Házikert
Házikert

Hóvirág nevelési kisokos

Hóvirág nevelési kisokos

Agrofórum Online

A hóvirágok éteri küllemű, gyakran a hópaplan alól előbukkanó évelő virágok, amelyek nagyon kevés gondozást igényelnek, és amikor meghonosodnak, hófehér virágszőnyegként borítják be a talajt.

A Galanthus nemzetségbe sorolt hóvirágok onnan kapták a nevüket, hogy gyakran akkor bukkannak fel, amikor még hó borítja a talajt. Amikor először megjelennek, apró, csüngő bimbóik olyanok, mint az apró, olvadásnak induló hóból fakadó fehér vízcseppek. A hóvirágok általában aprók, mindössze 7-15 centiméter magasak, bár van olyan fajta, amely körülbelül kétszer ekkora. Szépséges fehér virágokkal díszítik a sziklakerteket, a sétányok mentén a szegélyeket, vagy a fák alatti területet az erdőben.

Az amarilliszfélék családjába tartozó hóvirágok igencsak népszerűek az európai kertekben, ahol rengeteg fesztivált és túrát szerveznek a tiszteletükre (pl. az Alcsúti Arborétumban is). Érdekes, hogy ezeket a virágokat sok helyen más-más neveken ismerik, mint például: február szép leányai, fehér hölgyek vagy gyertyaszentelő harangok, mivel jellemzően a február eleji keresztény ünnep, a Gyertyaszentelő Boldogasszony idején virágoznak. De bárhogy is nevezzük is ezeket az apró, kecses növényeket, ékes virágaik miatt érdemes elültetni őket a kertben, ha arra vágyuk, hogy a téli hónapokban is legyen egy kis élet körülöttünk.

Hogyan kell gondozni a hóvirágot?

Ahogyan azt a korai virágzásából is sejteni lehet, a hóvirág meglehetősen szívós növény, ami nem igényel különösebb gondozást. Valójában csak télen tud virágozni, ezért hazánkban kifejezetten jól érzi magát, ám melegebb éghajlaton egyáltalán nem lehet őket termeszteni.

A biztos siker érdekében ősszel ültesse el a hóvirág hagymákat, hogy azok a következő év elején már virágozni tudjanak. A kertben élő rágcsálók általában békén hagyják ezeket a hagymákat, így nagyszerű alternatívát jelentenek az olyan hagymákkal szemben, mint a krókuszok, amiket gyakran megesznek a kártevők.

Mit kell még tudnia a hóvirágról?

Hol lehet hóvirágot vásárolni?

A hóvirág nem olyan széles körben kapható, mint más kora tavaszi virágok (úgy, mint a nárcisz és a tulipán), ezért előfordulhat, hogy a hagymákat egy erre szakosodott termesztőtől kell beszereznie. Miután megkapta az apró hagymákat, a lehető leghamarabb ültesse el őket a földbe, mert gyorsan kiszáradnak.

Hogyan neveljünk hóvirágot?

Helyezze a hagymákat a hegyes végükkel felfelé egy kb. 5-7 centiméter mély gödörbe, félárnyékos vagy napsütéses helyre. Minimum 25 hagymából álló csoportokban ültesse el őket a tökéletes hatás érdekében, mivel túl aprók ahhoz, hogy egyedül jól mutassanak.

Ültetéskor adhat hozzá komposztot, ha szeretné, de műtrágyát nem szükséges hozzáadni. Az a legfontosabb, hogy virágzás után hagyja, hogy a lombozat természetes módon elhervadjon, hogy a növény tápanyagot tudjon előállítani a következő évi virágzáshoz. A hóvirág egyébként nem igényel különösebb gondozást, évről évre magától is visszatér.

Hogyan lehet terjeszkedésre bírni a hóvirágot?

A hóvirág elég könnyen naturalizálódik, vagyis magától terjed. Amíg megfelelő körülmények között fejlődik, addig minden évben tovább terjeszkedik a kertben. Ha ki akar ásni néhányat, hogy máshová ültesse át a kertjében, kora tavasszal tegye, mert aztán a lombozat visszahullik, és másképp soha nem találja meg őket.

Mérgező a hóvirág a háziállatokra nézve?

Az ASPCA (Az Amerikai Állatkínzás Megelőző Társasága) szerint a hóvirág sajnos mérgező hatással van a háziállatokra, ezért tartsa távol a kíváncsi macskákat és kutyákat ezektől a növényektől. A hagymák, a szárak és a levelek alkaloidokat tartalmaznak (a legnagyobb koncentrációban a hagymában), amelyek, ha lenyelik őket, nyáladzást, hányást és görcsöket okoznak. Ha azt gyanítja, hogy háziállata megette e növény bármely részét, még ha nem is teljesen biztos benne, azonnal hívja fel az állatorvosát.

A cikket fordította: Ordódy Eszter

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Így tarthatjuk hosszantartóan üdén egynyári növényeinket

2024. július 12. 07:40

A rendszeres és alapos vízutánpótlás elengedhetetlen az egynyári növények esetében is.

Így lehet a sövénye tartósan szép és formás

2024. július 10. 13:10

Ahhoz azonban, hogy a sövények mindig a legjobb formájukat mutassák, rendszeres gondozásra és metszésre van szükségük.

Hogyan leheljünk új életet a kiégett gyepünkbe?

2024. július 9. 13:10

Ha a fűszálak megbarnultak, akkor segítségre van szükségük. Ha más problémára gyanakszik, orvosolja a helyzetet, mielőtt továbblépne.

Kerti teendők júliusban – nem csak az öntözés feladat!

2024. július 9. 10:10

Íme, néhány tipp és trükk, hogyan tartsa meg teljes szépségében a kertet, még a legnagyobb melegben is.

21 könnyen termeszthető kerti virág kezdőknek

2022. május 13. 14:07

Ezek a könnyen nevelhető virágok segítenek abban, hogy magabiztosabbá váljon a kertjében.

Az őszi levelek felhasználásának 8-féle módja

2022. november 7. 10:56

A lehullott levelekből a kertészek aranyat varázsolhatnak! Hogy miként?

Amit a püspöksüveg gondozásáról tudni érdemes

2023. január 9. 14:04

Az árnyékot kedvelő Epimedium – más néven püspöksüveg, vagy tündérvirág – ideális aljnövényzetnek és talajtakarónak.

Nyár végi teendők a kertben

2023. augusztus 21. 13:40

Bár nem járnak hűvös szelek, legalábbis akkor, mikor a cikket írom, de bizony vége van a nyárnak. Ezzel együtt pedig számos teendő vár a kertek tulajdonosaira.