Házikert
Házikert

Hogyan készítsünk Bokashi komposztot 5 egyszerű lépésben?

Hogyan készítsünk Bokashi komposztot 5 egyszerű lépésben?

Agrofórum Online

Hogyan készül a Bokashi komposzt, és miért hatékonyabb ez a megoldás, mint a többi komposztálási módszer?

A kertészkedés szerelmeseinek egyik legújabb megszállottsága a Bokashi komposztálás. Mielőtt azonban elmerülnénk a készítésének titkaiban, szeretnénk elmondani, mi az a Bokashi komposzt, és miért előnyös ez a fűszer- és zöldségeskertek számára.

Mi az a bokashi komposztálás?

A bokashi egy japán szó, amely szabad fordításban ” elrothadást” (más források szerint erjesztett szerves anyagot) jelent. Ez az erjedés pontosan azt a folyamatot takarja, ami az ételmaradékokkal történik, amely egy beltéri, zárt rendszerű vödörben történik. A bokashi korpát (korpalisztet) mikroorganizmusokkal (például tejsavbaktériumokkal) oltják be. Az ételmaradékok jótékony baktériumokkal való összekeverése megerjeszti és kvázi „előemészti” a maradékokat, ezáltal hatékonyabban átalakítja azokat a kertben való felhasználásra. A Bokashi korpa mikrobái anaerob (azaz oxigén nélküli környezetben működnek), és gyorsabban lebomlanak, mint a hagyományos aerob (oxigénnel működő) komposztrendszerben.

A Bokashi komposztálás előnyei

Az Bokashi komposztálás egyik legnagyobb előnye az, hogy ez a módszer gyorsabban állítja elő a komposztot, mint a hagyományos módszerek, ráadásul szinte bármit beletehet a bokashi komposztáló vödörbe, beleértve a zsírt, a húst és a tejtermékeket is. Ezek általában a komposztálás „nem javasolt élelmiszer-maradékok” című listáján szerepelnek. A Bokashi-rendszerhez azonban még a főtt ételmaradékok is hozzáadhatók. A Bokashi komposzt elkészítésének elsajátítása egy olyan jövőbe mutató lépés, amelyet egyre többen alkalmaznak, akik szeretnének hulladékmentes (vagy ahhoz a lehető legközelibb) életmódot folytatni.

Hogyan készítsünk Bokashi komposztot?

1. Gyűjtse össze az alapanyagokat!

Ha meg akarja tanulni, hogyan kell Bokashi komposztot készíteni, a következő anyagokra lesz szüksége:

  • Két ötliteres vödör (az egyiknek hagyományos alja van, a másiknak pedig fúrt lyukak vannak az alján). Alternatívaként vásárolhat komplett Bokashi készletet is, ha szeretné egyszerűbbé tenni a dolgot.
  • Egy tégla vagy egy nagyobb kő, hogy segítsen helyet szorítani a két vödör között, amikor egymás mellé helyezik őket.
  • Bokashi „induló” komposzt kultúra – ezt beszerezheti az interneten, de számos saját készítésű receptet talál erre vonatkozóan az ezzel foglalkozó weboldalakon.
  • Egy darab rongy vagy régi póló, ami lehetőleg pamutból van.
  • Egy vödör fedele
  • Pergamenpapír (opcionális)

2. Gyűjtse össze az ételmaradékokat!

Ezen a ponton szükséges megtanulnia, mely anyagok használhatók fel a Bokashi komposztálás során. Hiszi vagy sem, szinte bármit beletehet a bokashi komposztáló rendszerébe, de azért lehetőség szerint próbálja meg nem zsírokkal, húsokkal és édességekkel túlterhelni a komposztálót, mivel ha túl sok ilyen elemet ad hozzá, az nagyban befolyásolja a végterméket.

Igyekezzen apróra darabolni a hulladékot, így pl. ahelyett, hogy egy egész krumplit (vagy krumplihéjat) dobna a vödörbe, aprítsa fel azt kisebb darabokra. Az egyetlen élelmiszer-fajta, amit nem tehet a Bokashi komposztba, az a már romlott vagy penészes élelmiszer. Ha mégis megtenné, a penész és az egyéb kártékony baktériumok versenyezni kezdenének a Bokashi korpában lévő hasznos baktériumokkal, és tönkretennék az egész komposztot.

3. Állítsa össze a bokashi vödröt!

A „2 vödrös” módszer összeállításához először a hagyományos vödröt tegye a földre, és helyezzen bele egy téglát vagy nagyobb követ. A második vödröt (a lyukasat) állítsa a másikba, a tégla vagy kő tetejére úgy, hogy az néhány centivel magasabban legyen az első vödörnél. Vágjon méretre egy darab (pamut) szövetet, hogy kibélelje vele a lyukas vödör alját. Ez megakadályozza, hogy a nagyobb részecskék az alsó vödörbe kerüljenek.

4. Rétegezze a Bokashit és a hulladékot!

Kezdje azzal, hogy körülbelül egy csésze Bokashi „starter kultúrát” kanalaz a Bokashi vödör aljába. Adjon hozzá körülbelül két hüvelyknyi zöld hulladékot, majd rétegezze ezt egy újabb csésze Bokashi-kultúrát. Folytassa a feltöltést úgy, hogy a kétféle anyagot folyamatosan rétegezi egészen addig, amíg el nem fogynak a hulladékok vagy el nem fogy a hely a vödörben. A legfelső rétegnek két csésze Bokashi-kultúrának kell lennie. Lapáttal nyomkodja le a rétegeket, hogy ezzel is tömörítse a hulladékot. Ne feledje: mivel anaerob folyamatról van szó, a rendszernek nincs szüksége oxigénre, így nincs szükség levegőáramlásra a törmelékdarabok között.
Egy opcionális lépés: a vödör tetejére egy réteg pergamenpapírt tehet, hogy segítsen lezárni a vödör tartalmát. Ez különösen akkor lehet hasznos, ha nem tölti meg színültig az egész vödröt. Végül helyezze a fedelet a vödörre.

5. Várjon két hetet!

És ekkor megtörténik a varázslat! Sok Bokashi-használó szerint a Bokashi vödröt bent is hagyhatja a lakásban, de ezt nem javasoljuk, kiváltképp, ha nagy családban él, mivel az erjedési folyamattal együtt jár némi (kellemetlen) szag is. Más komposztálási módszerekkel ellentétben, amelyeknek általában nem járnak kellemetlen szagokkal, a Bokashi komposztálási módszernél számolnunk kell némi bűzzel (kiváltképp, ha sok hús, zsír vagy tejtermék kerül a vödörbe). A kellemetlen szag leginkább a sör erjedési szagához hasonlítható, édes, savanykás aromával keverve. Nem állítjuk, hogy a legkellemesebb, azonban a fedelet lezárva nem fog sok szagot érezni. Ha azonban aggódik a kellemetlen szagok miatt, tartsa a vödröt egy kevésbé forgalmas helyen, a szuterénben, a garázsában, az előterében vagy a balkonján – vagy amíg nem kell a fagyoktól tartani, a kertben.

Aki biztosra akar menni, vásárolhat komplett Bokashi komposztálót, amelyhez hermetikusan záródó fedél (és speciális organizmusok) is tartoznak, így nem kell tartani a kellemetlen, házat elárasztó bukétól. Az ilyen komposztáló előnye, hogy tartalmaz mindent, ami a beltéri komposztáláshoz szükséges, és amatőrök is bátran belevághatnak a házi komposzt elkészítésébe.

Amit a komposzt-teáról tudni kell

A Bokashi vödör alján egy kevés folyadék fog keletkezni. A fent leírt két-vödrös módszernél azért van a belső vödör néhány centivel a külső vödör fölé emelve, hogy az így kapott komposzt teát könnyedén kinyerhessük belőle.

Ha olyan Bokashi-komposztálót vásárol, amely alján beépített csap van, akkor néhány naponta le kell csapolnia a vödröt. Az így kapott folyadékot, vagyis a komposzt-teát fel lehet hígítani (növények permetezéséhez is), vagy értékes tápanyagként a locsolóvízhez keverni a zöldségeskertben. (Körülbelül 1 rész komposzt-teát adjon 100 rész vízhez, vagyis literenként körülbelül 2 teáskanálnyit.) Koncentrált formában is felhasználhatja a komposzt-teát, például a konyhai és fürdőszobai mosogató lefolyójának tisztítására, de a WC-takarításhoz is jól használható. A komposzt-tea segíthet megelőzni az algásodást, és hasznos baktériumokkal járul hozzá a csatornák tisztításához.

Hol használhatja a Bokashi-komposztot?

Körülbelül egy hét elteltével észre fogja venni, hogy a vödrödben bolyhos, fehér penész növekszik. Ez egy jó dolog! Két hét bokashi vödörrendszerrel töltött idő után készen áll a végtermék használatra! A Bokashi komposztot a hagyományos komposztkupacba vagy közvetlenül a kerti ágyásba keverheti. Ha közvetlenül a kerti ágyásban szeretné használni, ásson egy 25 cm mély árkot az ágyás hosszában, tegye bele a Bokashi komposztot, majd fedje le újra földdel. Ha ezt az utat választja, legalább két hetet várnia kell, mielőtt bármit is ültetne a kerti ágyásba, mivel a Bokashi komposzt a vödörből kivéve savas lehet, és megégetheti a növényeket. Ne aggódjon, hosszú távon nem lesz savas a talaj, de adjon neki két-négy hetet, hogy lebomoljon a kerti ágyásban, mielőtt elültetné.

Összességében a Bokashi komposzt előállításának elsajátítása kitűnő módja a meglévő komposzt-rendszer kiegészítésének, vagy önálló módszerként való használatának. A Bokashi komposztálást évszázadok óta használják, különösen a japán és koreai kultúrákban. Költséghatékony, egyszerűen karbantartható, csökkenti az élelmiszer-hulladékot, és tápanyagokban gazdag szerves anyagot juttat vissza a zöldségeskertbe.

Ön tudja, hogyan kell Bokashi komposztot készíteni? Amennyiben Ön is Bokasahi-komposztáló-használó, örömmel vennénk, ha megosztaná velünk a tapasztalatait!

A cikket fordította: Ordódy Eszter

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Erre különösen figyeljen a rebarbara termesztésénél!

2024. május 25. 12:10

A rebarbarának szüksége van a megmaradt hajtásokra, hogy a következő évben is fotoszintetizálni tudjon és ismét vastag szárakat képezzen.

Az „emelt ágyás" és a „magaságyás” különbsége – melyiket válasszuk?

2024. május 23. 15:40

Ha olyan helyen kell kialakítanunk a veteményesünket, ahol a termőtalajba valamilyen probléma miatt nem lehet, akkor a termesztőközeg talajtól való megemelése a legjobb módszer.

Levendula ültetése és ápolása kiskertben

2024. május 22. 16:40

Ahhoz, hogy levendulánk megfelelően fejlődjön, fontos az átültetés megfelelő módja és az azt követő gondozás.

Ragyogóan szép balkonnövények, amelyek a méheket is vonzzák

2024. május 20. 16:10

A beporzók munkája a biológiai sokféleség egyik kulcseleme. Ültessünk olyan virágokat a balkonra, amelyek vonzzák a méheket, lepkéket és társaikat!

Decemberben a vártnál kevésbé drágultak az élelmiszerek

2023. január 14. 06:36

Az előzetesen vártnál némileg kisebb mértékben, 44,8 százalékkal drágultak az élelmiszerek Magyarországon 2022 decemberében éves összevetésben.

Hol adhatjuk le az élelmiszer-adományt?

2022. december 20. 07:37

A karácsony és a téli hideg hetek közeledtével sokakban felmerül az élelmiszer-adományozás ötlete. A sok kérdés közül talán az egyik legfontosabb, hogy hol lehet leadni az élelmiszer-adományokat? Erre több karitatív szervezet is kínál lehetőséget, akik hosszú évtizedek óta szervezik a gyűjtéseket a rászoruló embertársaink részére.

Mélyponton voltak májusban a világpiaci élelmiszerárak

2020. június 5. 08:46

A FAO élelmiszerár-indexe egy kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag - növényi olajok, szemes termények, húsfélék, tejtermékek és cukor - nemzetközi piaci árát veszi figyelembe.

Csökkenteni kell a termésveszteséget az élelmezésbiztonság érdekében

2023. október 2. 06:40

A Corteva saját üzleti tevékenységén túlmutatva, 2030-as Fenntarthatósági stratégiájának megfelelően számos olyan civil szervezettel dolgozik együtt, melyek az élelmiszer-ellátás biztonságát és a fenntartható fejlődést segítik.