Az őszi és téli hónapokban sem kell lemondanunk a friss fűszernövények használatáról, hiszen otthon, a lakásban is könnyedén nevelhetjük őket. Ehhez azonban fontos, hogy megfelelő környezetet biztosítsunk számukra, a helyes gondozással pedig a hidegebb évszakokban is élvezhetjük a saját termesztésű fűszernövények aromáját.
A fűszernövények téli gondozása azért fontos, mert a hideg hónapokban a növények a természetes körülményeikhez képest másféle kihívásokkal szembesülnek. A kevesebb napfény és a hőmérsékleti viszonyok miatt a növekedésük lelassul, így különös odafigyelést igényelnek.
A helyes gondozás biztosítja, hogy egész télen át friss fűszereket használhassunk ételeinkhez, ami nemcsak ételeink ízvilágát gazdagítja, de táplálkozási szempontból is előnyös, különösen ebben az időszakban.
Fényigény
A fűszernövényeknek szükségük van napfényre, ezért helyezze őket a legvilágosabb ablakba, ahol legalább napi 6 óra természetes fényt kapnak.
Mindig tartsa szem előtt, hogy az illóolaj-koncentráció nagyban függ a napfény mennyiségétől, tehát amennyiben úgy gondolná, hogy növénye nem olyan aromás, mint az a nyári hónapokban volt, keressen neki egy naposabb ablakot.
Ha ez nem lehetséges, azonban ragaszkodik a házi fűszerekhez, esetleg fénylámpát is alkalmazhat. Ez azonban pluszköltségekkel jár, így érdemes csak akkor alkalmaznia, amikor az tényleg szükséges.
Öntözés
Ősszel és télen a fűszernövények kevesebb vizet igényelnek, mint nyáron, azonban a téli száraz levegő miatt éppolyan fontos a vízutánpótlásuk, így kerülve el, hogy kiszáradjanak.
Hőmérséklet
A fűszernövények szeretik a 15-20 °C közötti hőmérsékletet. Óvja őket a hideg huzattól és a túl forró radiátor közelségétől, mert ez stresszt okozhat a növényeknek.
Páratartalom
A fűszernövények sokszor nem kedvelik a száraz levegőt, ami télen gyakori a fűtött lakásokban. Növelheti a páratartalmat egy párásító használatával, vagy úgy, hogy a növények köré vizet permetez.
Tápanyagellátás
Télen a fűszernövények lassabban növekednek, így kevesebb tápanyagra van szükségük. Havonta egyszer elegendő tápoldatozni őket gyenge tápoldattal.
Szellőzés
Biztosítsa, hogy a növények jól szellőzzenek, de vigyázzon, hogy ne legyenek huzatban. Egy rosszul szellőző környezetben könnyebben alakulnak ki gombás fertőzések!
A fenti gondozási tanácsok általában jól működnek az évelő fűszernövények esetében, mivel ezek a növények megfelelő odafigyeléssel könnyen átvészelik a telet. Ugyanakkor például a sokszor népszerű bazsalikom, azon túl, hogy mediterrán fűszernövény, csupán egynyári.
A jó hír viszont az, hogy ezek a növények többnyire kiválóan csíráztathatók beltérben, így az őszi és téli hónapok remek alkalmat adnak arra, hogy újra elvessük őket. A melegebb lakáskörnyezetben a növények gyorsabban fejlődnek, így viszonylag rövid idő alatt ismét friss fűszereket szüretelhetünk.
A bazsalikom körülbelül 5 nap alatt bújik elő, míg a majoránnánál (ami amúgy évelő) ez körülbelül 2 hetet vesz igénybe. Ehhez azonban fontos, hogy mindössze 1-2 milliméter mélyen vessük, mert csak napfényen csíráznak!