontiina) a tökfélék családjába tartózó növényfaj, melynek gyökérzete igen nagy kiterjedésű, kúszó szára pedig szegletes vagy barázdált. Termése megnyúlt, hengeres, változatos színezetű. A cukkini fényigénye nagy, csak teljes napfényben képes megfelelően fejlődni. A hőigénye egyaránt magas, optimális számára a 25 fokos hőmérséklet, de csírázásához magasabb hőmérséklet szükséges, míg szikleveles korban 18 fok az optimális. Vízigénye is nagy, hazánkban csak öntözés megléte mellett termeszthető. Talaj szempontjából nem mondható igényesnek, de a könnyen melegedő, humuszban gazdag, középkötött, jó levegőzöttségű, semlegeshez közeli kémhatású felel meg számára. Tápanyagigénye is nagy, ezáltal, valamint növényvédelmi okokból sem érdemes maga, illetve az egy családba tartozó növényfajok után 4-5 évig ugyanazon a területen termeszteni.

Vetését vagy ültetését csak aprómorzsás szerkezetű, gyommentes talajba végezzük el. Vetését már április 10-20. között el lehet végezni, ennek mélysége 2-5 cm közötti legyen. A magok vethetők sorosan, de fészkekbe is, melyekbe 3-5 db mag kerüljön. A 3-4 leveles palánták kiültetésének ideje általában április végén vagy május elején jön el, a palánták felneveléséhez 30-40 nap szükséges. A növényápolási munkák közé az öntözés mellett, a gyomok mechanikai irtása is hozzá tartozik, melyet tenyészidőszakban legalább két alkalommal szükséges elvégezni.

A termések betakarítása egy éles késsel történhet meg a legkönnyebben, akár kétnaponta is lehet szüretelni, hiszen nagyon gyors fejlődés jellemző rájuk. A helyrevetéssel szaporított növények terméseinek érésére általában június közepétől számíthatunk, míg a palántával szaporított növények első terméseiket már május végétől hozzák. A termések hűvös körülmények között kb. egy hétig tárolhatók. Növényvédelemi problémát a növényeken megjelenő lisztharmat, valamint a kolletotrichumos és a kladospóriumos betegség okozhat, míg a kártevők közül a talajlakó kártevőknek és a levéltetveknek van kiemelt jelentősége.  

A betakarítási híreket figyeli a piac

2019. október 30. 05:37

A szója azért áll a tárgyalások középpontjában, mert ez a legfontosabb amerikai exporttermék kínai irányba.

A francia gabonafélék terméskilátásai az esőzések ellenére sem javulnak

2023. július 3. 10:40

Franciaországban a gabonafélék többségének állapota az ötödik hete romlott a meleg és száraz időszakot megszakító záporok ellenére.

Meglepetést okozott a kukorica Békésben

2023. október 28. 15:10

Hektikusan alakult idén a kukorica helyzete Békésben (is). A betakarítás előtt rekordközeli hozamban bíztak a gazdák, aratás közben viszont csalódás érte őket, míg végül kisebb – kellemes – meglepetés.

Kétszer annyi kukoricát arathatunk, mint tavaly, de nem lehetünk elégedettek

2023. október 7. 11:40

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara legfrissebb jelentése alapján az idei évben 676 ezer hektáron termelt napraforgó betakarításának készültsége 92%-ra emelkedett az országban és több megyében már be is fejezték. A termésátlag országosan 3 tonna/hektár, de nagy a szórás a megyék között és a parcellák szintjén is.