Házikert
Házikert

Így válasszunk kerti bútort!

Így válasszunk kerti bútort!

Agrofórum Online

A tökéletes kerti bútort mindenki szeretné. Van is marketingharc a kora tavaszi időszakban, hogy mindenki megmutassa, hogy az ő bútora a legjobb. De vajon mitől lesz valóban jó egy kerti bútor?

Hogyan válasszuk ki azt a kerti bútort, ami utána éveken keresztül szolgál majd minket hidegben, melegben, nyáron és télen is akár? Elsősorban a személyes igényeket kell megismerni, és nem az a lényeg, hogy mennyire divatos vagy színre izgalmas.

Remélem ezzel nem mondtam hirtelen semmi újat, de az egyik legnagyobb bútorcsapda az, amikor a dizájn felülírja a funkció iránti elvárásokat.

Hogyan használjuk a kerti bútort?

Lehet, hogy elsőre fura a kérdés, de a bútor használata azért fontos, mert ha például nyaranta szeretünk elnyújtózva feküdni egy pamlagszerű felületen és alszunk vagy könyvet olvasunk, akkor egy székforma nem lesz ideális.

Ha nagy családdal ülnénk az asztal körül egy grillpartinál, akkor az lesz a fontos szempont, hogy egyszerre mennyi embert tudunk leültetni az asztalhoz. Ilyenkor asztalt és széket is eszerint fogunk választani.

Télen elrakjuk, vagy ugyanúgy használjuk egy forró kávéval pokrócba takarózva a kedvenc kiülőnket? Ebben az esetben az anyagválasztás lesz a fontos a bútornál: időjárásálló bútort kell választani, ráadásul olyan párnázattal, mely szinten vízálló, időjárásálló.

Minden bútort próbáljunk ki a vásárlás előtt

Az online vásárolt – főleg ülőbútorok esetében – talán a legtöbb mérgelődést az okozza, hogy nem tudjuk kipróbálni. Egy szék esetében nagyon fontos az ülőlap mélysége (hogy hol „vágja el” a lábszárat, ha rendesen ülünk) és mennyire kényelmes maga a szék, kényelmes-e a háttámla?

Ha sokat használjuk a kerti bútorainkat, mert home office-ban otthon kint dolgozunk a pergola alatt vagy a teraszon ülve, akkor ezek rendkívül fontos szempontok, ahogyan asztalok esetében sem utolsó tényező a magasság állíthatósága sem.

Fontos, hogy körültekintően válasszuk ki azt a kerti bútort, ami utána éveken keresztül szolgál majd minket (fotó: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/tanyer-fa-feny-pihenes-238377/)

Mennyit kell mozgatni a bútort és hogyan tároljuk télen?

Minél többet mozgatjuk a bútorokat, annál fontosabb tényező lesz a súly is. Egy műrattan bútornál viszonylag könnyű lesz az összes eleme, míg egy raklapbútor vagy tömörfa bútor már más tészta, ha mondjuk télen be kell cipelni a tárolóba.

Például viharos helyeken, ahol mindig nagy széllel kell számolni, sokkal praktikusabb nehéz anyagból készült bútorokkal bánni, mint pillekönnyűekkel, ugyanakkor a könnyű bútorok jól működhetnek olyan kertben, ahol sokat mozgatjuk őket, állandóan átrendezkedünk a mindennapok mozgalmasságához.

Mozgatható vagy beépített kerti bútorban gondolkodunk?

Talán a mozgathatóról mindenkinek megvan a fogalma, hogy miért praktikus, de a hátrányt kevesen veszik számításba. A legtöbb esetben az időjáráshoz viszonyulva többször pakolászni kell, ugyanígy a szivacsait is.

A beépített kerti bútor, mint egy raklapból összeállított sarokgarnitúra az év minden napján fix helyen van, ráadásul nagyon jó rögzítőhely is lehet! Az olyan kertekben, ahol rendszerint a szél nagy pusztítást tud okozni, ott a beépített, rögzített bútoroknak van létjogosultsága, mert mind szerkezetében, mind súlyában hozzá lehet rögzíteni a pergola oldalelemeit, oszlopait is akár, vagy egy növényfuttató rácsot is stabillá tehetünk általuk, és máris időjárásállóbb megoldás lesz!

Mennyi időt szánunk az ápolásra?

A bútorok anyagától függ, hogy mennyi időt kell rászánnunk: a fából készült bútorok rendszeres törődést igényelnek. Festeni, pácolni, netán lakkozni kell ezeket.

Ezzel szemben a klasszikus műanyag bútorok sem mentesek a karbantartástól. Manapság már lehet kapni speciális tisztítószereket is az elszíneződések letakarításhoz.

Mindenképp gondoljuk végig, hogyan fogjuk tisztítani bútorainkat, magasnyomású mosóval, vagy csak egy szivaccsal elegendő? Ezeket érdemes végiggondolni még vásárlás előtt!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Gondoskodás a gyepről forróságban és más extrém időjárási viszonyok között

2024. július 16. 16:10

Ha az időjárás túlzott, extrém magas hőmérsékletet hoz, érdemes megfontolni a gyep nyírásának ideiglenes elhalasztását, amíg a környezeti feltételek nem javulnak.

Miért fontos a téli-nyári madáritató és -fürdető?

2024. július 16. 09:10

A madarak jelentős részének problémát jelent a száraz időszakokban a vízpótlás. Egyszerű eszközökből készített madáritatóval mi is segíthetünk nekik.

Mitől hullik a leander levele?

2024. július 16. 07:10

Ha a levélhullás sárgulással, sérült lombozattal, rovarokra utaló jelekkel párosul, könnyebb behatárolni az okozati tényezőket.

Kiszáradt a levendula? Így menthetjük meg

2024. július 15. 08:10

A levendula napfénykedvelő növény, amely ráadásul igen magas óraszámban igényli a napsütést, mégis fennállhat a probléma a kiszáradásra.

Így készül a dézsató!

2023. július 30. 06:40

Aki szeretne otthon hangulatos kerti tavat készíteni, de nincs hozzá elegendő helye, akkor készíthet könnyedén dézsatavat!

Mit tehetünk a kertet elárasztó nyírbodobácsok ellen?

2023. június 17. 04:36

A kertünket megtámadta töménytelen apró bogár. Egy része úgy néz ki, mintha légy lenne, de olyan büdösek, mint a poloska. Eddig is volt már poloska a kertünkben, de azok nem így néztek ki. Küldök képeket. Először a nyírfán jelentek meg, ilyet még soha nem tapasztaltunk. 4 nagy nyírfánk van, azokról most szétszéledtek. Mindenhol megtalálhatók: a falon, a virágokon, a növényeken. Reménytelennek látom a helyzetet. Mit tehetnék mégis? Válaszukat előre is köszönöm.

Heti Fórum: Lemosó permetezésre felkészülni!

2021. február 22. 09:07

Milyen lemosó szereket ajánlanak üzemi szinten és milyet a házikertekbe? Hogyan kell ezeket kijuttatni és mikor van a legmegfelelőbb időpont a permetezésre?

Készítsünk magcsávázó szereket házilag

2021. május 17. 09:38

Aki a bio növényvédelemben gondolkodik a kiskertjében, az már a magszedéskor gondoskodik arról, hogy a magokat egészségesen, épen ki tudja gyűjteni és e tudja tárolni, hogy a következő évben elvethesse. Ehhez pár házi praktikát mutatok, ami nálunk már bevált!